İmdatttt!!! Ordunun Bakanı varsa, Milletvekili varsa, Valisi varsa, Belediye Başkanı varsa neredeler...
Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel 2009 yılı itibariyle yürürlükten kalkacak ve yerine yürürlüğe girecek olan yasayı değerlendirdi.
Ertuğrul Bey 2009'da yürürlüğe girecek olan yasanın kapsamı nedir?
5084 sayılı yasanın yerine çıkarılan 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasasın"da da bazı teşvikler var işveren lehine ama yeterli değil. Çünkü 5084 sayılı yasa tamam ile yatırımcıya yönelik bir yasa. Sigorta pirimi ve işveren hissesinin tamamını kapsayan bir uygulama.
Bunun yanı sıra 5510 sayılı Güvenlik Yasası, sosyal güvenlik konusunda bir devrim devrim yarattı. Bu anlamda buna bağlı istihdamlar var bu yasanın içinde.
Biraz daha sadeleştirirsek bu yasayı, örneğin bir işçinin Bağ-kur"lunun ya da ev hanımının bu yasadan kazanımı ne olacak?
Bu durumda yasayı ikiye ayırmak lazım.5110 sayılı yasanın 1 Ekim"den öncesi, 1 Ekim"den sonrası. Öncelikle 1 Ekim"den öncesine bakarsak halen sigortalı olup da değişen yasaya rağmen olanları söylersek bunlar için bir kademe geldi ve kademeyle gün sayıları artırıldı. Mevcut sigortalı olanların ve bundan sonra sigortalı olacaklar için hak kaybı söz konusu bu yasada. Yani kısaca eski yasa gibi bir yasa değil tamamen sigortalı olanını aleyhine çıkartınla bir yasa.dır ama uzun vadede yararlar sağlayacak bir yasadır.
Bu ülkede zamanında çok suistimaller oldu zamanında.38 yaşında emekli olan insanlar oldu hala emekli olarak devam ediyorlar. Eskiden 8 çalışana 1 emekli düşerken şimdi 3 çalışana 1 emekli düşüyor.
Bu anlamda çıkan yasalar neden cok sık değiştiriliyor sizce?
Bunların nedenleri öncelikle siyasi. Hangi hükümet gelirse gelsin kendine göre bir model oluşturuyor ve buna göre düzenleniyor haliyle yasalar.Halbuki vergi konusunda, sosyal güvenlik konusunda ulusal bir politika olması lazım.Tamam ufak tefek değişiklikler yapılır ihtiyaca göre ama kökten değiştirdiğiniz zaman olmaz. Mesela son 25 yılda vergi kanunlarında 208 kez değişiklik olmuştur.
Yine yeni yasaya dönecek olursak ne getirdi bakıyoruz. Birincisi emekliliği çok uzattı. İkincisi isteğe bağlı sigortalılıkta çok büyük değişiklikler var. Üçüncüsü ev hanımlarıyla ilgili sigortalılık var.tabi bunlar lehte olanlar.
Bir de emekli olup da çalışanlar ile ilgili değişiklikler var. 01.10,2008 den sonra sigortalı olup da emekli olanlar bir daha çalışamayacak. Eğer çalışırsa maaşı kesilecek.birde kız çocuklarının sigortalılıklarında şu durum söz konusu, kız çocukları 18 yaşından sonra bekar da olsa evli de olsa anne babasının sigortasından yararlanamayacak bu da 01.10.2008 den sonra 18 yaşına giren kız çocukları için.
Ama yasa çıkmadan önce anne ve babasından yararlananlar yine yararlanmaya devam edecek. Ancak işe girerse ya da evlenirse bu ortadan kalkıyor yani evlenen boşansa ve babasından faydalanmaya geri dönmek istese faydalanamıyor. Birde üniversitede okuyan kız öğrenciler okul durumundan dolayı 25 yaşına kadar babasının sigortasından yararlanabilme hakkına sahipler.
Bunun dışında işverenlere yönelik ek istihdam teşviği var. Bu 1 temmuz dan itibaren geçerli olmak kaydıyla. Bunun yanı sıra özürlü teşviği ve %5 düzenli ödeme teşviği var. Ek istihdam teşviğinde geçen Haziran ayından 2008"in Temmuz ayına kadar işçi ortalamasının üstünde işçi alımı olursa bu teşvikten yararlanabilecekler.
Özürlü teşviğine gelince 50 ve üzerine işçi çalıştıran yerlerin özürlü işçi çalıştırma zorunluluğu var. Mecburi olan bir özürlü çalıştırma durumunda bu yasadan %100 yararlanılabilinirken ikinci özürlü işçi çalıştırılırsa eğer %50 yasadan yararlanma durumu söz konusu.
Bir de 01.10.2008 de bu yasaya bağlı olarak çıkan bir teşvik var. Oda sigortasını düzenli ödeyen borcu olmayan, vergisini zamanında verenler için işveren hissesinde %5 indirim var.
Ancak yukarıda saydığımız son üç teşviğin sadece birinden yaralanma bilme hakkı var bunu da unutmamak gerekir. Ve yine seçilen teşvikten yararlanılabilmesi için işçilerin 18 ve 29 yaş arasında olacak bir de işe aldığı adam 6 aydan beri işsiz olacak.
Yeni yasa anladığımız kadarıyla teferruatlı bir yasa değil mi ?
Tabiî ki 5084 sayılı yasayla uygulamaya girecek olan yasayı kıyaslamak mümkün değil. Bu yasa çok fazla bir şey getirmiyor, getirmiş gibi gözüküyor sadece. Bu bizim kasdettiğimiz anlamda yerine oturan bir teşvik değil. Bu yasayı düzenli ve kurumsallaşmış işyerlerinin dışında işverenini dikkate alacağını sanmıyorum. Ama piyasa da KOBİ dediğimiz küçük işletmelerde bunun hiçbir etkisi olmaz.