Almanya"da Saglik Sistemi: Alman saglik sistemi de harika bir örnek sistem. Zorunlu hastalik kasalarina brüt maasinizdan aylik % 6-7 arasi bir prim kesiliyor, bir o kadar da isveren yatiriyor. Geliri yüksek olanlar, isterse özel saglik kasalarina da üye olabiliyor.
Calissin calismasin herkes sigortali, istediginiz zaman doktora gidiyorsunuz (Önce aile hekimine gidildiginden, hastanelerde hicbir yigilma yok, hatta hastanelere yolunuz bile düsmüyor).
Hastaneye gittiginizde de doktor elinize özel muayenehanesinin kartvizitini tutturmuyor, cünkü gerek yok. Özel muayenehanelerde de sigorta kartiniz ile muayene oluyorsunuz. Hastalik kasalarinin belirledigi tarifeden doktorlara muayene ettigi hasta basina/ uygulanan tedaviye göre para ödeniyor. Bu sistem Türkiye"de neden gerceklesmiyor anlamiyorum. Doktorun hastayi özele cagirmasi hem ahlaki acidan, hem maddi acidan..hangi acidan bakarsaniz bakin uygun degil.
Eczaneden aldiginiz ilacin da bir tarifesi var, katki payi son yillarda cok artti. Bir ilac alirsaniz genelde 4.- ödüyorsunuz, iki üc ilacta bu miktar 10-11.- ya kadar cikabiliyor. Sosyal yardim alanlar birsey ödemiyor.Yanliz 1 ocak 2004 itibariyla burada da bir geriye dönüs basladi. Hastalik kasalarinin zararlari büyüyünce yeni reformlar yapildi ve artik, her doktora giden (cocuklar haric) 10.- ödeyecek, makbuzu yaninda bulunduracak sonra üc ay ödemeyecek, ikinci üc ayda yine doktora gidince yine 10.- ödeyecek. ...Yani olanaklar sinirlandi.
Hele hele dis tedavisinde cok olumsuz degisiklikler oldu. Yeni dis, köprü..vs gibi pahali isler 2006 dan itibaren tamamen kapsam disi kaliyor. Onun icin de ek yeni bir sigorta yapmak gerekecek.
Aslinda düsününce hükumet te haksiz degil, insanlar bedava diye doktordan cikmaz oldu, özellikle insanlarin 80-85 yasina kadar yasadigini düsünürseniz, bunun getirdigi saglik masrafi inanilmaz boyutlara ulasmisti. Buna dur denmis oldu.