Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı

Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı

“Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı" tanıtım ve bilgilendirme toplantısı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Avrupa Komisyonu tarafından da onaylanan (BROP) "Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı" tanıtım ve bilgilendirme toplantısı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Avrupa Komisyonu temsilcisi ve Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü Yetkilisi Antonio Goncalvez, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilisi ve Bölgesel Rekabet Edebilirlik Programı Koordinasyon Uygulama Merkezi Başkanı Mehmet Aydın, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren, Avrupa Delegasyonu ve Sanayi Bakanlığı"ndan temsilciler katıldı.

Programda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilisinin tanıtım konuşmasının ardından söz alan Avrupa Komisyonu Delegasyonu Temsilcisi ve Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü Yetkilisi Antonio Goncalvez, Avrupa Birliği"nin (AB) 27 üye devletten oluşan ve neredeyse 500 milyona yakın bir kitleye de pazarlık yapan bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

 

Bu üye ülkeler arasında değişik ekonomik sosyal yapıları olan ülkelerin olduğunu ve bunun da bir çok sorunu beraberinde getirdiğini ifade eden Goncalvez, "Türkiye açısından bakıldığında, herhangi bir ülkeninkinden daha da fazla sorun olduğu görülüyor. AB, Türkiye için çok zor bir süreç olacak. Bu konuda Türkiye'nin kapsamlı bir ekonomik ve sosyal çalışmalar yürütmesi gerekiyor. AB üyesi ülkeler arasında bu konularda çok iyi örnekler var. Türkiye ile aynı durumda olan ülkeler de var" dedi.

AB'nin Tutarlılık ve Bölgesel projelerinin uygulanmasının AB makamları aracılığıyla yürütülmekte olduğunu ifade eden Goncalvez, "Bu rakam bazı ülkelerde değişiyor. Ulaştırma, çevre, İnsan kaynaklarının geliştirilmesi ve rekabet edebilirlilik politikaları bu çalışmaları kapsayacak. Bunun için ilk önce mali kaynak gereklidir.

Söz konusu mali destek bölgesel destek projeleri kapsamında yapılacak. Çünkü, kaynaklar kısıtlıdır. Bu sadece bir başlangıçtır. Bu iş sadece parayla hallolacak bir şey değildir. Fikir olmazsa paranın hiçbir önemi yoktur. Sizin mevcut fikirlerinizi de değerlendirerek yeni istihdam olanakları yaratılacaktır.

Bu fikirler projeye dönüşmeli ve elle tutulur bir hale getirilmelidir. Önemli olan yerli ortakların kendi bütçe ve programlarına sahip olması ve bunları yönetebilmeleridir. Önümüze sizin projeleriniz gelecek ve bizler de ona göre kararımızı vereceğiz" diye konuştu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren ise, katılım öncesi mali yardım aracı tanıtım programının Avrupa Birliği tarafından Türkiye'nin de dahil olduğu aday ülkelere sağladığı mali yardımlar hakkında bilgiler vererek, bu programın öncelikli amacının "İş Ortamının İyileştirilmesi" olduğunun altını çizdi. İkinci önceliklerinin ise "İşletme Kapasitelerinin Artırılması ve Girişimciliğin Teşvik Edilmesi" olduğunu ifade eden Eren, yürütülen programın başarılı olabilmesi için iş dünyası ile uyumun sağlanması gerektiğini savundu.

 Program sürecinde elde edilecek başarının Türkiye'yi küresel piyasalarda daha etkili rekabet edebilecek hale getireceğini umduklarını dile getiren Eren, programın bölge illerini de içine alan 43 ili kapsadığını ifade ederek, "Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında sunulan yardımdan, kişi başına milli gelir seviyesi ülke ortalamasının yüzde 75'inin altında kalan tüm bölgelerin yararlanabilmesine karşın, uygulamada bu bölgelerimizin içerisinden belirlenen ve cazibe merkezi olarak adlandırılan 15 il merkezine ağırlık verilecek.

Trabzon, ülkemizde seçilen 15 cazibe merkezinden birisidir. Biz bu avantajımızı sadece il ölçeğinde değil, bölge için de bir fırsat olarak görüyoruz. Trabzon'un bu konuda elde edeceği kazanımların tümü bölge illerine olumlu bir şekilde yansıyacaktır" şeklinde konuştu.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.