Eğitim İş'ten 2011 Raporu
Eğitim-İş Ordu İl Temsilcisi Hikmet PALA, Eğitim-İş Ordu İl Temsilciliği'nin 2010-2011 Eğitim Öğretim dönemi değerlendirmesini yaparak sorunları ve durumu kamuoyuna aktararak ; 1.Milli Eğitim Bakanlığınca, bu eğitim-öğretim yılı başında, okul müdürle
ORDU'DA 2010-2011 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILININ DEĞERLENDİRMESİ
Eğitim-İş Ordu İl Temsilcisi Hikmet PALA, Eğitim-İş Ordu İl Temsilciliği'nin 2010-2011 Eğitim Öğretim dönemi değerlendirmesini yaparak sorunları ve durumu kamuoyuna aktararak ;
1.Milli Eğitim Bakanlığınca, bu eğitim-öğretim yılı başında, okul müdürlerine uygulanan zorunlu yer değişikliği uygulaması birçok hukuksal yanlışlığı taşıdığından büyük sorunlara ve kargaşaya neden oldu. Birçok sendikanın ve okul müdürlerinin zorunlu yer değişikliğinin bu biçimiyle uygulanması durumunda, hakkaniyetsizlikler, mağduriyetler, hak kayıpları olacağı, dolayısıyla bu uygulamadan zarar gören okul müdürlerinin mahkemelere başvuracağı ve davaların kazanılması durumunda kargaşa oluşacağı açıklanmıştır. Ancak, tüm bu uyarı ve açıklamalara rağmen, "ben yaptım, oldu" anlayışıyla okul müdürlerinin zorunlu yer değişikliği uygulanmıştır.
Uygulama sonucunda, birçok okul müdürünün ailesi bölünmüş; özlük haklarında kayıplar oluşmuş; barınma-ulaşım gibi sorunlar ortaya çıkmış; çalışan ve başarılı olan çoğu müdürün çalışma şevki kırılmış; iş barışı ve huzuru yara almış; atamaya yetkili makamlara olan güven azalmış; açılan davaların kazanılması sonucu ödenen yolluk ve mahkeme masrafları yüzünden devlet zarara uğramış; özetle "verimliliği artırma" amacıyla yapılan bu uygulama amaçlananın tam tersine, okullarda kargaşaya ve okul müdürlerinin verimlerinin düşmesine neden olmuştur.
Yine, okul müdürlerine uygulanan zorunlu yer değişikliği sonucu onlarca okul müdürü, ulaşım-barınma-okul türü ve özlük hakları açısından mağdur olmuşken bunlardan bazıları mağduriyetin yaşanmayacağı yerlerde görevlendirilerek ayrımcılık yapılmıştır. Bu durum zorunlu yer değişikliğinin uygulayanlar tarafından nasıl delindiğinin göstergesidir.
2.Taşımalı eğitimde sorunlar devam etmiştir.
3. İlçe milli eğitim müdürlüğü, şube müdürlüğü, okul müdürlüğü, müdür yardımcılığı gibi birçok kadro görevlendirmelerle yürütülmüştür. Ya bu kadrolar boş tutulmakta ya da bu kadrolardaki personel de başka bir yerde görevli bulunmaktadır. Bu durum, eğitim-öğretimdeki başarıyı ve çalışmaları olumsuz etkilemektedir.
4.Okulların yardımcı hizmetler sınıfındaki personel (hizmetli, gece bekçisi vd.) ihtiyacı karşılanamamıştır.
Yeterli temizlik personeli olmayan okullarda, öğretmen ve öğrencilerimiz yeterince temiz olmayan ortamlarda eğitim-öğretim çalışmalarını yürütmek zorunda kalmışlardır.
5.Tüm okullarımıza yeterli sayıda kadrolu öğretmen atanmamış; sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerle kimi dersler yürütülmüştür. Tüm öğretmenlerimizin kadrolu olması, öğretmenler arasındaki bu farklılığın ortadan kalkması gerekir.
6.Birçok okulumuzun fiziksel altyapı sorunu devam etmektedir. Derslik yetersizliğinden ikili öğretim veren okul sayısı azımsanmayacak düzeydedir. Bu durum eğitim-öğretimdeki kaliteyi ve başarıyı olumsuz etkilemektedir.
7.Kariyer ve liyakat ilkesine dikkat edilmeden yapılan kimi şube müdürlüğü ve ilçe milli eğitim müdürlüğü atama veya görevlendirmeleri okul yöneticileri ve öğretmenler arasında huzursuzluk yaratmış, kariyer ve liyakati yeterli olmadan, geçmişinde önemli başarılara imza atmadan gelinen makamların gereği yerine getirilememiş, dolayısıyla istenilen başarı sağlanamamıştır. Başarısızlıkta ve sorunların çözümünde sorumlu görülen okul yöneticileri ve öğretmenler kadar diğer yöneticilerin de sorumluluğu tartışılmalıdır.
8.Okullarımıza yeterli ödenek verilmediğinden okul müdürleri adeta dilenci gibi para toplamak zorunda bırakılmıştır. Eğitimcilerle veliler bağış toplama sorunları yüzünden karşı karşıya getirilmiştir. Okulun ihtiyaçları için bağış toplamaya çalışan kimi okul yöneticileri de veli şikâyetleri yüzünden soruşturma geçirmişlerdir.
9."Başarı İçin El Ele" projesi kapsamında, öğretmenlerin, okul müdürlerinin performansını değerlendiren ve bunun için "memnuniyet anketleri" uygulayan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, aynı anketi ilçe ve il yöneticileri için de uygulamalıydı. Eğitimdeki başarı veya başarısızlığın sorumluluğu okulla sınırlı olmayıp üst makamları da zincirleme olarak ilgilendirir.
10.Özellikle il merkezinde, okulların önemli etkinliklerine, il milli eğitim müdürlüğünce yeterince katılım olmadığı görülmüştür. Bu durum, yapılan etkinliklere, gerekli desteğin ve önemin verilmediğini düşündürmüştür, denildi...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.