Uzmanlar, dünyada her yıl 17.5 milyon insanın hayatına mal olan kalp hastalığı vakasının, beslenme düzeninde ve yaşam tarzında yapılacak sağlıklı ve basit değişikliklerle önlenebileceğini vurguluyor. Dünyanın yeni tehlikesi kalp ve damar rahatsızlıkları düzenlenen Uluslararası Becel Eğitim Sempozyumu'nda tartışıldı. Sempozyuma dünyada önemli bilimsel gelişmelere imza atan uzmanlar katıldı.
Tıp dünyasının merakla beklediği, kalp ve damar hastalıklarıyla son gelişmelerin tartışıldığı "EAS 2008" sempozyumu Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlendi.
Sempozyumun açılışını Prof. Dr. Vedat Sansoy yaptı. Kalp ve damar hastalıklarından erken yaşta korunma, doğru beslenme ve yaşam tarzının önemi, bitki sterolleri, kolesterol düşürmeye yardımcı beslenme yöntemleri gibi konuları Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi Yaşlanma Metabolizması ve Endokrinoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Eberhard Windler, Pennsylvania Devlet Üniversitesi Beslenme Bilimi Bölümü'den Penny M.Kris-Etherton, Manitoba Üniversitesi Richardson İşlevsel Gıda ve Nutrasötik Merkezi'nden Peter J. Jones, Columbia Üniversitesi Presbyterian Hastanesi'nden Doç.Dr. Özgen Doğan değerlendirdi.
Sempozyumda masaya yatırılan kalp ve damar hastalığıyla rakamsal bilgiler ise şöyle: "Dünyadaki her üç ölümden birinin nedeni olan kalp hastalığı, her yıl 17.5 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Türkiye'de ise 2.8 milyon koroner kalp hastası bulunuyor ve her yıl 170 bin kişi koroner kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybediyor.
Türkiye'de koroner kalp hastalığı nedeniyle ölüm ve hastalanma oranı her yıl yüzde 4.7 artıyor. Avrupa'da kalp ve damar hastalıklarının tahmini tedavi ve bakım maliyetleri yılda yaklaşık 105 milyar euroya ulaşıyor. Bu rakam toplam sağlık harcamalarının yüzde 12'sini oluşturuyor.
Uzmanlar, birçok kalp hastalığı vakasının beslenme düzeninde ve yaşam tarzında yapılacak sağlıklı ve basit değişikliklerle önlenebileceğini vurguluyor. Yine de insanların çoğu kalbini, 'ona iyi bakacak' kadar önemsemiyor."