Fazla Kilolu ve Kapalı Alan
Korkusu Olan Hastalar da Artık MR Çektirebilecek!
Ordu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği hızla gelişen teknolojiye paralel olarak vatandaşlarımıza daha kaliteli bir sağlık hizmeti sunmak için Ordu Devlet Hastanesi MR (Manyetik Rezonans) Ünitesini yeniledi.
Yeni alınan MR cihazı Türkiye’de Devlet Hastanelerinde kullanılan ilk mobil masalı MR cihazı olma niteliğinde. Cihaz iç genişlik olarak (70cm) Türkiye’de kullanılan en üst düzey cihazlar arasında olup Kardiyak, Spektroskopi, Perfüzyon gibi birçok hastanelerde yapılamayan çekimler bu cihaz ile yapılabilmekte ve çok daha kaliteli görüntülemeler sağlamakta.
Ordu İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan ÖZTÜRK yaptığı açıklamada, Ordu Devlet Hastanesi’ndeki mevcut MR cihazlarının yenilenmesi adına çalışma başlattıklarını belirterek; “Bakanlığımızın modernizasyon projeleri içerisinde hastanemizdeki mevcut cihazların yenilenmesi adına bir çalışma başlattık. Bu şekilde 3. Basamak sağlık hizmeti veren, Eğitim Araştırma/Üniversite Hastaneleri seviyesinde bulunan bu cihaz kurumumuza kazandırılmış olup, vatandaşlarımızın hizmetine sunduk” dedi.
MR’da kapalı alan korkusuna son
Yeni MR cihazının avantajlarına değinen ÖZTÜRK; “Cihazımızın Open Bore (açık tüp) aralığı 70cm, tünel uzunluğu ise 145cm. Bunun en büyük avantajı kapalı alan korkusu, klostrofobisi olan hastalarımız daha korkusuz ve rahat bir şekilde MR çektirebilecek olmasıdır. Hastalarımız daha önceki cihazlarla MR çektirirken iç alanın darlığı sebebiyle kendilerini mezardaymış gibi hissettiklerini ifade ediyorlardı. Bu cihazımız hastalarımızın bu korkusunu ortadan kaldırmış durumda.
Cihazımızın bir başka avantajı ise hareketli masa özelliği. Bu özellik hem çalışan hem de hasta için büyük avantaj sağlıyor. Yine masa üzerine yerleştirilmiş bobinler sayesinde hastalarımıza değişik çekimler yapıldığında her defasında hastayı konumlandırma gereğini ortadan kaldırılmış durumda. Tek bir konumla hastanın tüm görüntülemelerini yapabilmek mümkün.
Fazla kilolu hastalar da MR çektirebilecek
Yine kilolu hastalarımız düşünülerek tasarlanmış bu cihaz sayesinde 250 kg.’a kadar olan kişilerin de MR’ı çekilebilmekte.
Cihazın bir başka önemli özelliği ise kalp, bağırsak gibi hareketli organ çekimlerinde bizlere büyük avantaj sağlıyor. Yine istemsiz kas kasılmaları olan, hareket eden hastaların daha önceden MR’ını çekmemiz mümkün olmuyordu. Yeni cihazımız bu hareketi minimize ederek mükemmel görüntü almamızı sağlıyor” dedi.
Daha önceden yapılamayan bazı tetkiklerin yeni cihaz sayesinde artık yapılabildiğini kaydeden ÖZTÜRK; “Tümörlerin selim kitlelerden ayrımı için gerekli olan spektroskopi, erken dönem inmelerin tanısında Diffüzyon ve Perfüzyon görüntülemesi, kafa içi beyin omurilik sıvı artışında nedenlerin tespitinde BOS akım analizi, vücuttaki damarsal yapıların görüntülenmesi için MR anjiyografiler, meme kitlelerinin tümoral ve tümoral olmayanların ayrımında meme görüntülemeleri, safra yollarının tümöral olmayan tıkanıklıklarının ayrımı ve kalanjiografi tetkikleri yapılır hale gelmiştir.
Ordu Kamu Hastaneleri Birliği olarak amacımız devletimizin imkanlarını en verimli şekilde kullanarak vatandaşlarımıza en iyi ve kaliteli sağlık hizmetini sunabilmek. Bu minvalde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cihazımızın Ordu için hayırlara vesile olması temennisi ile tüm halkımıza sağlıklı günler dilerim” dedi.
Geçmişten Günümüze MR ve önemi
Geçtiğimiz yüzyılın kuşkusuz en çarpıcı teknolojik gelişmelerinden biri tıp dünyasının hizmetine MR görüntülemenin girmiş olmasıdır. MR 1980’li yıllardan itibaren klinikte kullanılmaya başlanmıştır. MR cihazını üstün kılan en önemli özelliği radyasyon etkisinin olmamasıdır. İnsan vücuduna bilinen hiçbir yan etkisi yoktur, gereklilik halinde gebelere bile uygulanabilmektedir.
Günümüzde yumuşak dokularda ayrım gücü en yüksek görüntüleme metodu MR incelemesidir. Kemik iç yapısı ve kemiğe komşu eklem, kıkırdak ve bağlar son derece detaylı görüntülenebilmektedir. Kan akımı ilaca gerek kalmadan doğrudan görüntüleyebilmesi, kafa içi problemlerde klinik yaklaşıma büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca klinik gereklilik halinde kontrast madde enjekte edilerek kontrastlı MR anjiyografi tetkiki de yapılabilmektedir.