Kulak çınlamasının çeşitli hastalıkların ortak belirtisi olduğunu ifade eden Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Kadehçi, şöyle konuştu: "Kulakta duyulan sesler, dış kulak yolunda kirlenme, orta kulak iltihabı, tümörler, virütik iltihaplar, yüksek sese bağlı işitme kayıpları, damar tıkanıklığı gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Bu nedenler görülmeden de kulak çınlaması olabilir. Kulak çınlaması, kişinin psikiyatrik yapısıyla yakından ilgidir. Genellikle sessiz ortamda, geceleri, yatakta, yorgunken, adet ve gebelik hallerinde artma gösterir."
Kulak çınlaması olan kişiye "kulak, odyometrik ve radyolojik muayene" olmak üzere 3 yolla bakılması gerektiğini belirten Kadehçi, sözlerine şöyle devam etti: "Hastaların çoğu uğultunun beyindeki önemli bir hastalığın belirtisi olduğu kanısına kapılır. Tedaviye gelenlere uğultunun tehlikeli bir hastalığa bağlı bulunmadığı fakat tedavisinin çok güç olduğunu anlatmak gerekir."
Çınlamanın, tek başına ortaya çıkabildiği gibi başta diyabet, kalp rahatsızlıkları, kolesterol gibi çeşitli hastalıklarla birlikte görülebildiğini ifade eden Op. Dr. Hüseyin Kadehçi, hastalığın oluş nedeninin mutlaka bulunması gerektiğini söyledi.
Kadehçi, diğer rahatsızlıklara eşlik edenlerin yanı sıra orta kulak damarlarıyla ilgili sorunlar, kireçlenme, damarlarda aşırı yağlanma, yüksek sese maruz kalma gibi nedenlerin de çınlamaya yol açabileceğini söyledi.
Stresin çınlamayı tetiklediğini bildiren Dr. Kadehçi, bu durumda kişinin strese yol açan etkenleri mutlaka azaltması gerektiğini ifade etti.
Rahatsızlığın en fazla uyku sorununa yol açtığını vurgulayan Hüseyin Kadehçi, "Ses dolayısıyla uyku sorunu çeken kişiler, hafif bir müzik ve kısık seste dinlenen radyo ile çınlama sesini örterek uykuya geçebilir" dedi.