Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Kolaylı, astımın ortaya çıkmasını en çok kolaylaştıran etkenlerin başında ev tozu akarları ve bitki polenlerinin geldiğini söyledi.
Astım hastalığında, genetik, çevresel, mesleki ve solunum yolu enfeksiyonlarının tetikleyici faktörler olarak bilindiğini söyleyen Kolaylı, "Astım genellikle alerjik bir hastalık olarak kabul ediliyor.
Alerjik bünyeli kişilerde daha sık görülmekle birlikte, alerjik olmayan kişilerde de ortaya çıkabiliyor. Astımdan en çok etkilenen meslek grupları arasında, kuaförler, fırıncılar, balık ve deniz kabuklularıyla çalışanlar, laboratuvar çalışanları, tavukçular, kuş üreticileri, kozmetik boyayla uğraşanlar, çiftçiler, marangozlar, doğramacı ve mobilyacılar, deterjan endüstrisi, plastik ve ilaç sektörleri geliyor. Astımı tetikleyen başlıca faktörler ev tozu akarları, evde beslenen evcil hayvanlar, hamam böcekleri, küf mantarları, sigara dumanı, çevre kirliliği, dış ortam alerjenleri arasında özellikle değişik bitkilerin polenleri ve mantar sporları ve üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları olarak sıralıyabiliriz.
Bronşit ve bronşiyolit gibi solunum yolu enfeksiyonları, sol kalp yetmezliği, akciğerlere çocuklarda küçük düğme, fındık, fıstık parçası, yetişkinlerde ise türban iğnesinin kaçırılması, üst hava yolu darlığı, üst hava yolunda yabancı cisimler bulunması, enfeksiyonlar, akciğer embolisi, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve bronşektazi astımla sık karıştırılan hastalıklar arasında yer alıyor. Astım tek tip bir hastalık değil, değişik türleri var.
Mesleki astımda hastaların şikayetleri işyerinde artıyor. Bu hastaların şikayetleri genelde tatilde azalıyor. Ancak mesleki astım teşhisini kesin olarak koyabilmek için daha ileri tetkiklere ihtiyaç var. Aspirin duyarlı astımda, aspirin ve diğer nonsteroid ilaçlarla hastanın şikayetleri ortaya çıkabiliyor. Egzersize duyarlı astımda, kişinin egzersiz yapması durumunda astım şikayetleri ortaya çıkıyor.
Noktürnel astımda ise, kişinin öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleri sabaha karşı en yoğun şekilde hissediliyor. En sık sebepleri ise ev tozu akarlarına duyarlılık, gastroözofageal reflü, ilaç etkilerinin gece devam etmemesidir" dedi.
Dr. Işıl Kolaylı, astımın tedavisinde asıl amaçlarının hastalığın belirtilerini kontrol altına alabilmek, günlük aktivitelerini normal şekilde yapabilmesini sağlayarak alevlenmeleri önlemek olduğunu belirterek, "Bunları yaparken de ilaç yan etkilerini mümkün olduğunca asgariye indirmek gerekiyor.
Tedavi programında önce hastalıkla ilgili eğitim veriliyor. Hastalığı tetikleyen faktörler uzaklaştırılmaya çalışılıyor ve uzun süreli ilaç tedavisi planlanıyor" şeklinde konuştu.