3 Aralık Engelliler Günü Mesajları
10:00 ATATÜRK ANITINA ÇELENK KONULMASI SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI. 10:15 KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ 11:30 PROTOKOL KONUŞMASI VE HEDİYE DAĞITIMI YER: AYIŞIĞI 12:00 SEMİNER ENGELLİ HAKLARI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME 13:00 ÖĞLE YEMEĞİ YER:AYIŞIĞI 14:00 MÜZİKLİ EĞL
DÜNYA ENGELLİLER HEP GÜNÜNDE BİRLİKTEYİZ!.
AK PARTİ ORDU MİLLETVEKİLİ FATİH HAN ÜNAL
T.Vedat Şensoy
Milyonlarca engelli yurttaşlarmızın yaşadığı bir ülkedeyiz. Sayıları 10-12 milyon olarak ifade edilen engelli yuttaşlarımızı hayatın günlük akışı içinde çok az görebiliyoruz.
Engelli insanların adeta gizli tutulduğu, kamusal alanlara pek giremediği bir ülke burası. Sosyal tecrit altında bir yaşam sürüyor engelli yurttaşlarımız. Sokaklarda, kamuya açık alanlarda, alışveriş merkezlerinde ve parklarda dolaşan insan kalabalıklarına bakıldığında bu gerçeğin farkına varamıyoruz. Oysa engelli yurttaşlarımızın hayatın içine dahil olabilmesi için, önce hayatın içinde geçtiği mekanların elverişli olması gerekir.
Kentlerin, konutların, resmi binaların ve mekanların engelsiz hale gelmesi için gerekli düzenlemeler sadece engelli otoparkı, engelli rampaları ve engelli tuvaleti yapmış olmakla sağlanmaz. Şehrin ve mekanın tüm engelliler için yani, bedensel (Tekerlekli sandalye ve baston kullanıcıları), görme engelliler, işitme ve konuşma engelliler için rahat, güvenilir ve başka birisinden yardım almadan gezebilmesini sağlamak gerekmektedir. Bu nedenle bedensel engelliler için uygun ölçüde rampa ve asansör yapılmalı, otopark alanlarında fiziksel engellilerle ve diğer engellilerin araçlarının park yerleri farklı şekillerde düzenlenmelidir. Her yerde görme engelliler için duyumsanabilir yüzeyler ve sesli uyarıcılar yapılmalıdır. Her yerde işitme ve konuşma engelliler için görsel uyarıcılar yapılmalıdır. Asansörler tüm engellilerin kullanımına uygun olarak düzenlenmelidir.
Eşitlik ve Demokrasi Partisi Ordu il Örgütü olarak Başta Ordu ili ve Bütün ülkemizde resmi, özel işletme ve ticarethane sahiplerini ve ilgili sorumlularını uyarıyoruz. 2006 yılında Başbakanlıkça yayınlanan 2006/18 nolu 'Kamu binaları, kamuya açık alanlar ve toplu taşıma araçlarının özürlülerin kullanımına uygun duruma getirilmesi' genelgenin gereğini yapmalarını ve bu genelgede belirtilen düzenlemelerin 8 Temmuz 2012 tarihine kadar yerine getirilmesi istenmiştir.
Bu tarihten sonra Belediyeler, Özel idareler, Ticaret ve Sanayi odaları, Müteahhitler, Mimarlar,okullar,işyerleri, oteller,sağlık kuruluşları, kafeterya ve restauranlar ile umuma açık tüm yerlerin yöneticileri sorumluluk alanlarında gerekli düzenlemeleri bu süre içerisinde yapmazlarsa , söz konusu kurumlar ve kişiler hakkında engelliler ve aileleri maddi - manevi ve cezai dava açabileceklerdir.
Yetkililer ve sorumlular kalan bu kısa süreyi iyi değerlendirmeli ve boşa harcanacak zamanın kalmadığını görmeliler.
Engelli yurttaşlarımızda ilgili genelgenin takipçisi olmalı 8 Temmuz 2012 tarihinden sonra, yaşamlarını kolaylaştıracak düzenlemeleri yerine getirmeyen işyerleri ve kamusal alan sorumluları hakkındaki yasal haklarının savunucusu olmalıdır
ENGELLİLER ENGELSİZ YAŞAMAK İSTİYOR
Ülkemizde yaşayan engelliler, toplum yaşamına üretken bireyler olarak katılamamaktalar. Mimari, fiziki engeller yüzünden eğitim ve istihdam haklarından yararlanamama, ekonomik sorunlar, toplumsal önyargılar bu tabloyu oluşturan en önemli faktörler.
T.C Başbakanlık Özürlüler İdaresi'nin, TUİK ile birlikte yapmış olduğu çalışma bu durumu doğrulayan sonuçlar ortaya koyuyor. Araştırmalara göre engelli (görme, ortopedik, işitsel ve zihinsel ) nüfusun % 40.97'si ilkokul, %5.64'ü ortaokul, %6,9'u lise ve %2.42'si üniversite mezunudur. Görme engellilerin brail (kabartma) yazı okuma yazma oranı %2.5'tur Eğitimdeki bu olumsuzluklar, istihtam rakamlarına da yansımaktadır. Nitekim resmi verilere göre, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmesi gereken özürlü memur sayısı 48.549 olması gerekirken, 38.192 özürlü kadrosunun boş olduğu görülmektedir. Yani kadroların %79 'u kullanılmamaktadır.2008 yılında iş talebinde bulunan 118.500 kişiden sadece 21.967 kişiye istihdam olanağı sağlanabilmiştir. Sadece İŞKUR'a başvurular içinde bile işsizlik oranı % 80 cıvarındadır. Engelli nüfusun %39.72'si herhangi bir sosyal güvenceye sahip bulunmamaktadır. Sosyal güvenceye tabi olanların büyük bir çoğunluğu ise 2022 kapsamında sakatlık maaşı almaları ya da anne ve baba üzerinden sigortalı olmaları sebebiyledir.
ENGELLİ DERNEKLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Bütün bu veriler göstermektedir ki engellilerin hak temelli mücadeleler yoluyla sorunlarına köklü çözümler üretilerek dezavantajlı durumlarına son verilmesi gerekmektedir. Engellilere yönelik olarak faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının büyük bir bölümü (toplumdan topladığı bağışlarla engellilere yardım sağlamak üzerine kurulu) yardım temelli bir çalışma anlayışı içerisindedirler. Bu durum dernekleri yapısal çözümler üreten kuruluşlar olmak yerine, dar çerçeveli, düşük kapasiteli ve küçük grupların sorunlarına çözüm üreten kuruluşlar haline getirmektedir.
Ancak engellilerin ihtiyacı, sorunlarına köklü, yaygın ve yasal hak temelinde çözümler üretilmesidir. Bu ise ancak ve ancak, derneklerin yardım temelli çalışmalar modelinden ,(yasalarla tanınan hakların hayata geçmesini sağlamaya çalışan) hak temelli çalışma modeline geçmesiyle mümkündür.
ENGELLİLER MÜCADELESİYLE KAZANIMLAR ELDE ETTİ
İlimizde ise 2009 yılından bu yana Emek Partisi'nin de içinde bulunduğu ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla sağlanan etkinlikler çeşitli olumlu gelişmelerin olmasında öncülük etmiştir. Daha önceki yıllara nazaran engelliler örgütlü bir şekilde hak mücadelesi yaparak sokağa daha çok çıkarak haklı taleplerini daha yüksek sesle söylemenin karşılığını almaya başlamışlardır. Ordu Belediyesi gerek tiyatro çalışmaları, gerekse Ordu Belediyesi Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübünü bünyesine alarak sosyal alandaki görevini yerine getirmesi gerektiğini farketmiştir .Bundan sonra Ordu ilinde örgütlü ve ortak akılla yürütülmesi gereken çalışmaların başında ilk olarak eğitim sorunu gelmektedir. Ayrıca istihdam konusunda da Ordu Valiliği, Ordu Belediyesi ve engelli sivil toplum örgütleri ortak çalışmalar yaparak sorunlara çözüm üretmelidir.
EMEK PARTİSİ SORUMLULUK ALMAYI SÜRDÜRECEK
Biz Emek Partisi olarak bundan sonra da engellilerin hak mücadelesinin olduğu her alanda mücadelenin içinde olacağımızı ve çözüm önerileri sunmaya devam edeceğimizi tüm Ordu'daki engelli kardeşlerimize beyan ediyoruz. Sorunların aşılmasında dün olduğu gibi her zaman sorumluluk almayı sürdüreceğiz. 'Engelsiz bir Ordu için el ele, mücadeleye' çağrımızı yineliyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.