Uzm. Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Yapılan çalışmalar antibiyotiklerin soğuk algınlığı belirtilerini azaltmadığını, soğuk algınlığı sırasında veya sonrasında gelişen bakteriyel kulak iltihabı, sinüzit veya zatürre gibi komplikasyon olasılığını da azaltmadığını göstermiştir" dedi.
Halk arasında 'Soğuk algınlığı' veya 'Üşütme' şeklinde adlandırılan hastalığın doktorlar tarafından 'Viral üst solunum yolu enfeksiyonu' olarak bilindiğini, hastalığın üşüme veya üşütmekle ilgisi olmadığını, bahar ve kış gibi soğuk mevsimlerde salgınlar yapan virüslerin neden olduğu ifade eden Uzm. Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Grip ile soğuk algınlığı bazen birbirine karıştırılır.
Grip influenza adı verilen bir virüse bağlı olarak soğuk mevsimlerde ortaya çıkan bir solunum yolu enfeksiyonudur.
Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, aksırık, kuru öksürük griple soğuk algınlığının ortak belirtileri olabilir. Gribi soğuk algınlığından ayıran belirtiler ise kas ve eklem ağrısı, halsizlik, yüksek ateş ve baş ağrısının olmasıdır" diye konuştu.
Doktorların gereksiz antibiyotik reçete etmesinin nedeninin ebeveynin beklentisini tatmin etme, başka hekimin nasıl olsa antibiyotik yazacağı öngörüsü, aşırı tanı, eksik veya yanlış bilgi ve komplikasyon korkusu olduğunu belirten Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Anne ve babaların birçoğu solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olduğunda doktorun antibiyotik reçete etmesini beklerler, ancak bu beklentileri daha önceden gittikleri hekimin uygulamasından öğrenilen bir tecrübeye dayanır.
Fakat ailelerin antibiyotik konusunda ısrarlı oldukları görülmektedir. Bu maalesef yanlış bir kanıdır. Antibiyotiğin etki sahası genişledikçe özellikle ağızdan alınan tiplerde barsak ve diğer floranın bozulmasına sebep olur.
Floradan kastedilen normalde ağız, cilt, bağırsaklar gibi organlarda mevcut olan zararsız, hatta faydalı mikroplardır. Bunların normal şartlarda zararı olmak bir yana başka mikropların buraya yerleşmelerine engel olmak fonksiyonları vardır. Flora bozulması ile çoğu kez durdurulması zor ishaller ortaya çıkar" şeklinde konuştu.
Antibiyotiklerin alerji dışında karaciğer, böbrek gibi önemli organlar üzerinde zehirleyici etkilerinin olabileceğini de bildiren Karadağlıoğlu açıklamalarına şöyle devam etti: "Doğru olan antibiyotiklerin sadece gerekli olduğunda kullanımıdır ve bu ilaçlar ancak uygun şekilde kullanıldıklarında etkili olurlar.
Antibiyotiğe ihtiyacınız olup olmadığına karar vermesi gereken doktorunuzdur, bunun yanında size düşen görevler de vardır. Lütfen uygun kullanım hakkında yazılan bilgileri ve önerileri okumakla başlayın."