Tüm dünyada görülen iklim değişiklikleri ve küresel ısınma sorunu, kurak bir yaza hazırlanan Türkiye için de birçok problemi beraberinde getiriyor.
Susuzluk karşısında insan vücudunda en çok etkilenen organların başında da böbrekler geliyor.
Sıvı azalıyor tansiyon düşüyor
Sıcak havalarda terleme ile vücut fazla su kaybediyor. Serin ortamlarda günde 200 cc den az olan terle sıvı kaybı, çevre ısısının ve fiziksel aktivitenin arttığı ortamlarda günde 8-10 litreye kadar çıkabiliyor. Kişilerin yeterli sıvı alamaması, yani kaybedilen sıvının verine konamaması da vücuttaki sıvı hacmini azalarak tansiyon düşmesi ve organ beslenmelerinde yetersizliklere yol açabiliyor. Sıvı kaybının böbrekte oluşturacağı tahribata dikkat çeken Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, özellikle yaşlılar ve kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaları uyardı.
Önemli değişiklikler oluyor
Sağlıklı insanlarda normal çalışan böbreklerin idrar miktarını azaltarak vücudun sıvı kaybının bir ölçüde önüne geçildiğini belirten Süleymanlar, böbrek hasarı bulunan kronik böbrek hastalığı/yetmezliği olan kişilerde böbreklerin suyu tutma, idrar miktarını azaltma gücü ve kan hacmini koruma gücü azaldığı için, böbreklerin kanı süzme gücünde önemli azalmalar olabileceğini kaydetti.
Bu durumun kan üre ve kreatinin düzeylerinde ciddi yükselmelere yol açacağına dikkat çeken Süleymanlar, "Kronik böbrek hastalarında akut böbrek yetmezliği de tabloya eklenebilir. Yaşlıların da böbrek işlevlerinde yaşla artan azalma nedeniyle su kaybı ve kan hacmi azalmalarına oldukça duyarlı oldukları unutulmamalıdır.
Kısaca kronik böbrek yetmezliği olanlar, yaşlılar, sürekli ağrı kesici kullananlar sıcak ortamlarda su kaybına bağlı böbrek işlevlerinde akut azalma riskine sahiptirler. Ayrıca yetersiz sıvı alımı böbrek ve idrar yolu taşları açısında da risk oluşturur.
Günde 2 litre sıvı alınmalı
Taş düşüren veya halen böbrek taşı olan hastaların da idrar miktarını günde 2 litrenin altına düşürmeyecek şeklide sıvı almalarını öneriyoruz" dedi.
Sağlıklı insanların normal böbreklerinin susuzluğa dayanıklı olduğunu, günlük idrar miktarının sorunsuz olarak 400-500 cc ye kadar azaltılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, böbrek işlevinin sorunsuz idamesi için sıcak ortamlarda terleme ile kaybedilen sıvının yerine konulması içilen su miktarının arttırılması gerektiğini vurguladı.