"Şevketi bostan" ye genç kal

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, klinik araştırmalar sonrasında şevketi bostan bitkisinin yaşlanmayı geciktirici etkisinin olduğunu belirtti.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, klinik araştırmalar sonrasında şevketi bostan bitkisinin yaşlanmayı geciktirici etkisinin olduğunu belirtti.


Yrd. Doç. Dr. Uğur, şevketi bostan bitkisinin aynı zamanda karaciğeri temizleyici, hücre yenileyici ve kırışıkları giderici etkisinin büyük olduğunu da belirterek, iştahsızlık, akne problemleri, isteksizlik, hücre yenileme, kırışıkları giderici, kronik baş ağrısı, şiddetli ateş, bronşit, sarılık, adet dönemlerindeki hormon dengesizlikleri ve deri rahatsızlıkları gibi durumlarda da kullanıldığını kaydetti. Bitkinin bu etkileriyle yaşlanmayı geciktirdiğini ifade eden Yrd. Doç. Uğur, "Türkiye'ye özel ruhsatlı bitkisel bir ilaç olan Lityazol Cemil'in ana maddesi şevketi bostandır.

  Bu ilaçla ilgili olarak İzmir Devlet Hastanesi'nde yapılan bir klinik araştırmasında üriner sistem taş hastalığı şikayeti ile kliniğe müracaat etmiş hastalarda ilacın etkileri irdelenmiştir.

  Çalışma sonucunda taşların çoğu düşmüş geri kalan kısmı da en azından yer değiştirmiştir. Halk reçetelerinde sindirime yardımcı olduğu ifade edilmektedir.

  Kabızlığı önlediği ve gaz problemlerinde kullanıldığı bilinmektedir. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında fayda sağlamakta ve hafızayı güçlendirmektedir. Kabızlık sorunlarını gidermektedir.

  Sinisin mide suyu ve salya salgısını teşvik ederek kabızlıkta etkili olmaktadır" dedi.
   Şevketi bostanın az sayıda olsa da kanser önleyici etkileri konusunda önemli bilimsel çalışmalar bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Uğur, "Şevketi bostanın içermiş olduğu trachelogenin, artigenin ve nortrachelosid gibi lignanların günümüzde virüsleri (özellikle AIDS virüsü olan HIV'e karşı) ve kanseri önleyici özellikleri konusunda araştırmalar devam etmektedir.

   Taninler kanamayı durdurucu etkiye sahiptir ve şevketi bostanda yüzde 8 oranında bulunmaktadır.

   Bitkide bulunan yağlar bakterilere karşı etkilidir.
Bitki bu özelliği nedeniyle yaraları temizlemekte ve iyileşme sağlamaktadır" diye konuştu.
Şevketi bostanın faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten Yrd. Doç Uğur, bilmeyenler için bir de nasıl yenileceğini şu şekilde anlattı:
"Şevketi bostanın kuzu etiyle yemeği yapıldığı gibi haşlanıp salata olarak da yenilir.

  Haşlama suyunun sabahları aç karnına içildiğinde böbrek taşı ve kumu için iyi geldiği ifade edilmektedir.

  Günde 4-6 gram şevketi bostan sağlık açısından son derece yararlıdır. Diğer bir kullanım şekli, kurutulmuş herbadan yapılan çayının tüketilmesidir. Bu amaçla 2 gram kurutulmuş şevketi bostanı kaynamakta olan 250 ml suya ilave ederek 10-15 dakika demlenmesini beklemeniz yeterlidir. Bu çayı günde 3 kez güvenle
içebilirsiniz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri