Haber /Röpörtaj:
Aysun Aydın
Ordu Barosu Başkanı Av. Nidai ANGIN, son günlerin en çok konuşulan konusu üniversitelerde türbanın serbest bırakılması ile ilgili yapılması düşünülen Anayasa Değişikliği hakkında ORDU KENT GAZETESİ" nin Sorularını yanıtladı.- Üniversitelerde türbanın serbest bırakılması için yapılan anayasa değişikliği konusunda ne düşünüyorsunuz?
- Uygun zaman değil. Suni bir gündem oluşturulduğunu düşünüyorum. Türkiye" nin en büyük sorunu bu değil. Türkiye" nin daha büyük sorunları var.
- Sizce türkiye'nin öncelikli sorunları nelerdir ?
- Gelir dağılımı gibi. Türkiye" nin en büyük sorunu gelir dağılımında ki adaletsizliktir. Bütün problemler bundan kaynaklanıyor. Türkiye, gelir adaletsizliği konusunda dünya sıralamasında üçüncü dördüncü sıralarda yer alıyor. En büyük sorun bu.
- Anayasa Mahkemesi" nin bu konudaki tavrı sizce ne olur ?
- Anayasa Mahkemesinin kararını bilemeyiz . Ama daha önce verilen mahkeme kararları var. Anayasa mahkemesi" nin, Danıştay" ın ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi" nin daha önce verilmiş kararları var. Anayasa" nın değiştirilemez maddelerine de aykırı. Bunlar örnek teşkil edecektir. Dediğim gibi bu suni bir gündemdir. Türban meselesinin dışarıdan desteklendiğini düşünüyorum. Emperyalizmin Türkiye"yi germek, toplumu bölmek için planladığı bir oyun olduğunu düşünüyorum.
- Anayasa tarafından iptal edilmesinin daha büyük gerginlik yaratacağı söyleniyor, buna ne diyorsunuz ?
- Herkesin karara saygı göstermesi gerekiyor. Toplumun bölünmemesi, sağduyulu olması, hukukun içselleştirilip kabuk edilmesi gerekiyor. Sorun böyle ortadan kalkar.
- Türbanın Üniversitelerde yasak olması sizce bir hak ihlali midir, yoksa siyasi bir simge olarak mı görüyorsunuz türbanı, sizin bu konudaki fikriniz nedir ?
- Demokrasi bir düzenler bütünüdür. Toplum içinde insanlar belli kurallara uymak zorundadır. Kural olmayan yerde düzen olmaz ayrışma öne çıkar. Demokrasinin ön kuralı laikliktir. Ben burada halka şunu öneriyorum; küçük kavgalarda bölünmek yerine büyük davalarda birleşelim. Demokrasi herkesin istediğini yaptığı bir yönetim değildir. Demokrasiyi bir oyun olarak düşünürsek, oyuncular kurallara uymak zorundadırlar ve kuralları kendi başlarına değiştiremezler. Anayasa bunun için vardır. Türban yasağı bir hak ihlali değildir.
- Cumhurbaşkanı" nın referanduma başvurması söz konusu mu sizce?
- Referandum Cumhurbaşkanı" nın kendi tasarrufudur. Hukuk işleyecek ve herkes buna saygı duyacak. Hukukun dışında bir alternatifimiz yok.
- 9 Şubatta Ankara" da yapılan miting, halkın tepkisi dikkate alınmadı. Bunu neye bağlıyorsunuz ?
- Laiklik ve demokrasi konusunda duyarlı insanların istekleri göz ardı edilmemelidir. Siyasetin görevi sorunu çözmektir, toplumu bölmek değildir. Laiklik içselleştirilmeli, laikliğin kimseye zararı yoktur. Laik bir ülkede bütün dinler koruma altındadır.
- Türban Üniversitelerde serbest olursa bir hukukçu olarak bunun Cumhuriyet için bir tehdit oluşturacağını düşünüyor musunuz ?
- Türkiye de bazı kesimler laikliği içselleştirmedi. Hukuka herkesin saygı göstermesi gerekir. Herkesin özgürlüğünün bittiği yerde diğerinin ki başlar. Laiklik gibi Türkiye" nin temel konularında bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler gibi bazı liberal yaklaşımlar doğru değildir. İnsanlar şunu bilmeli ki inançlarla laiklik karşı karşıya değildir. Laiklik devletin bekası için vazgeçilmezdir.
- Barolar birliğinde türban konusunda fikir ayrılıkları var, sizce bu normal mi ?
- Türkiye" de 78 tane baro var. Herkesin kendi fikri vardır. Ben de burada şahsi fikirleri mi söylüyorum. Ama temel konularda ayrışmalar doğru değil. Laiklik ilkesi birden bire icat edilmiş değildir. Laiklik, üzerinde titrenmesi, yıpratılmaması gereken en temel ilkemizdir.
- Konuyla alakalı olarak söylemek istediğiniz son şeyler nelerdir ?
- Toplumun sağduyulu olması gerekli. Hukuk hepimiz için var. Hukuk dışında bir çözüm yok. Önce de belirttiğim gibi bunlar toplumu bölmeye yönelik adımlar. Herkes birlikte yaşamak için kurallara uymalıdır.Laiklik bizim en temel kuralımızdır ve içselleştirilmelidir.