Türk,ye'de 20 bin 526 verem hastası var

Türkiye'de kayıtlı 20 bin 526 verem hastası belirlenirken, tedavide yüzde 90 başarı sağlandığı belirtildi.

Türkiye'de kayıtlı 20 bin 526 verem hastası belirlenirken, tedavide yüzde 90 başarı sağlandığı belirtildi.


2006 yılında tahmin edilen yeni Tüberküloz (TB) vakalarının sayısı dünyada 4.1 milyonu yayma pozitif olmak üzere toplam 9.2 milyon olarak tahmin ediliyor. En yüksek insidansa sahip kıta Afrika iken, ülkeler bazında ise Hindistan, Çin, Endonezya, Güney Afrika ve Nijerya ön sıralarda yer alıyor. Türkiye'de 2006 yılı için kayıtlı yeni olgu ise 20 bin 526 olarak belirlendi. Tedavi sürecinde ise yüzde 90 başarı sağlandı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yüzde 70 olgu bulma ve yüzde 85 tedavi başarısı hedefleri Türkiye olarak aşıldı.


Veremle savaş çalışmaları hakkında bilgi veren Samsun Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu, Samsun'da 2006 yılında 397, 2007 yılında 347 ve 2008 Yılında 368 olarak vaka gerçekleştiğini söyledi. Geçmiş yıllara oranla başarılı bir kayıt sisteminin uygulandığını, vakaların anında tespit edildiğini ve kayıt altına alındığını dile getiren Kasapoğlu, verem oranlarında artış olmadığını sadece mevcut hastaların artık daha sağlıklı kayıt altına alındığını kaydetti.


Türkiye'de veremle savaşının bugünkü temelini Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGT) oluşturduğunu vurgulayan Kasapoğlu, "DGT Tüberküloz, (TB) hastasının her doz ilacının bir sağlık personeli veya eğitilmiş gönüllü bir kişinin gözetiminde içirilmesidir. DGT ülkemizde 2003 Yılında Samsun Merkez Verem Savaş Dispanseri (VSD), Samsun Dernek VSD, İzmir Eşref paşa VSD ve Aydın Nazilli VSD olmak üzere 4 dispanserde pilot olarak uygulanmaya başlamıştır. 2006 Yılında Sağlık Bakanlığı'nın genelgesiyle Türkiye genelinde DGT uygulamasına geçilmiştir.

 DGT, Dispanserleri tek başına uyguladığı bir yöntem değildir. Aile Hekimliğinden önce Sağlık Ocakları-VSD Koordinasyonu ile yapılırken 2007 yılında VSD-Aile Hekimleri işbirliği ile uygulanmaya başlamıştır" dedi. Kasapoğlu, Aile Sağlı Merkezlerinin (ASM) yaygınlaşması, herkesin bir aile hekiminin olması ve hastaların hekimlerine ulaşımının kolaylaşması, DGT uygulamasının olumlu yansıdığı ve 2008 yılı DGT oranı yüzde 97,6'ya ulaştığını kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri