Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açıldı
Ağır Ruhsal bozukluğu olan hastalara toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psikososyal destek hizmetlerinin verilmesi, takip ve tedavilerinin gerektiğinde evde sağlık hizmetleri uygulamasına entegre bir şekilde yaşadıkları ortamda sunulabilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı olarak Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açıldı.
Merkezin 2 hemşire, 1 psikolog, haftanın belli günlerinde 1 sosyal hizmet uzmanı ve 1 psikiyatri uzmanı, Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde hizmet vermekte.
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde, hastalara psikososyal beceri eğitimi verilmesi için, Halk Eğitim Merkezi’ne bağlı resim, müzik, halk oyunları ve el sanatları öğretmenleri de görev yapacak.
İl Sağlık Müdürü Dr.Yılmaz DÜNDAR, Sağlık Bakanlığı Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı olarak açılan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’yle ilgili şu bilgileri verdi: “Hastalar merkezimize servislerle evlerinden alınarak getirilmekte, gün içinde önceden planlanmış olan bireysel terapi, grup terapisi ve uğraşı terapileri uygulanmaktadır. Bu sayede bilişsel, yönetsel ve sosyal beceri alanlarındaki yıkıcı etkisi nedeniyle yeti yitimine uğramış, şizofreni ve benzeri psikolojik bozukluklar ve duygu durum bozuklukları gibi kronik ruhsal hastalıkları olan hastaları topluma tekrar kazandırmak amaçlanmaktadır. Aynı zamanda hastalık durumlarının daha yakından değerlendirilmesi, tedavi edilmesi ve izlenmesi de merkezimizin hedefleri arasındadır. Merkezimize devamı sağlanan hastaların farmakolojik tedavisine devam edip etmediği, ilaçlarını doğru zamanda ve dozda kullanıp kullanmadığı, yan etki olup olmadığı, tedavi ekibi tarafından takip edilecektir.”
Dr.Yılmaz DÜNDAR, merkeze devamı sağlanamayan hastaların kendileri veya yakınlarıyla irtibata geçilerek evde ziyaret edilmesi ve bu ziyaretler sırasında tedavisinin uygulanması, ailenin ve hastanın bilgilendirilmesi ve hastanın merkeze yönlendirilme çalışmaları yapılacağını da söyledi. DÜNDAR, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde, hasta ve ailelerine psiko - eğitim verilmesi, toplumun bu tür psikiyatrik hastalıklar konusunda bilgilendirilmesi yoluyla bu hastaların toplum tarafından damgalanmalarına karşı çalışmalar yapılmasının da hedeflendiğini sözlerine ekledi.