Çanakkale Geçiliyor mu?
3 Mayıs günü Çanakkale"de ilk defa bir etkinlik düzenlendi. Bir İngiliz turizm şirketinin Türkiye acentası tarafından Çanakkale Boğazını 1810 yılında yüzerek geçtiği söylenen İngiliz şair George Gordon Byron anısına düzenlenen bu etkinlik, 138 İngiliz ve 2 Türk"ün boğazı yüzerek karşıya geçmeleri şeklinde gerçekleştirilmiştir.
Pekala kimdir, bu Lord Byron ?
Lord Byron, bizzat belgelerde de sabit olduğu üzere Osmanlıyı parçalamak adına Yunanlıların ayaklanmasında büyük çaba harcamış, Osmanlı ve Türk düşmanı bir adamdır. Bu işi İngiltere devletinin destekleriyle yürütmüştür. İngiltere"den getirdiği paraları Yunanlılara dağıtarak onları ayaklanmaya teşvik etmiş, bu konu da Türkleri karalayan birçok eser ortaya koymuştur. Lord Byron"un gerçekleştirdiği bu yayınların Osmanlı topraklarına girmesi o dönemde yasaklanmış ele geçirildiği yerde imha edilmiştir. Bu hizmetlerine karşılık Yunanlılar tarafından 1896 yılında Atina"da dikilen heykeli büyük bir merasimle açılmıştır.
Şimdi böyle bir adam için hem de her yeri şehit kanlarıyla sulanmış Çanakkale gibi bir yerde ilk defa resmi makamların da izin ve katkılarıyla bir etkinlik düzenleniyor. İşin daha da acısı bu etkinliğe katılan yüzücüler tuvalet ihtiyaçlarını Eceabat sahillerinde alenen gideriyorlar. İki dedesini Çanakkale"de ve yine iki dedesini Kurtuluş savaşında şehit vermiş biri olarak bu faaliyet beni ve benim gibi olan bu milletin tamamını da derinden yaralamıştır. Şimdi biz buna ne diyeceğiz. "Gaflet" kelimesi şimdilik yeter galiba
Bilindiği üzere Gelibolu üzerinde son yıllarda bir takım senaryolar uygulamaya konulmaya çalışılmaktadır.
25 Nisan 2005 tarihinde Çanakkale"de gerçekleştirilen Anzak günü törenlerinde duygusal ortamı fırsat bilen Yeni Zelanda Başbakanı Gelibolu Yarımadası"nı ilgili ülkelerle dönüşümlü yönetelim şeklinde bir teklif ileri sürmüştü. Bu teklife göre ilgili ülkeler; İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye sırayla burayı yöneteceklerdi. Bu durumda kendi topraklarını yönetmek için Türkiye"ye yedi yılda bir sıra gelecekti. Önerinin gerekçesi olarak da Lozan anlaşması öne sürülmekteydi. Halbuki Lozan"da 330 bin dönümlük yarımada değil topu topu 100 dönüm tutacak mezarlıklar ve kemiklikler üzerinde söz hakkı verilmiştir. Bu yıllarda ilgili kurumlar da bu yönde çalışmalar başlatılmış ancak son anda vazgeçilmiştir.
Şimdilerde ise Sadece Gelibolu Yarımadası Milli Parkı"nın Kültür Bakanlığına devri söz konusudur. İlk etapta bir sakıncası yok gibi görünen bu devir işini İngiltere ve Avustralya özellikle istemekte hatta hakkında İngiliz ajanlığı ve tarihi eser kaçakçılığı gibi iddialar bulunan ve Çanakkale"de gazetecilik yapan bir İngiliz"in de bu işle özel olarak ilgilendiği rivayetler arasındadır.
İnsan bunlardan sonra sormadan edemiyor.
Acaba topla tüfekle geçemedikleri Çanakkale"yi bu şekilde mi geçmeye çalışıyorlar?
İngiltere ve Avustralya!