Dün akşam Ordu’da uzun süreli bir elektrik kesintisine maruz kaldık.
Bu tamamen teknik bir arızadır ve bu tür arızaların yaşanması da teknolojinin bir cilvesidir. Bu tür teknik arızalar ülkemizde normal karşılanmaktadır.
Çünkü ülkemizdeki teknik donatı bu kadardır. Ülkemizde normaldir diyorum. Çünkü Avrupa ülkelerinde bu tür elektrik kesintileri hiç ama hiç mümkün değildir.
Ben yedi yıl Almanya’da yaşadım ve bir saniye bile elektrik kesintisi olayını yaşamadım. Çünkü oradaki şebeke teknolojileri ona göre ayarlanmıştır.
Bir şehri besleyen elektrik şebekesi enterkonnekte sistemle birkaç yüksek gerilim hattı ile otomatik olarak beslenmekte olduğundan , bir kolda elektrik kesildiği zaman diğer besleme hattı otomatikman devreye girdiğinden teknik bir sorun yaşamanız mümkün değil. Ama ülkemizde bu tür teknik arızalar normal karşılanmaktadır.
Hele hele dün akşam yaşanan arıza tamamen Ordu Yedaş’ın kontrolü dışında olmuştur.
Amasya’da bulunan trafo merkezindeki genel arıza sadece Ordu’yu değil bir çok vilayeti etkilemiştir. Bu elektrik kesintisi şehrimizde en çok teleferik ulaşımını etkilemiş olup çok ciddi korku ve endişeleri de beraberinde getirmiştir.
Teleferik içinde 15 dakikaya yakın mahsur kalan insanlar can pazarı yaşamışlardır.
Teleferik hattının altında ikamet eden insanlarımız teleferikte mahsur kalanların korkulu yardım bekleyen yalvarışlarına şahit olmuşlardır.
Düşünebiliyor musunuz teleferik gibi bir saniye bile elektrik kesintisi yaşanmaması gereken bir sistemde elektrik kesintisinden dolayı mahsur kalıyorsunuz.
Ben bu olayı şunun için kaleme alma gereğini duydum.
Daha bir ay önce biz Belediye Bütçesi’ni denetlerken teleferik tesisini de kontrol etmek ihtiyacımız doğdu. Çünkü yapılan işler ile yapılan ödemeler arasında dengesizlik tespit ettik ve yapılan tesisi yerinde görmek üzere 5 komisyon üyesi arkadaş teleferik alt istasyonu ve kumanda merkezini görmek istedik.
Ben kendim elektrik mühendisi olduğumdan teknik ekibe ilk sorduğum soru elektrik kesintisi ile ilgili alınan teknik tedbirleri sordum.
Bize verilen cevap şu anda jeneratör yapılıyor ve devreye girdiğinde sorun kalmayacak denildi.
Ben de jeneratörün otomatik olarak devreye girip giremeyeceğini sordum. Aldığım cevap şu oldu: Elektrik kesilince kumanda merkezinin hemen arkasında bir kol var o kola ulaştığımız da iki dakika içinde enerji verilebileceğini söylediler.
Dün yaşanan olaydan sonra görüyoruz ki, hiç de öyle değilmiş.
Teleferiğe binen insanlar Allah’a emanetmiş. İsterseniz sizinle Teleferik ile ilgili ihale teknik şartnamesini de paylaşayım.
Teknik şartnamede aynen şöyle deniliyor. Teknik şartnamenin 14,15 ve 16.maddeleri: “Sistemin emniyet fonksiyonları hataya karşı korumalı ve programlanabilir olacak ve teleferik ile ilgili standartlara ve ICE standartlarına uygun olacaktır.” (Bu standart dünyanın en gelişmiş ve güvenilir standardı olduğunu hatırlatayım)15.Madde ise şöyle: “Sistemin kontrol sistemi ARIZA ANINDA ÇALIŞMAYI DEVAM ETTİREBİLECEK ŞEKİLDE ASIL VE YEDEK OLARAK TASARLANACAKTIR”.16.Madde: “Sistem herhangi bir ELEKTRİK KESİLMESİ VB DURUMLARDA TÜM KONTROL SİSTEMLERİ VE GÖSTERGELER EN AZ 24 SAAAT ÇALIŞACAK ŞEKİLDE TASARLANACAKTIR. BU YEDEK GÜÇ KAYNAĞI YÜKLENİCİ TARAFINDAN SAĞLANACAKTIR.”
Hepimizin açık bir şekilde anlayacağı şekilde elektrik ile ilgili herhangi bir arıza anında sisteme en az 24 saat enerji sağlayacak yedek güç kaynağı olması gerekiyor.
Demekki bu tesis de bu sistem de devre dışı.
Teleferik tesisinin hala işletme ruhsatı olmadan çalıştırıldığı iddiaları da konuşuluyor.
Ben buna ihtimal veremiyorum.
Çünkü YEDAŞ işletme ruhsatı olmayan hiçbir tesise ne enerji ne de trafo tesisi izni verebilir.
İnşallah teleferik hala ruhsatsız değildir diye düşünüyorum.
Eğer işletme ruhsatı hala yok ise iş daha da korkunç.
Belediye yetkilileri dün akşam yaşanan olaydan ders alarak teleferik tesisinin enerji kesintisi ile ilgili kısmına çare bulurlar ve yüklenicinin yapmaktan sorumlu olduğu IEC standartlarını uygulayarak tesisin YEDEK GÜÇ KAYNAĞI VE JENARATÖR TESİSİNİ devreye sokarlar.