Ordu Tabipler Odası Başkanı Mithat Yağlı, Aile Hekimliği uygulamasıyla gereksiz sevklerin önüne geçilerek hastanelerdeki yığılmaların azalacağını söyledi.
Mithat Yağlı yaptığı açıklamada, aile hekimlerinin yaklaşık 3 bin 500 civarında insanı muayene edebileceğini belirtti. Aile Hekimliğiyle sağlık ocaklarında yaşanan sevklerin sayısıyla ilgili sıkıntıların önüne geçinebileceğini belirten Yağlı, aile hekimlerinin sevk sayısının ne kadar çok olursa alacağı primde de o kadar çok kesinti olacağını kaydetti.
Sağlık ocaklarının mevcut yapısıyla aile hekimliğini hizmeti verdiğini savunan Yağlı, şöyle konuştu: "Sağlık ocakları şuan aile hekimliği zaten yapıyor. Sadece hekime göre sayı belli değil. Dolayısıyla sağlık ocağındaki hekimlerimiz, kendilerini geliştirirlerse, hastalara yaklaşım tarzlarını düzeltirlerse insanlar zaten gereksiz sevklerden kaçınacak. İnsanlar hastaneye gidip saatlerce sıra beklemek zorunda kalmayacak.
Şuan sağlık ocağındaki hekimler boş dururken çok basit üst solunum yolları enfeksiyonu için bile hastaneye gidiliyor" dedi. Sağlık ocakların ilaç yazma ve sevk yeri olmadığını dile getiren
Yağlı, insanların sağlık ocağı hekimlerine güvenmesi gerektiğini belirtti. Yağlı, "Buradaki hekimlerimizde tıp fakültesini bitirip doktor diplomasını almış arkadaşlar. Devlet, sağlık ocaklarına hekimlerimizi 1. basamakta hem koruyucu hizmetleri yürütsün hem de vatandaşın hastalıklarını tedavi etsin diye getirmiş. İnsanlar hekimlerimize güvensin, zaten gerekli görürlerse sevk ederler.
Direkt sevk isterlerse sağlık ocaklarının hiçbir anlamı yok. Hekimlerimiz basit bir mantar hastalığını tedavi edemeyecekse, bu kurumların hiçbir anlamı yok. O zaman oturtalım bir sekreter sevk versin yeter" diye konuştu.