BELEDİYE BÜTÇESİNİN DENETİMİ

Hüsnü Yücel

Ordu Belediye Meclisi 2011 yılı Denetleme Kurulu Raporu meclisin son toplantısında okundu. Ben de Belediye meclisi üyesi olarak bu dönem denetleme kurulu üyesi idim.

Beş arkadaş çok uyumlu ve titiz bir çalışma sergileyerek Belediye Bütçesi ile ilgili eksik ve kusurlu gördüğümüz hususları ortak bir rapor hazırlayarak Belediye Meclisinde okuduk. Çalışmalarını başarılı bulduğumuz birimlere teşekkür ettik. Ama çalışmalarını eksik ve kusurlu gördüğümüz birimleri de eleştirerek raporlarımıza ilave ettik.

Denetimlerimiz esnasında bizi en fazla yoran dosya da Teleferik Dosyası oldu.

Biz beş arkadaş Teleferik İhalesi ile ilgili hak edişlerde bir yanlışlık olduğu kanaatine vararak kurumu uyardık.

Çalışmalarımıza bir süre ara verip bu yanlışlığın düzeltilmesi için ilgili birimleri uyardı isek , ilgili birimler ,hiçbir çalışmaya gerek görmeden bize sadece 59 Bin TL’ lik bir rakamın hak edişten düşürülebileceğini söylediler.

Halbuki bizim tespitimiz Bir Milyon TL ye yakın bir hake dişin fazladan ödeneceği yönünde. Ödeneceği yönünde diyorum çünkü yükleniciye henüz paranın tamamı ödenmemiş. Bu kurumumuz için bir avantaj. Biz Belediye’nin bir kuruşunun bile haksız yere ödenmemesi yönünde çaba sarf ediyoruz.

Önce ben bu ihalenin belli safhalarını sizin ile paylaşmak istiyorum.

Denetleme Kurulu çalışmalarımız esnasında bu bilgileri kamu oyu ile paylaşmamız yasal değildi.Ama şimdi Denetleme Kurulu Raporu basın huzurunda Belediye Meclisinde okunduğuna göre bazı konuları paylaşmamız gerekiyor.

Biz denetleme çalışmalarımız nedeniyle  Teleferik İhalesi dosyasını ilk defa inceleme fırsatımız oldu.

İhale 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun 21.maddesi e bendine göre “ANAHTAR TESLİMİ GÖTÜRÜ BEDEL” usulüne göre yapılmış.Çok fazla teknik terimlere takılmadan hepimizin anlayacağı şekilde bunun açılımı şu demektir.

Hani anahtar teslimi araba alıyoruz ya.  Aynen onun gibi. Yapılacak iş anahtar teslimi kuruma teslim edilecek demektir.

Siz nasıl ki arabayı anahtar teslimi aldığınızda aracın parçaları için sizden ayrı ayrı para istenilmiyorsa,  Leitner Firması da size anahtar teslimi fiyat verdi ise, sizden tekrar ekstra olarak teleferiğin çatısı ayrı, gişesi ayrı, harmonik filtresi ayrı bir  rakam talep edemez.

Burada yapılan yanlışlığın özü budur. Teleferiği yapan Leitner Firması ;teleferik işini 8 ayrı kaleme bölmüş ve ayrı ayrı fiyatlandırmış.Burada haksız olarak sadece iki kalemde yanlışlık yapılmıştır.

Alt ve üst istasyonlarda iki defa ödeme yapılmıştır. Pursantaj listesine baktığımızda Leitner Firması sekize bölerek fiyat listesi hazırlamış ve her kaleme ait birim ve fiyatlandırmada TAMAMINA fiyat vermiştir.

Sadece Alt İstasyon ile ilgili verilen teklifi buraya aktarmak istiyorum.Teklif aynen şöyle: ALT İSTASYON BİNASI İMALATI….TAMAMI:1.398.000.00 TL. Devamı ise şöyle.ÜST İSTASYON BİNASI İNŞAATI….TAMAMI:699.000.00TL. Bunun gibi sekiz ayrı kaleme fiyat verilmiş ve ilgili firma Teleferik işini ANAHTAR TESLİMİ GÖTÜRÜ BEDEL yapıp noksansız olarak teslim edeceğini taahhüt etmiştir ve imzalamıştır.

Hiç bir şahıs veya kurum bu sözleşmeyi yok sayıp çeşitli kalem oyunları ile firmaya ikinci bir ödeme yapamaz.

Fakat dosyada yapılan incelemede 9.100.000.00 TL’ye ihalesi yapılan işin %10 keşif artışına sokulup KDV dahil 1.057.000.00 TL’lik artış yapıldığı görülmüştür.

İlgili firma yaptığı sözleşmeden dolayı yapmaktan sorumlu olduğu işleri fiyat artışına ilave ederek ikinci defa hak ediş talep etmektedir ve etmiştir de.

Eğer biz bunu fark etmese idik bu firmaya bu ödeme yapılacak idi.

BU PARANIN ÖDENMEMESİ gerekmektedir.

Çünkü:

1-Çünkü yüklenici Firma ihale dosyasında mevcut olan pursantaj listesinde birim ve miktarları yazan kısımlara fiyat verirken TAMAMINA diye FİYAT vermiştir.BNUNU DAHA HİÇ KİMSE DEĞİŞTİREMEZ VE BAŞKA TÜRLÜ YORUMLAYAMAZ.

 


2-İdare tarafından hazırlanan Teknik şartnamenin 13.Maddesinde aynen şöyle denilmektedir.”İHALE KONUSU İŞE AİT TÜM PROJELER ,MAHAL LİSTELERİ İHALEYİ ALAN YÜKLENİCİ TARAFINDAN HAZIRLANIP İDARENİN ONAYINA SUNULACAKTIR VE İDARENİN ONAYINDAN SONRA YAPIM ÇALIŞMALARI BAŞLATILACAKTIR.”

 


BUNA DAHA HİÇ  KİMSE BAŞKA TÜRLÜ BİR YORUM KATAMAZ VE BUNUN DIŞINDA BİR UYGULAMA YAPAMAZ.AMA BURADA NE YAPILMIŞ?İLGİLİ FİRMA SEBEBİNİ BİR TÜRLÜ ANLAYAMADIĞIMIZ BİR YOLU SEÇEREK SADECE FİYAT ARTIŞINA GİRMEYEN KALEMLERİN PROJESİNİ YAPMIŞ FAKAT;

 


İLGİLİ PROJE VE MAHAL LİSTESİNİ HAZIRLAYIP İDARENİN ONAYINA SUNMAMIŞTIR.HALBUKİ MAHAL LİSTESİ VE İLGİLİ PROJE OLMADAN NE YÜKLENİCİ İŞE BAŞLAYA BİLİR NE KURUM ÖDEME YAPABİLİR.BU ÖDEME HAYALİ OLUR ÇÜNKÜ ORTADA NE PROJE VAR NE MAHAL LİSTESİ VAR.YANİ ORTADA HANGİ İŞİN YAPILACAĞI GÖZÜKMÜYOR.GÖZÜKMEYİNCE DE YÜKLENİCİ,UYANIKLIK YAPARAK YASIL YAPMASI GEREKEN İŞLERDEN İKİNCİ DEFA HAKEDİŞ TALEP ETMEKTEDİR.

Bu tür ihalelerde işin özü işe başlama ve bitiş Projesi ,Mahal Listesi ve Teknik Şartnamedir.Bunlar olmadan ihaleye çıkamazsınız.Dosyada olan tek doküman teknik şartnamedir.İŞE BAŞLAMA PROJESİ VE MAHAL LİSTESİ mevcut değildir.Bütün bu nedenlerden dolayı yükleniciye fiyat artışı verilmemesi gerekmektedir.Bilirkişiler de bunu söylemektedir.Denetleme Kurulu üyesi arkadaşlarımızın tümünün katkısı ile tespit ettiğimiz bu yanlış için Belediye yetkililerinin Mayıs ayı Meclis Toplantısına kadar gerekli düzeltmeyi yapmalarını bekliyoruz.