8 eylül dünya fizyoterapistler günü
Fizyoterapistlere yeni yüzyılda yüklenen yeni roller…
Fizyoterapistlerin yeni yüzyılda toplum sağlığını korumak ve geliştirmek üzere daha fazla ilgileneceği başlıca sağlık sorunları şunlardır.
Bulaşıcı olmayan hastalıklar
“Dünya Sağlık Örgütü, yılda 3.2 ölüme yol açan fiziksel inaktiviteyi küresel mortalitenin, başlıca risk faktörlerinden biri olarak tanımladığında ve fiziksel aktivitenin bulaşıcı olmayan hastalıkları azalttığını açıkladığında fizyoterapistlik mesleğinin önemli bir rolü olduğu net olarak görülmüştür. 19-20 Eylül’de New York’ta yapılan BM Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Zirvesinden çıkan sonuç uyarınca küresel hareketlerde fizyoterapistler planlamanın ve uygulamanın merkezinde olmalıdır.
Obezite
“Egzersiz uzmanları olarak fizyoterapistler, dünya çapında giderek artan yetişkinler kadar çocukları da etkileyen obezite salgınına ilişkin endişeye katılmaktadır. Global olarak sağlık sistemlerimizin 21.yüzyılda karşılaştığı beklide en büyük mücadelelerden biri obezitedir.
“Obeziteyi önlemede ve tedavi etmede iki önemli yöntem vardır. Bunlardan biri doğru beslenmedir. Diğeri ise artmış egzersiz ve fiziksel aktivitedir. Fizyoterapistlerin ikinci uygulamaya katkıları çok önemlidir.”
“Fiziksel aktivite iskelet kaslarımızı kullanmamızı gerektiren ve bunun sonucunda enerji harcaması oluşturan bütün hareketlerdir. Bu enerji harcaması kilo kontrolünün temelini oluşturmaktadır. Kuvvetlendirme/ direnç eğitimi için verilen aerobik egzersiz reçeteleri ve tavsiyeleri, azaltılmış gıda alımı ile birlikte yürütülmeli ve aktivitenin arttırılması dereceli olarak, bilime dayandırılarak ve kişiye özel çizilmelidir.”
“Fizyoterapistlerin kişiye göre en uygun fiziksel aktiviteyi bulmaları önemlidir. Böylece aktiviteyi yapmaktan keyif almakla kalmazlar, devam ettirme şanslarını da arttırırlar.”
“Fizyoterapistlerin, obezite salgınına karşı yürüttükleri savaşta kullanabilecekleri çok sayıda, egzersiz reçetesi çeşidi vardır. Ülkelerimiz obezite ve diğer modern çağ hastalıklarına karşı mücadelede teşvik ve programlarına ne kadar erken başlarlarsa, dünya çevresindeki sağlık hizmetlerinin üzerindeki yük o derece azalacaktır.”
Çocukluk Obezitesi
“Fizyoterapistler, çocuk ve adolesanlara yönelik koruma programları ile okullar, belediyeler ve resmi kurumlar vasıtasıyla obez hastalarda fiziksel aktivite seviyesini ve fitnesi arttırmaya yönelik reçeteler vererek dünya çapındaki obezite salgınında önemli bir rol oynayabilirler.
Diyabet
“Sağlıklı bir diyete ek olarak haftanın birçok günü orta şiddette yapılan otuz dakikalık fiziksel aktivite Tip2 diyabet riskini büyük ölçüde azaltır. Fizyoterapistlerin diyabetin engellenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavisinde önemli bir rolü vardır.”
Kalp-damar hastalıkları
“Aerobik egzersizler kardiyak outputu, maksimal kalp hızını, enduransı, ve artrial kan akışını arttırır. Aynı zamanda kan lipid profillerini değiştirir. Fizyoterapist tarafından çizilmiş olan aerobik egzersiz programları kalp-damar rahatsızlığı olanların uzun dönem risklerini azaltabilir.”
“Dirençli kuvvetlendirme egzersizleri ile beraber yapılan koşu, kürek çekme ve yürüme gibi aerobik kondisyon aktivitelerin koroner damar hastalık riskiyle negatif ilişkili olduğu kanıtlanmıştır.”
Yaşa bağlı hastalıklar
“Yeterince egzersiz yapmazsak yaşlandıkça, yağ kütlesi artar ve aerobik kapasite ile kas kütlesi azalır. Bu da önemli organlara daha az oksijen gittiği, günlük egzersizi daha zorlaştırdığı ve özellikle sedanter davranış bir kalp hastalığına neden oluyorsa, kısır bir döngünün başladığı anlamına gelir. Günlük rutin aktiviteler bu döngüyü kırabilir, kötülemeyi terse çevirebilir ve daha uzun bir hayata yön verebilir.”
“Eğer kişi fit değilse, yaşlı ise veya kronik bir hastalığı varsa aktiviteye çok dikkatli başlamalıdır. İşte bu aşamada fizyoterapist devreye girer. Kişi değerlendirirler, onlar için güvenli ve uygun egzersizleri öneririler ve tehlike belirtileri hakkında onları eğitirler.”
Kanser
“Fizyoterapistin kanser risklerini azaltmada ve etkilerinden kurtulmaya çalışanlara yardımcı olmadaki rolü önemlidir. Bu sene Dünya Sağlık Örgütü kanseri azaltmada fiziksel aktivitenin rolüne dikkat çekti-DSÖ’nün yeni Sağlık için Fiziksel Aktivite üzerine Global Tavsiyelerine göre haftalık 150 dakikalık orta şiddetli fiziksel aktivite meme ve kolon kanseri riskini azaltmaktadır.”
http://abayarslan.wordpress.com/2011/09/05/8-eylul-dunya-fizyoterapistler-gunu/
Ad Soyad: Fzt AYDIN BAYARSLAN
Tel: 5057325621
E-Posta: a_bayarslan@yahoo.com
IP: 78.186.2.14