SES: Dağılım Adaletsiz
Ordu SES Başkanı Ahmet Kadıoğlu Yaptığı açıklamada; İl Sağlık Müdürü Yılmaz Dündar ben yaptım oldu, ben Müdürüm yaparım anlayışından vazgeçmeli. İlimizde sağlık personeli açığı var mıdır? Evet vardır. Ancak mevcut sağlık personelin dağılımı adaletsizdir, mevcut sağlık personelli etkin kullanılmamaktadır. Bu durumun sebebi de Sağlık Müdürlüğünün uygulamaları, yaptığı yanlı tayinler ve görevlendirmelerdir.
Aynı iş yerinde bir sağlık emekçi arkadaşımız ayda 8–10 nöbet tutarken diğer bir arkadaşımız ayda 4 nöbet tutmaktadır. 25 yıldır nöbet tutan sağlık emekçileri varken, hiçbir gerekçeci yokken nöbet tutturulmayan ayrıcalıklı bir kesimde vardır.
Bilgi edinme hakkımızı kullanarak İl Sağlık Müdürlüğüne yazdığımız yazılara net cevaplar verilmezken, bizler baştan savma cevaplarla karşı karşıya bırakılırken, bazı personellerinin özlük dosyasında olması gereken, gizli olanbilgi edinme hakkıyla da verilemeyen bilgiler kamuoyuna nasıl ve neden servis ediliyor, bu durum da yönetim zafiyeti yok mudur ?
Sağlık emekçilerine görev tanımları dışında iş yaptırıyor diye Sağlık Müdürü’ne iletiyoruz, bu durum karşında Sağlık müdürün cevabı “ yapsınlar ellerine mi yapışır “diyor. Sağlık bakanlığı, bu yönetmelik ve genelgeleri ellerine yapışsın diye mi çıkarıyor. Hakkını arayanların sağlık emekçilerinin görev yerlerini resen atamayla değiştiriliyor. Bu yer değiştirmelerle sağlık emekçilerin hakkı mücadelelerini engelleyemeyeceğini bizlerde çok iyi biliyorsunuz!
Sağlık bakanlığının açtığı kurslara (acil, yoğun bakım, kan bankası vb.) sağlık emekçileri hakkaniyet ilkesine göre gönderilmemekte, adamına göre iş anlayışıyla gönderilmektedir.
663 sayılı KHK ile 1. Basamak olarak geçen sağlık kuruluşları Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Bakanlığı olarak iki farklı kuruma ayrıldı. 1. Basamak sağlık kuruluşlarında çalışan personellerde doğal olarak 2 kurum arasında paylaştırıldı. Bu ayrım yapılırken bizlere personellerin görüşünün de alınacağı söylemişti ancak sağlık müdürlüğü yine bildiği gibi yaptı. Sağlık emekçilerin görüşünü almadı yok saydı.
Devlet memurluğu kanunun EK–8 Maddesinin f fıkrası da “Geçici görevlendirmede memurun muvafakati aranır “ibaresi bulunmaktadır. Sağlık Müdürlüğü yaptığı geçici görevlendirmelerde sağlık emekçilerin muvafakati almadanve sağlık emekçilerinin günlük gidiş-geliş yapamayacağı yerlere görevlendirmeler yapmaktadır. Ordu merkezden ilçeden Mesudiye ilçesine, Fatsa ilçesinden Akkuş İlçesini geçici görevlendirmeler yapılmakta, sağlık emekçileri zor durumda bırakılmaktadır.
Gölköy Devlet Hastanesi ve Akkuş Devlet Hastanesi Diyaliz birimlerine 2 yıldır aralıklı olarak yapılan geçici görevlendirmeler son zamanlarda süreli hale getirilmiştir. 2 yıldan beri bu birimlerdeki personel eksikliği sorunuçözülememiş. Taşı suyla değirmen döndürülmeye çalışılmakta hem hastalar hem de çalışanlar Sağlık Müdürlüğün bu uygulaması yüzden sıkıntılar yaşamaktadır. Sağlık emekçileri Sağlık Müdürlüğünden kalıcı ve adaletli çözümler beklemektedir.
Sağlık Müdürlüğünün uygulamalarından dolayı AKP’ye yakın olarak bilinen sendika da basın açıklaması yaparak, şikâyetleri dile getirmiştir, hatta Genel Merkez düzeyinde “seçilmişleri atanmışlara ezdirmeyiz” demişlerdir. Ordu Sağlık Müdürlüğünün uygulamalarından rahatsız olmayan bir kesim yoktur.
Ordu Merkez ilçe hastanelerinde çalışan laboratuar teknisyenlerinin Mesudiye ilçesine görevlendirmeleriyle ilgili olarak, görevlendirmenin kısa bir süre için olması, görevlendirmelerin 7 gün olması ve sağlık emekçilerin bizdenbu konu ile ilgili bir talebi olmadığından daha önce gündeme getirmedik. Ancak son zamanlarda bu görevlendirilmelerin sürekli hale gelmesi sağlık emekçilerini rahatsız etmekte, Mesudiye ilçesinin günlük gidiş-geliş yapılacak bir yer olmaması, devlet memurluğun kanununda geçici görevlendirilecek km den uzak bir yer olması ve aile bütünlüğü açıdan da engel teşkil etmesi nedeniyle bu durumu kamuoyu ile paylaşmamış zorlu hale gelmiştir.
En son olarak Eğitim Araştırma Hastanesinde görevli olan bir laboratuar teknisyeni arkadaşımız 1 ay süreyle Mesudiye İlçesine görevlendirilmiştir. Daha önce bu ilçeye görevlendirilen laboratuar teknisyenleri 7 günlük görevlendirme yapılırken bu arkadaşımıza 1 aylık görevlendirme yapılması adaletsizliktir. Bu arkadaşımızın sağlık sorunu vardır sağlık sorunu ile ilgili tedavisi de devam etmektedir, görevlendirildiği yerde de rahatsızlığı ile ilgili branştaUzman Hekim bulunmamaktadır, bu arkadaşımız sağlık sorunu nedeniylede ailesiyle kalmakta ve bu durumdan dolayı çalıştığı birimde nöbet tutturulmamaktadır. Görevlendirildiği yerde de nöbet tutmak zorunda kalacaktır.
Bu arkadaşımız Sağlık Müdürlüğü tarafından 7 ay önce Halk Sağlığı birimine 3 ay süreyle geçici olarak görevlendirildi ve görevlendirme süresi bitmeden görevlendirilmesi iptal edildi, görevlendirmenin neden iptal edildiğini bir kerede Sağlık Müdürüne Personel Şube Müdürü anlatsın.
Sağlık müdürlüğü, Eğitim Araştırma Hastanesinin laboratuar teknisyene ihtiyacı olduğu gerekçesiyle diğer sağlık kurumlarından laboratuar teknisyeni görevlendiriyor, sonrada Eğitim Araştırma Hastanesinden laboratuar teknisyeni fazla diye Mesudiye ilçesine geçici görevlendirme yapıyor. Bu durum çelişki değil midir?
Hayatta bazı şeyler bazı insanlar için daha zordur ve bu zorluklarla yaşamak zorunda olanlara bizler daha hoşgörülü ve anlayışlı davranmak zorundayız bu zorluklar o insanların tercihi değildir, biz sağlık emekçileri de bu insanların hayatları kolaylaştırmak için hizmet üretmiyor muyuz? Peki, neden bu arkadaşımızın yaşamını zorlaştırıyoruz.
Mesudiye İlçesine 1 ay süreyle görevlendirilen laboratuar teknisyenin görevlendirmesinin iptal edilmesini eğer iptal edilmezse doğacak sorunlardan Ordu Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Özgür ENGİNYURT ve Ordu İl Sağlık Müdürünün de sorumluğu olduğunu kamuoyuyla paylaşıyoruz.
İlimizdeki Sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli idarecilerin % 90’ sı vekâleten bu görevleri yapmaktadır. Bu görevlere de nasıl atandıklarını cümle alam bilmektedir.
Sayın idareciler lütfen yetkiniz altında çalışan sağlık emekçilerine adalet ve hakkaniyet ilkeleri doğrultusunda davranın, mobbing uygulamayın, eşitsizlik ve adaletsizlik yaratan uygulamalardan uzak durun. Bu devran hem böyle gitmez gün gelir bu devranda tersine döner Sayın İdareciler, Sabahında bir seheri var, sorarlar bir gün sorarlar,
Bireylerle uğraşmayın bu benim adamım bu benim adamım değil diye sağlık emekçilerini bölmeyin, mesaisini makamlarımızla sağlık emekçilerini ezmek yerine Ordu halkına daha iyi nasıl sağlık hizmet sunarız diye harcayın, dedi