3 ÖDES Projesi İmzalandı

3 ÖDES Projesi İmzalandı

DÜZGÜN, “Başta Ordu Bedensel Engelli Basketbol Takımı olmak üzere atıcılık ve benzeri branşlarda özürlü vatandaşlarımız ülke çapında hatta uluslararası turnuvalarda derece alarak, Ordu’yu başarıyla temsil ettiler. İnşallah bundan sonra da 2012 yılından it

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, yerel dinamikleri harekete geçirerek özürlülüğün önlenmesine katkıda bulunmak, özürlülük konusunda toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 11 ilde uygulamaya konulan Özürlüler Destek Programı (ÖDES) kapsamında Ordu’da yürütülecek projeler törenle imzalandı.

 

3 ÖDES Projesi İmzalandı

 

 

ÖDES Projesi kapsamında hazırlanan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca kabul edilerek hibe desteği almaya hak kazanan 3 ÖDES Projesi için Valilik Meclis Salonu’nda imza töreni düzenlendi.

 

ÖDES Projeleri imza törenine, Vali Orhan DÜZGÜN, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, Vali Yardımcıları, Çamaş Kaymakamı Hüseyin TEKİN, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, daire müdürleri, engelli derneklerinin başkan ve yöneticileri ile projeleri hazırlayan kurumların yetkilileri katıldı.

 

 

İmza töreni öncesinde bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “Özürlülerimizin toplumsal yaşama katılımını sağlamak sadece evin içerisinde değil toplumsal hayatta da kendilerine yer bulabilmelerini temin etmek, özürlülüğün önlenmesine yönelik tedbirleri almak amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız tarafından geliştirilen ve kısa adıyla ÖDES Özürlülere Destek Programı, Orta ve Doğu Karadeniz illerimizden başlamak üzere 11 vilayetimizde uygulanmaya başladı. Bu illerimizden birisi de Ordu. Biz de Ordu ili olarak 3 proje ile ÖDES programları içerisinde yerimizi alacağız. İl Özel İdaresi, Çamaş Kaymakamlığı, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünce yürütülecek olan bu projeler, başta özürlülüğün engellenmesi, özürlülük öncesi eğitimlerin artırılması suretiyle bu konuda doğabilecek olan özürlü çocukların doğum öncesi ya da evlilik öncesi özür durumlarının giderilmesi vb. engelleyici eğitimlerin verilmesi amacıyla yürütülüyor.” dedi.

 

Ordu’da özürlülerin toplumsal hayatta daha fazla yer bulabilmesi, günlük hayatta yaşamlarını kolaylaştırıcı bazı düzenlemelerin yapıldığını da belirten Vali DÜZGÜN, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bugüne kadar kamu binalarımızın özürlülerin ulaşımına uygun hale getirilmesi amacıyla gerek özürlü rampası, gerekse özürlü asansörü yapımı konusunda birçok kuruluşumuzda çalışma yapıldı. Bugüne kadar 27 kuruluşumuzda engelli rampası, 13 kuruluşumuzda da engelli asansörü yapıldı. Önümüzdeki haftadan itibaren de Valilik binasında başta özürlüler olmak üzere yaşlılara, ihtiyaç duyan kişilere hizmet vermek amacıyla engelli asansörümüz hizmete girmiş olacak. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansıyla yürüttüğümüz bir proje ile de Ordu merkezdeki bir otelimizde engellilere yönelik ‘Engelsiz Tatil’ adı altında bir proje yürütülüyor. Özürlülerin sosyal hayatta daha çok yer alabilmeleri için en önemli unsurlardan birisi de özürlülerimizin istihdamı. Özürlü vatandaşlarımızın bir iş bulabilmeleri konusunda gerek İş-Kur Müdürlüğümüz aracılığıyla, gerekse bu konudaki derneklerimizle, başta Ordu Özürlüler Derneği olmak üzere yürüttüğümüz bazı projeler var. Özürlü vatandaşlarımıza beceri kazandırma, onları bazı meslek dallarında yetiştirmeye yönelik projelerimiz de devam ediyor. İl Sağlık müdürlüğümüz tarafından yürütülen evde bakım hizmetiyle başta özürlü vatandaşlarımız olmak üzere hastaneye gidemeyecek durumda ağır hasta ya da özürlü olan yaklaşık 1.500 vatandaşımıza evde sağlık hizmeti verilmekte. İşadamımız Sayın Mustafa POYRAZ tarafından bağışlanan araziye de 60 kişi kapasiteli Özürlü Rehabilitasyon Merkezi inşaatına geçtiğimiz aylarında başlandı. Özürlü Rehabilitasyon Merkezi’nin hizmete girmesinden sonra engelli vatandaşlarımızın bu merkezimizde rehabilitasyonu ve tedavisi yönünde çalışmalarımız devam edecek.”

 

Ordu’daki engellilerin sporda da önemli başarılara imza attıklarını söyleyen Vali DÜZGÜN, “Başta Ordu Bedensel Engelli Basketbol Takımı olmak üzere atıcılık ve benzeri branşlarda özürlü vatandaşlarımız ülke çapında hatta uluslararası turnuvalarda derece alarak, Ordu’yu başarıyla temsil ettiler. İnşallah bundan sonra da 2012 yılından itibaren uluslararası yarışmalara katılmak suretiyle hem ilimizi daha iyi temsil edecekler, hem de diğer engelli vatandaşlarımız için güzel bir örnek oluşturacaklar.” diye konuştu.

 

Engellilere yönelik çalışmalara katkı sağlayan ve ÖDES Projelerinin hazırlanmasında emeği geçenlere de teşekkür eden Vali DÜZGÜN, projelerin başarıyla uygulanması dileğinde bulundu.

 

ÖDES Projesi hakkında bilgi veren Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Direktörü Ersin ERDOĞAN, şunları kaydetti: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizde ilk pilot uygulama olarak 11 ilde uygulamaya konan Özürlüler Destek Programı (ÖDES); yerel dinamikleri harekete geçirerek özürlülüğün önlenmesine katkıda bulunmayı, özürlülük konusunda özürlüler ve toplumun özürlü olmayan kesimlerinde farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Özürlüler Destek Programı kapsamında öncelikle Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Amasya, Artvin, Bayburt, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinde valiliklerin sorumluluğunda, kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından hazırlanmış projeler desteklenmiştir. ÖDES’in en önemli amacı da bu illerin bulunduğu Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde özürlülük ve özürlülüğün önlenmesi konusunda toplumsal farkındalık yaratma sürecine destek olmaktır.  Bunun yanında Valiliklerin özürlülere yönelik olarak yürüttükleri faaliyetlere de destek vermek amacıyla hayata geçirilen ÖDES, özürlülük alanında şu ana kadar ortaya konulan en büyük mali desteği içermektedir. Bu hibe programı kapsamında valiliklerin koordinasyonunda yerel düzeyde hazırlanarak uygulamaya konulan ÖDES projeleri ile toplumun özürlülük ve özürlüler konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılıklarının, özürlülerin sosyal yaşama bağımsız olarak katılımlarının ve evde özürlü bireyin bakımını üstlenen kişilerin nitelikli bakım konusundaki bilgilerinin eğitimler aracılığıyla artırılması ile özürlülük nedenlerinin tespit edilmesini, koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesini, özürlülük oranının azaltılmasını ve özürlülüğün etkilerinin en aza indirilmesini amaçlayan faaliyetlerin desteklenmesi sağlanacaktır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından teklif çağrısına çıkarılan Özürlüler Destek Programı kapsamında 11.055.067 TL tutarında 158 proje teklif edilmiştir. Projeler; ÖDES’in amaçlarına uygunlukları, sürdürülebilirlikleri, iç tutarlılıkları, hedef kitlelerinin genişliği gibi kriterler doğrultusunda değerlendirilmiş ve sıralamaya tabi tutulmuştur. Söz konusu projelerden, yapılan değerlendirmeler ve revizyonlar sonucunda 2011 yılı için toplam bütçesi yaklaşık 2 milyon TL tutarında olan 33 projenin finansmanı uygun bulunmuştur. 11 ilden yapılan başvurulardan uygun bulunan 33 proje arasında Ordu ilinden 3 proje toplam 181.617 TL finansman desteği almaya hak kazanmıştır. Bunlar: İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün 133.000 TL bütçeli “Evde Bakım Hizmeti Sunan Bakıcılara Yönelik Eğitim, Bilinçlendirme ve Yeniden Değerlendirme Projesi-1”, İl Özel İdaresinin 61.600 TL bütçeli “Lütfen Özür Dilemeyin!”, Çamaş Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı’nın 32.517 TL bütçeli “Anneleri Eğitiyoruz Engelleri Kaldırıyoruz” projeleridir.

 

Konuşmaların ardından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına Vali Orhan DÜZGÜN ile projeleri hazırlayan kurumların yetkilileri arasında projelerin sözleşmeleri imzalandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.