Kocaeli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Güçlü, havaların birden ısınmasıyla ortaya çıkabilecek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşları uyardı.
Geçen yıl Çorum, Tokat, Amasya, Sivas, Çankırı ve Yozgat'ta görülen ve 1 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan hastalıktan korunma yolları hakkında bilgi veren Dr. Mahmut Güçlü, vatandaşları kenelere karşı uyardı.
Dr. Güçlü, "Kırım Kongo hastalığı bahar ve yaz aylarını seçer. Havaların ısınmasıyla yeşil alanlara dökülen insanlar tedbir almadığı sürece bu hastalığa yakalanabilirler. Vücuda kene yapışması durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Eğer bu mümkün değilse, keneyi öldürmeden, kenenin ağız ve çengal kısımlarının cımbız yardımıyla çıkarılması en idealidir. Hastanelere gelen KKKA hastalarına öncelikle ateş ölçümü yapıyoruz. 38 derecenin üzerinde seyreden hastalara ilaçlı tedavi başlatıyoruz.
Ancak, ilaçların tesiri uzun sürdüğü için bu hastalıkta erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Kuluçka döneminden önce teşhis edilirse iğne ve ilaçlı tedavi uygulanması daha etkili oluyor. Hastalık belli bir safhaya kadar ilerlerse kurtarmak güç oluyor ve sonuçlar ölümcül olabiliyor. Halkımız
koruyucu hekimlere önem vermeli, tedbirlerini almalılar.
Bulaşıcı olması çok tehlikelidir. Bu yüzden koruyucu önlemler mutlaka alınmalıdır. İnsanlar kırlara çıkarken kendilerinin ve çocukların kıyafetlerine dikkat etmelidir. Hastanemizde servisimiz Kırım Kongo hastalığına hazırlıklıdır. Özel giysi ve özel odalarımız mevcuttur. Gerekli bütün önlemleri almış bulunmaktayız" diyerek halkı kenelere karşı dikkatli olması yönünde uyardı.