VALİ EROL, KURUL KALESİ’NDE DEVAM EDEN KAZI ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
Vali Muammer Erol, Altınordu ilçesi Bayadı mahallesi sınırlarında yer alan antik Kurul Kalesi’nde, 2010 yılından buyana devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceledi.
Ordu Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle gerçekleştirilen ve 6'ncı Mithridates dönemine ait 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykeli ile yaklaşık 3 bin parça tarihi eserin bulunduğu Kurul Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Muammer Erol, 2010 yılından buyana kazı çalışmalarını yürüten Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt’tan bilgi aldı.
Kurul Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarının Doğu Karadeniz bölgesinin ilk bilimsel kazısı olduğunu belirten Prof. Dr. Yücel Şenyurt, "Mimari kalıntıların ötesinde burası Roma istilası sonrası terk edilmiş. Küp, seramik, metal, cam gibi her çeşit buluntumuz var. 2 bin 100 yıl önce yaşayan bir kent bir anda yıkıma uğruyor ve olduğu gibi kalmış. Daha sonra bir yerleşim olmadığı için de biz eşyaları en son kullanıldığı yerlerde bulabiliyoruz. Silah, gülle, mızrak, hançer, çok fazla elimizde örnekler var" dedi.
Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, 2016 yılında buldukları Kibele heykelinin de yerinde tesadüfen bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Heykelin bulunduğu nokta kapı girişi noktasıydı, orası molozlar altında kalmış ve bu sayede heykel ve birçok eşyayı yerinde bulduk. 60'a yakın küp var. Burası bir depolama alanı. Kalenin erzak deposu. Savaş sırasında yardımcı kuvvetler gelene kadar insanlar bu erzakla idare edebilmişler. Ama Roma ordusu çok güçlü geldiği için MÖ 63'lerde de kale yakılarak harabe edilmiş. Burası savunma amaçlı kullanılan bir nokta. Dört bir tarafı gözetleyebileceğin bir nokta. Onun için de kale fonksiyonu ön plana çıkıyor. Yüksekliği nedeniyle tanrılara yakın olduğu düşüncesiyle burası dinsel amaçla da kullanılmış."
Kurul Kalesi’nin kuzey kısmında kazıların devam ettiğini ifade eden Şenyurt, “Bu sene yaptığımız kazıların en önemli buluntusu, 67 adet büyük çapta erzak küpü, geniş bir alana yapılan su sarnıcı ve idari yapı olarak kullanıldığını düşündüğümüz mekandır. 13 yıldır devam eden çalışmalarda alanın %64’ü kazıldı. Tahminen 10 yıl kadar kazı çalışmaları devam eder” diye konuştu.
Kurul Kalesi’ni çevreleyen taş duvarların restore edildikten sonra ziyarete açılması gerektiğini vurgulayan Şenyurt, “Doğu Karadeniz bölgesindeki ilk bilimsel kazı çalışmalarının yapıldığı Kurul Kalesi, bölgede Sümela Manastırı kadar ziyaretçisi olabilecek antik bir yerleşimdir. Elimizde bir cevher var. Bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Onun için de burayı en kısa sürede ziyaretçilere açmak istiyoruz. Ziyarete açabilmek için de taş duvarları restore edip, bazı çalışmaları yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Ordu’da Arkeoloji Müzesi’ne de ihtiyaç olduğunu dile getiren Şenyurt, Ordu Valiliği eski hizmet binasının Arkeoloji Müzesi haline getirilmesi için vermiş olduğu destekten dolayı Vali Muammer Erol’a teşekkür etti.
2 bin 300 yıllık bir geçmişi bulunan antik bir yerleşim alanının gün yüzüne çıkarılmasının kültürel mirasımız açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Muammer Erol, “Kurul Kalesi’ndeki tarihi ortaya çıkarmak için 13 yıldan buyana yapılan çalışmalarda, antik döneme ait önemli arkeolojik eserler elde edilmiş. 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi gün yüzüne çıkarılmış. Kültürel mirasımız açısından önemli bir çalışma. 13 yıldır bu çalışmayı sürdüren Prof. Dr. Yücel Şenyurt hocamıza, çalışmalara destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Ordu Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Burada çalışan kardeşlerimizin ellerine, emeklerine sağlık” diye konuştu.
Vali Muammer Erol’un Kurul Kalesi’ndeki kazı çalışmalarını inceleme programına, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak ve Ordu Büyükşehir Belediyesi Proje ve İnşaat Dairesi Başkanı Murat Günaydın da eşlik etti.