SES:Yemeğimize de Göz Diktiler

Sağlık emekçileri 16–24, hatta 32 saat kesintisiz çalışırken, yoğun çalışma içerisinde öğle yemeklerine dahi dönüşümlü giderken bir öğün yemek için katkı payı istemek tam anlamıyla insafsızlıktır

Bir Öğün Yemeğimize de Göz Diktiler

SES Ordu ŞubeBaşkanı Mecit Tanrıverdi Yapılan toplu basın açıklamasında;

" Sağlıkta dönüşümle sağlıkta yıkım politikası izleyen, sağlığı ticaretleştiren, aile hekimliği ile sağlık ocaklarını kapatıp 1. basamak hizmetlerini rafa kaldıran, muayenehanecilik sistemini getiren, SSGSS ile sağlık hizmetlerini bir hak olmaktan çıkararak “paran kadar sağlık” anlayışını uygulamak isteyen, 1 Ekimden itibaren muayene katkı payları almaya başlayan, GSS primi getiren, hastaneleri sınıflandırarak paramıza göre hizmet alacağımız ve hastaneleri ticaretleştirmenin son adımı olan Kamu Hastaneleri Birlikleri Yasasını çıkarmak isteyen kısacası “hastaneleri işletme, sağlık emekçisini köle, hastaları müşteri” olarak gören AKP Hükümeti şimdide elini midemize attı.


Maliye Bakanlığı yayınladığı 11.03.2008 tarih ve 2736 sayılı yazı ile tüm kamu kurumlarında çalışanlardan yemek ücreti alınmasını talep etmişti. Bugüne kadar yataklı tedavi kurumlarında çalışanlardan yemek ücreti alınmaz iken yayınlanan yazının ardından Üniversite hastaneleri başta olmak üzere Sağlık Bakanlığına bağlı bazı hastanelerde de ücret alma uygulaması başlatılmıştır.

Oysa Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 6. maddesinde “hastane, pansiyonlu okul ve işçi ile çalışan işyerlerindeki memurlar, birim büyüklüğü ve personel sayısına bakılmaksızın hasta, öğrenci ve işçiler için mevcut yemek servislerinden faydalanırlar” denilmektedir. Yine Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 89. maddesinde de benzer hüküm bulunmaktadır. Ve buna dayanarak bu kurumlarda çalışanlar ücretsiz yemek hakkından yararlanmaktadırlar.

Sağlık emekçileri 16–24, hatta 32 saat kesintisiz çalışırken, yoğun çalışma içerisinde öğle yemeklerine dahi dönüşümlü giderken bir öğün yemek için katkı payı istemek tam anlamıyla insafsızlıktır. Yataklı tedavi kurumları çalışma düzeni ve saatleri bakımından diğer kurumlarla karıştırılmamalıdır. Yemeği paralı hale getirirseniz; istediği yemeği talep eden personele de bu ihtiyacını karşılamak için yemek izni verecek misiniz?

Maliye Bakanlığının yazısının yayınlandığı Mart 2008 tarihinden bugüne uygulamaya başlayan, başlamak isteyen tüm hastanelerde; basın açıklamaları, yemek boykotları, Maliye Bakanlığı"na yönelik imza kampanyası yapılarak bu durum protesto edilmiş, yazının geri çekilmesi talep edilmiştir. Ancak ücretli yemek gittikçe yaygınlaştırılmaktadır. Bu konuda Sendikamızca başlatılan dava süreci de devam etmektedir.

Konu Sağlık Bakanına defalarca sunulmasına rağmen (Sağlık Bakanının İlimiz ziyaretinde de Sendikamızca iletilmiştir) bir türlü halledilememiştir. Sağlık Bakanı her defasında “Maliye Bakanlığında girişimlerin devam ettiğini” söylese de; istedikleri düzenlemeleri anında yapan, patronlara-holdinglere istedikleri kriz paketlerini vakit kaybetmeden sunan Hükümetin, konu sağlık emekçisine gelince bir yıla yakın bir zaman süreci içerisinde bu sorunu çözmemeleri samimiyetsizliklerini göstermektedir. Yoksa sağlık emekçisinin tepkilerini mi ölçmek istiyorsunuz?

Bu nedenle Sendikamız olarak Maliye Bakanlığının yemek ücreti yazısını geri çekmesini talep ediyoruz.

Ekmeğimize, emeğimize sahip çıkacağız. Elinizi midemizden çekin!" dedi 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri