BAKAN GÜNAY"IN GEZİSİNDEN NOTLAR..

Tuncer ENGİN

    GÜNAY"IN MÜJDESİ DEVLET TİYATROSU

Kültür ve Turizm bakanı hemşehrimiz Ertuğrul Günay"ın Ünye"den başlayan proğramlı gezisi Giresun"a sona erdiğinde en yakın bürokratları,partilileri ve arkadaşlarının zaman zaman söyledikleri “ bakan"a yetişmek gerçekten zor” oluyordu.

Ünye"de ve Fatsa"da,Ordu"da kültürel ve tarih dokularını yakından inceleyen ve bilgi alan Bakan Günay"a özellikle Ünye kalesine çıkarken yanındakiler temposuna yetişemediklerini itiraf ettiler.

Ünye belediyesinde bir açıklama yapan Günay Karadeniz olarak Turizmden faydalanabilmemiz için özellikle çarpık şehirleşmeden çarpık yapılaşmadan vazgeçmemiz gerekiyor yaylalarımızı korumalıyız denizlerimizi kirletmemeliyiz, sahillerimizi korumalıyız Karadeniz Turizmden ekmek yemek istiyorsa bunlara dikkat etmek zorundadır şeklinde konuştu.

Bakan Günay"ın proğramlı araştırma gezisinin Fatsa bölümünde restorasyonu tamamlanan ve işletmeciliğini Fatsa Yalçın Otel"in yapacağı Bolaman Haznedar konağında incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Günay"a konağın tarihi geçmişi hakkında bilgiler verildi Günay konağın bütün birimlerini yakından inceledi. Tarihi konağın önünde en genç ve en yaşlı arkadaşı ile fotoğraf çektirdi..

Eski Kilisenin bulunduğu Menekşe sokakta Belediyenin yapılacak olduğu tarihi evler restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Günay sokağın girişindeki harabe görünümü olan ev için Belediye Başkanı Seyit Torun"a “ Belediye böyle bir yapıda oturulmasına nasıl izin veriyor” diye haklı olarak tepki gösterdi. Ertesi gün bir gazetemizde “Günay Kuran kursunun yıkılmasını istedi” diye bir garip başlıklar atıldı..

Restorasyonu düşünülen Menekşe sokaktaki Eski kilisede de incelemeler yapan Günay restorasyon yapılırken yapılan bazı yanlışlıklarında düzeltilmesi gerektiğini belirterek kiliseyi yeniden elden geçireceklerini söyledi. Gazetecilerle yürüyerek Taşbaşı mahallesindeki tarihi bina eski Vali Konağına gelen ve bu binanın içine Ordu Eski Valisi Nusret Budunç"un oğlu İsmetpaşa Ortaokulundan sınıf arkadaşı Arif Budunç"la defalarca vali köşküne giren Ertuğrul Günay neredeyse bakımsızlıktan harabe haline gelmiş 18.yıldan kalma tarihi binanın son halini görünce çok üzüldü ;

“Bu en feci şekilde tarihe saygısız, çevreye ve doğaya saygısız anlayışın en çarpıcı örneklerinden bir tanesidir.

Özel idare bu binayı zamanında yok pahasına sattı şimdi geri almayı, Ordu"nun sosyal yapısına katmayı pilanlıyor.! Bu eskiden buyana benim Ordu"da gördüğüm en feci tarihe saygısızlıktır, doğaya sosyal yaşama saygısızlığın örneklerinden birisidir. Buna sebep olan herkesi tarih yargılasın” dedi..

Bakan Günay, milletvekilleri Enver Yılmaz,Ayhan Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra Atik İbrahim Paşa (Orta) Caminin restorasyonunu yerinde inceledi cıvar esnafla sohbet etti. Restore edilmekte olan Tarihi caminin daha güzel görünebilmesi için çalışmaların yapılmasını istedi.

ORSEV"İ ZİYARET

Kültür ve Turizm Bakanının eşi Av. Gülten Günay Bakan Günay"dan önce Ordu Sanat Evi Orsev"e gelerek Ortaokul ve Lise yıllarında İngilizce öğretmeni ve Orsev"in Başkanı Sevinç Özel"i dernek binasında ziyaret etti..

Öğrencisi Enerji ve tabii kaynaklar bakanı Mehmet Hilmi Güler"den sonra yine öğrencisi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"da şehirdeki araştırma gezilerini tamamlayıp Orsev"e geldi öğretmeni Sevinç Özel ile yönetimi ve çoğunluğu okuldan arkadaşlarıyla kucaklaştı hasret giderdi sohbet etti. Öğrencisi Günay"ı kapıda karşılayan Sevinç Özel bu sene içerisinde Türkiye Cumhuriyetinin iki Bakanını"da Orsev"de ağırlamaktan son derecede mutluluk duyduğu söyledi.

Bakan Günay Orsev"deki konuşmasında Eşi Gülten Günay"a senden önce tanıdığım dediği İngilizce öğretmenine güzel iltifatlar yağdırdı sizden öğrendiğimiz İngilizce ile dünyanın her tarafında İngilizce konuşuyorum öğretmenim dedi..

Öğrencilik yıllarında Ordu"da sahneye çıktığını tiyatroda oynadığını söyleyen Bakan Günay Ordu"da Tiyatronun OBKT ile 45 yıldır sahnesini kapatmadan yaşadığını , Ordu Sanat evi Orsev"inde 17 yıldır sanata olan katkılarından konuştu bununla da mutluluk duyduğunu ifade etti.


DEVLET TİYATROSU MÜJDESİ

Ordu"da en kısa zamanda yapılması planlanan Kültür Sarayı projesi içerisinde Devlet Tiyatrosu"nunda yer alacağının müjdesini veren Bakan Günay Ordu"ya gelmeden Devlet Tiyataroları Genel Müdürü ile konuştuğunu ve Ordu"ya bu müjdeyi verdiğini söyleyen Bakan Günay Ordu"nun bir Kültür ve sanat şehri olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Sanatevi Orsev"in anı defterine şunları yazdı eşi Gülten Günayla imzaladı;

“ Ordu Sanat Evi"nde bütün dost ve arkadaşlarımla buluşup, yeniden birlikte olmanın sevinciyle, nice mutlu bayramlara.

Ertuğrul Günay

Kültür ve Turizm Bakanı

Kültür Sarayı arsasında inceleme yapmak üzere Orsevden ayrılan Bakan Günay yolda gördüğü simitçiden çok sevdiği Ordu simidini aldı parasını ödedi arkadaşlarıyla paylaştı. Makam aracına binerken de tanıdığı ve bildiği bazı kişilere bayram öncesi harçlığı vermeyi de ihmal etmedi.

Ertesi gün yani bayramın birinci günü Belediye düğün salonunda Ordu"lu iki bakan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay dostlarıyla ve sevenleriyle protokol bayramlaşmasında kucaklaştı.