GAZETE BAŞLIKLARI

Şair Ali Öztürk

GAZETE BAŞLIKLARI

 

            Çoğumuzun bildiği bir hikayedir. Siyasilerden biri, bir kasabaya gider. Basın mesupları, kendisine bazı sorular yöneltirler; o da yanıltlamaya çalışır. Ancak birisi”kasabamızdaki genelev hakkında ne düşünüyorunuz ?” Diye bir soru yöneltince, gayrihtiyari ve şaşkınlıkla “kasabanızda genelev var mı ki ?” Der. Bu cümle ertesi gün yerel gazetelerin birinde,  siyasetcinin adı belirtilerek " …… Kasabanızda Genelev Var mı ? Diye Sordu" şeklinde  büyük puntolarla başlık halinde haber yapılmıştır.

            Bu başlığa gözatanların, önyargılarıyla aklından geçeni bilmem söylememe gerek var mı ? 

            İşte, gazetelerin haber başlıklarının, haberi tamamını okumayan kişileri nasıl yanıltabileceğine örnek bir  hikaye.

            Bu Pazar gecesi Haber Türk Tv deki "Basın Kulübü" proğramına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Günay"a, dört usta köşe yazarı; Murat Bardakçı, Derya Sazak, Oral Çalışlar ve Şahin Alpay; Bakanlığına ait çalışmaları ile gündemdeki konular hakkında çeşitli sorular yönelttiler. Günay da bunları ,kendi görüşleri doğrultusunda yanıtlamaya çalıştı.

            Türbanla ilgili bir soruya ise, türban yasağının, bir çok genç kızımızın yüksek öğrenim hakkını engellememek ve özgürlüklüklerin genişletilmesi amacıyla, yalnız üniversitelerde kaldırıldığını; kamu personelinin ise, görevlerini yaparken siyasi düşüncelerini açıklamalarının yasal olarak mümkün olmadığını,türbanın da, bir siyasi düşünceyi belirtebilecek bir giyim tarzı izlenimi vereceğinden ,kamuda serbest bırakılmasının kaos yaratacağını söyledi.

            Elbette ki,  Anayasanın değişmez laiklik ilkesine rağmen türban yasağının, kamu sektöründe çalışanlar için de serbest bırakılmasının kaos yaratması doğaldır.

             Üniversitelerde serbest bırakılmasının ise, cumhuriyetin laiklik ilkesi için tehlike arzedip  etmediğini uygulamaya başlanırsa hep birlikte göreceğiz.

           Ancak, Salı günü bazı gazeteler, Günay"ın iki saatten fazla süren söyleşisinden başlık olarak özellikle " Türban Kamuda Kaos Yaratır" cümlesini seçmişler.Bu başlığın etksinde kalıp, detayları es geçen bazı okuyucuların yorumlarına bakıldığında bunu,AK Partiye katılmasıyla ilgili  bir nedamet duygusunun tezahürü olarak yorumladıkları görülmektedir.

            Öyle tahmin ediyorum ki,o yorumları yapanların çoğu; o geceki programı izlememiştir bile…

            Belirtmek istediğim; bazı haber başlıkları, haberin tam metnini okumadan yorum yapanları yanıltabilmektedir.

            Çokları,  yılların sosyal demokratı  ve laiklik ilkesini en keskin savunucularından olan  Günay"ın, AK Partiye katılmasıyla bu partinin  bir sözcüsü olarak ,üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasınından yana olmasını, kişisel çıkar ilişkilerine ve eski partisine olan hıncına dayandındığını ileri sürmekteler.

             Ancak, onun, açıklamalarını ve icraatlarını ,sağduyulu olarak değerlendirip siyasi pistte parti kulvarını değiştirmesini; kişisel çıkar veya hıncı uğruna  yapıp yapmadığı hakkında, önyargısız karara varmak bence çok daha sağlıklı olacaktır.