Kahramanmaraş Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Fatih Koçtürk, bilinçsizce kullanılan ağrı kesicilerin baş ağrılarını kronikleştirerek tedavisini zorlaştırdığını bildirdi.
Koçtürk, yaptığı açıklamada, insanların hayatta en sık yaşadığı sağlık sorunlarından birisinin baş ağrısı olduğunu belirterek, baş ağrısında yapılan en büyük hatanın ise ağrı kesici ilaç almak olduğunu söyledi.
İlk zamanlar rahatlatıcı sonuç veren bu uygulamanın zaman içerisinde etkisini yitirip daha da devam edilince bu kez ağrıların geçmemeye hatta ağrı kesiciyle artmaya başladığını vurgulayan Koçtürk, "Her ne kadar masum görünse de bu duruma biz 'ağrı kesici ilaçların kötüye kullanılmasına bağlı baş ağrısı' diyoruz" dedi.
Baş ağrılarının altta yatan sebeplerin erken dönemde ortaya konması ve nöroloji uzmanınca başlanacak uygun bir tedavi ile baş ağrıtan bir sorun olmaktan çıkabildiğini ifade eden Koçtürk, "Baş ağrılarında yüzde 70 oranıyla ilk sırayı kişinin gerginliğine bağlı olarak ortaya çıkan, başı bant şeklinde saran, sıkıştırıcı vasıflı 'erilim baş ağrıları' almaktadır.
Yüzde 20'lik oranıyla ikinci sıklıkta ise genellikle başın bir yarısında şiddetli zonklayıcı ağrıya eşlik eden bulantı ve kusma ile kendini gösteren ve halk arasında 'yarımca ağrı' olarak isimlendirilen 'migren baş ağrıları' görülmektedir.
Daha az oranda ise sinüs enfeksiyonları, beyinde yer işgal eden lezyonlar, tansiyon yüksekliği, boyun ekleminden kaynaklanan ağrılar neden olmaktadır" diye konuştu.
Baş ağrılarında bilinçsizce kullanılan ağrı kesicilerin baş ağrılarını kronikleştirerek tedavisini zorlaştırdığını vurgulayan Koçtürk şunları kaydetti:
"Ağrı kesicilerin doktor kontrolü olmaksızın uzun süreli kullanımı ayrıca mide ülseri, böbrek yetmezliği, kemik iliği bozukluğuna da neden olabilmektedir. O nedenle baş ağrılarını hemen bir ağrı kesici alarak geçici bir rahatlama sağlamak yerine nöroloji uzmanlarınca yapılacak muayene sonrasında baş ağrısının nedenlerinin ortaya konması ve uygun tedaviye başlanması daha doğru bir tutum olacaktır."