3G tuzaklarıyla hayatımıza girdi
Cep Firmaları GB başına 50 lira limit aşımı ücreti belirlediler. Tüketici, 1 GB'lık pakete abone olup yanlışlıkla iki film indirirse ay sonunda 29 lira yerine 400 lira gibi hatırı sayılır bir fatura ödemek zorunda kalabilir.
Mobil iletişimde hayatımızı değiştirecek teknoloji sloganlarıyla günlerce tanıtılan 3G teknolojisi Türkiye"de hayata geçeli beş gün oldu. Cep telefonundan görüntülü konuşmayı ve hızlı interneti sağlayan 3G, şimdiden hem GSM sektörünün iştahını kabarttı, hem de hazinenin yüzünü güldürdü. Ancak aşırı pahalı olması yüzünden 3G ile tanışanların sayısı kısıtlı oldu, uzmanlar ise tanışanları uyarıyor: 3G tuzaklarla dolu.
Dünyada 120 ülkede uygulanan ve yaklaşık 475 milyon kullanıcısı olan 3G teknolojisi, 30 Temmuz"da Türkiye"de de hayata geçti. Mayıs ayında imzalanan anlaşmadan sonra yapılan çalışmalardan ve günlerce süren reklam kampanyalarının ardından Turkcell, Vodafone ve Avea yetkilileri şimdi devlete verdikleri yaklaşık 2 milyar YTL"lik ihale parasını tüketicilerden çıkarmanın kısa yollarını faaliyete geçiriyor.
3G Hazine"nin yüzünü güldürdü
3G, herkesten çok Hazine"yi memnun etti. Hazine Müsteşarlığı"nın son rakamlarına göre, yılın ilk altı ayı sonunda Hazine"nin elde ettiği vergi dışı gelirlerin yüzde 30"u GSM şirketlerinden 3G lisans ihalesi ve frekans bandı tahsisinden sağlandı. Yılın ilk 6 ayında toplam 6.2 milyar TL vergi dışı gelir elde eden Hazine böylece, küresel krizin etkisine rağmen, geçen yılın tamamında ulaştığı gelirin yüzde 53"ünü şimdiden sağlamış oldu. Geçtiğimiz yıl Hazine toplam 11.8 milyar TL vergi dışı gelir elde etmişti. 2009 yılı ikinci çeyreğinde 3. nesil GSM lisans ihalesiyle Hazine"nin kasasına 1 milyar 753 milyon 682 bin TL girdi.
Şirketlerde büyük yarış
3. Nesil Cep Telefonu Haberleşme Sistemi'nin altı ay içinde 1 milyon abone ve 1 milyar dolarlık ekonomi yaratması bekleniyor. Şimdi üç dev şirket GSM sektörü pastasından en büyük dilimi kapmak için yarışıyor. Bunun için de onlarca paket hazırlandı, her gün onlarca reklâm yayınlanıyor. Bu durumdan memnun çıkan bir diğer taraf ise yaz aylarında tam sayfa reklâm alan gazeteler oldu.
3G tuzaklarla dolu
Ancak gazetelerde, televizyonlarda koparılan onca yaygara rağmen 3G"nin tuzaklarından çok az bahsedildi. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, 3G'de fiyat tarifelerinin, bu yeni teknolojinin kullanıma sunulmasına bir kaç gün kala açıklandığını belirtirken tüketicilerin büyük umutlarla beklediği internet tarifelerinin 'tuzaklarla dolu' olduğunu söyledi. Dinç"in açıklamalarına göre kontörlü hatlarda internet fiyatları haftalık ve faturalı hatlara göre 5 katı daha pahalı. Cep telefonu abonelerinin büyük kısmının kontörlü hat olduğu göz önüne alındığında bu konunun önemi ortaya çıkıyor. Operatörler yurt dışındaki uygulamanın aksine sınırsız tarife de açıklamadılar. Operatörler, belirlenen kotanın aşılması durumunda GB başına 50 lira limit aşımı ücreti belirlediler. Bilgisayarlarına kota takip programı yüklemeyen tüketici, 1 GB'lık pakete abone olup yanlışlıkla iki film indirirse ay sonunda 29 lira yerine 400 lira gibi hatırı sayılır bir fatura ödemek zorunda kalabilir.
Önce telefon lazım o da cep yakıyor
İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül ise 3G teknolojisine uyumlu cep telefonu satışlarında bugünlerde bir canlanmanın olmadığını söyledi. Kriz zamanında geçinmekte zorlanan insan sayısının hızla arttığını düşünürsek 3G"ye yoğun ilginin olmamasının sürpriz olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü 3G ile uyumlu cep telefonlarının yaklaşık perakende satış fiyatları 250 liradan başlıyor. Bin 800 liraya kadar çıkıyor. Marka ve özelliklerine göre ise bu rakam yükseliyor. Ancak cep telefonu kullanıcıları telefon alırken yine de dikkatli olsunlar. Çünkü operatörler süslü reklâmla ucuza diye telefon sattırabiliyor.
Diğer 3-G notları:
3-G uyanığı Vodafone
Vodafone, 29 TL'lik paketi 65 TL'ye satarak, "hediye ediyoruz" diye tüketiciyi kandırıyor.
1 GB ya da 5 GB internet paketine 24 ay abone olanlara bedava modem ve Teknosa'dan 1.000 TL'lik dizüstü bilgisayar çeki veren Vodafone 29 TL'ye satılan 1GB paketi, hediye veriyorum diyerek 65 TL'ye satıyor.
3-G üzüntüsü
Star gazetesinden Mehmet Altan 3G"ye geç girmenin nedenini Ergenekon"a bağladı. Altan"a göre gecikmenin nedeni;Ankara gündeminin hala YAŞ, maş; Ergenekon, mergenekondan kurtulamamış olması... Ancak bilindiği gibi 3G"nin geç gelmesinin nedeni GSM sektöründeki pastadan daha fazla pay kap isteyen GSM şirketleri.
3-G telegözü
3G (üçüncü nesil) teknolojisiyle görüntülü konuşmalar da güvenlik güçlerince izlenebilecek. Güvenlik güçleri artık 3G ile yapılan görüntülü telefon görüşmelerini de izleyecek, mahkemelere delil olarak sunabilecek. Türkiye"de aynı anda 40 bin kişiyi dinleme imkânına sahip olan TİB"in, görüntülü konuşmaların takibi için dinleme hattı sayısının yükseltilmesi bekleniyor.
Son olarak;
3-G"nin cep telefonlarının iletişimini 60-70 kat daha yüksek hızda ve yüksek kalitede canlı radyo ve TV yayınlarına erişim, görüntülü konuşma, e-posta alıp gönderme gibi uygulamaların dışında sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kütüphane, internet üzerinden bilimsel laboratuarlara erişim gibi uygulamalara önemli katkı sağlanacağı biliniyor. Ancak işsizliğin hızla yükseldiği ülkemizde geçinmekte zorlanan halkımız bu teknolojiden bir süre yararlanamayacak. Ayrıca yararlansa da tüketim çılgınlığına dönüşen teknolojinin şuan ki durumdan çok farklı bir durum yaratmayacağı kesin. Bilgisayar ve interneti sadece sohbet, oyun ve sosyalleşme sitelerine girmek için kullananların sayısının hızla arttığı kesin. Teknolojinin gerçek nimetlerinden yararlanmak dileğiyle
http://haber.sol.org.tr/ekonomi/3g-tuzaklariyla-hayatimiza-girdi-haberi-16440
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.