Almanya"da Egitim (Genel): Burada cok önemli bir hatirlatma yapmak istiyorum. Türkiye"de 8 yillik kesintisiz egitime gecilmeden önce, bazi siyasi parti yöneticileri (Mesela Recai Kutan, Erbakan...) 8 yillik kesintisiz egitimin, en geri kalmis ülkelerde uygulandigini..vs.. söylediler, o anda ben televizyonu kiracaktim neredeyse. Halkin gözünün icine baka baka yalan söylediler. Yalan diyorum, cünkü o seviyede bir politikacinin, TV lerde bir iddiada bulunmadan önce yanlis bilgilendirilmis olabilecegine ihtimal vermiyorum.
Almanya"da da zorunlu egitim en az 9 yil. Ilk 4 yil Grundschule (Ilkokul), ama 5. siniftan itibaren, ögrenciler not durumuna göre üc degisik okula gidebiliyor. Ancak bu okullara ayrilan ögrenciler orada meslek egitimi falan görmüyor.( Iste bizim siyasiler bunu, sanki 5.siniftan itibaren meslek egitimine baslaniyormus gibi anlattilar).
En vasat ögrenciler Hauptschule"ye(Toplam 9 yil), notlari daha iyi olanlar Realschule"ye( Toplam 10 yil), en basarili olanlar da Gymnasium"a(Toplam 13 yil) gidebiliyor.
Gymnasium"u bitirenler, not durumuna göre Üniversitelere giriyorlar. ÖSS,ÖYS benzeri sinavlar yok, bitirme notunuza göre basvurunuzu yapiyorsunuz ve gelecek cevabi bekliyorsunuz.
Realschule'yi bitirenler, ticaretle, büro meslekleriyle ilgili egitim görebiliyorlar.
Hauptschule'yi bitirenler ise daha cok, beden gücüne dayali meslekleri, sanayii mesleklerini..vb ögreniyorlar. Tabii bu okulu bitirip, sonradan farki kapatmak icin, Realschule hatta Gymnasium'a devam etme imkani da hep var.
Almanya"da egitim universiteler dahil ucretsizdir, ilkogretimde ders kitaplarıda ucretsizdir, liseyi(Gymnasium) bitirenler sınavsız istedikleri universiteye istedikleri bolume muracaat ederler, lisedeki puanlarına göre yapilan sıralamada universiteye kayit yapilip yapilmayacagi belli olur.
Alman sisteminin belkide en guzel tarafi; herkesi yeteneklerine ve kapasitesine göre bir meslek sahibi yapiyor olmasidir