Astımı olanlar tatile dikkat!

Astımlıların tatil için hava kirliği olmayan yerleri tercih etmesi ve çok yüksek irtifalara çıkmaması önerildi.

Astımlıların tatil için hava kirliği olmayan yerleri tercih etmesi ve çok yüksek irtifalara çıkmaması önerildi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, astım hastalarının rahat bir yaz tatili geçirebilmeleri için hava kirliliği olmayan yerleri tercih etmeleri ve çok yüksek irtifalara çıkmaktan da kaçınmaları gerektiğini söyledi.

Dr. Akbaş, astımın, genellikle kış mevsiminde ve havaların değişken olduğu dönemlerde belirti veren bir hastalık olarak bilindiğine dikkat çekerek, ancak araştırmaların ağır astım krizleri ve astıma bağlı ölümlerin yaz döneminde daha fazla olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Bunun çeşitli nedenleri bulunduğunu dile getiren Murat Akbaş, birçok hastanın, havaların ısınmasıyla birlikte şikayetleri ortadan kalktığı için koruyucu astım ilaç ve aşılarını bıraktığını, oysa bazı ilaçlar ve astım aşılarının hastanın hiçbir şikayeti olmasa bile düzenli olarak kullanılması gerektiğini söyledi.

Dr. Akbaş, yine yaz döneminde birçok astımlının rutin kontrollerini ihmal ettiğini kaydederek, "Astımlıların tatillerini geçirmek için gittikleri yerler, astım krizlerinin ortaya çıkmasında etkili olabilir. Havanın ısısı, nemi ve basıncının değişmesi ile gidilen yöredeki polenler astım krizlerine neden olabilir" dedi.

AŞILAR ÖZEL KORUYUCULAR İÇİNDE TAŞINMALI

Rahat bir tatil geçirmek isteyen astım hastalarına önerilerde de bulunan Akbaş, şunları söyledi:

"Tatile çıkmadan önce şikayet olmasa bile doktora mutlaka muayene olunmalı. Gidilecek yöre, kullanılacak ulaşım araçları hakkında doktordan görüş alınmalı.

Özellikle, uzun uçak yolculuğu yapacak hastaların daha titiz olmaları gerekir. Seyahatten önce kabin amirin astımlı olunduğu ve oksijene ihtiyaç duyulabileceği söylenmeli, ilaçları da yanlarında bulundurmalılar.

Doktorlarına kolayca ulaşabilecekleri özellikle cep telefonu numarası ve e-mail adresini öğrenmeliler. Tatilin geçirileceği yerde doktor ya da
hastaneye nasıl ulaşabileceği hakkında önceden bilgi alınmalı. Tatil için hava kirliliği olmayan yerler tercih edilmeli.

Aşı kullanan hastalar, aşılarını özel koruyucular içinde taşımalıdır. Kalınacak otel odası, güneş gören, rutubetsiz ve daha önce sigara içenlerin kalmadığı, iyi temizlenmiş oda olmalı."

Dr. Akbaş, tatil sırasında kendi araçlarını kullanacak astım hastalarına da şu uyarılarda bulundu:

"Arabanın bakımı düzenli olarak yaptırılmalı, egzoz ve yakıt sistemlerinden herhangi bir kaçak olmamasına dikkat edilmeli. Klima ya da kalorifer arabanın bütün camları açılarak 10 dakika çalıştırıldıktan sonra otomobile binilmeli. Havalandırma sistemleri, her türlü alerjinin depolanabileceği yerlerdir. Arabada kumaş yerine deri koltuklar tercih edilmeli".

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri