Mimar. Cevat KARAGÖL:
Spor evrensel kültürün bir parçası,dünya dili,ırkı,dini farklı insanları birleştiren önemli bir vasıtadır.bireyin kişisel ve toplumsal gelişimini pozitif yönde etkiler.
Spor özellikle grup sporu.çocuğun kendi yeteneklerinde haberdar olmasına ve onları başkalarının yetenekleriyle karşılaştırabilmesine fırsat verir.Kişinin bedensel ,zihinsel ve sosyal gelişimine yardımcı olur.spor sağlığı koruma ve güçlendirme amacı taşıdığı gibi,bedensel enerjinin ve duygusal gerilimin boşaltılabilmesine katkıda bulunduğu için,tedavi işlevi de yüklenebilmektedir.
Günümüzde sporun hayatımızdaki rolü çok önemlidir.Spor ekonomisiyle sektör haline gelmiştir.Ülkeler,Şehirler hatta bazı kasabalar sporla özdeşleşmişlerdir.Kentlerin gelişimine doğrudan etki eder.
Sporun Ordumuzdaki görüntüsü ise iyi değildir.
Spora verilmesi gereken önem yasaların zorunluluğundan ibarettir.Kendi başına bir sektör olan futbol Ordu"da bireysel ve salon sporlarının gelişimini engellemektedir.
Hatta futbol orduda kendi futbol geleceğinin de sonunu hazırlamaktadır.Çünkü sadece o günün şartlarında günü kurtarma çabaları;altyapıya verilmesi gereken önemin önüne geçmiştir.Sporun kültürel ve sosyal yanından çok;sadece top peşinde koşan eğitimsiz bir nesil yetişmektedir.
Ordu yıllarca kent kimliğini sorgulamış,kendisini ifade edebilecek bir simgenin eksikliğini hissetmiştir.Derken Oksijen sloganı bulunmuştur. Evet ordunun bir yeni hava dalgasına,nefese kısacası Oksijene ihtiyacı vardır.Bu ihtiyaç doğru tespit edilmeli,doğru ilaçlarla tedavi dönemine girilmeli ve hasta ayağa kalkarak sağlıklı adımlar atılabilmelidir.
Ordu sosyal ,kültürel ve tarıma dayalı geleceğini artık inşa etmelidir.Sosyal boyutun en önemli aracı ise spordur.Orduda Bireysel ve salon sporlarına önem verilmeli bunun alt yapısı iyi tasarlanmalı;bazı organizasyonlar orduya davet edilebilmelidir.
Ordu birçok sporu bünyesinde barındırabilecek coğrafyaya sahiptir.Yayla turizmi,yamaç paraşütü, atıcılık,okçuluk ve deniz sporları altyapısı acil kurulması gereken spor branşlarıdır.
Ordunun dövüş sporlarının dışında herhangi bir spor dalında önemli bir başarısı da yoktur.Olimpiyatlarda orduyu sadece iki kez dövüş sporlarında temsil edebilmişiz.Artık spora futbol gözlükleriyle bakılmamalı;farklı sporların Ordunun spor turizmini geliştirecek bir gözlükle bakılabilmelidir.
Sporun alt yapısına bakış ciddi şekilde yeniden ele alınmalı,bu altyapıdan yetişecek çocukların geleceğin ordusunda sorumluluk alacakları bilinmelidir.Ne yazık ki Ordunun çarpık yapılaşmış olması kendi değerini düşüren önemli bir etkendir.
Trafik sorununa çözme geciktikçe daha da stresli bir şehir halini alacaktır.Bunlar olumsuz faktörlerimizdir.
Kısacası sporumuzun oksijene ihtiyacı vardır.Ciğerler temiz oksijenle dolacak ve beyinlere temiz kan gidecek.
Orduda spora bakış geliştirildiği taktirde burada yetişecek sporcuların gerek ulusal ve gerekse uluslararası platformlardaki başarıları Ordunun tanıtımında önemli bir yer alacaktır. Spor alt yapısı gelişen kentimizde iç turizme dayalı ekonomik girdilerde çoğalacaktır.
Mimar. Cevat KARAGÖL