5inci Kivi Şenliği Yapıldı
118 kivi yetiştiricisinin katıldığı 'En Güzel Kivi' yarışması ile 'En Güzel Kivili Pasta' yarışmasında dereceye girenler, Vali Orhan DÜZGÜN tarafından çeyrek altın ve plaketle ödüllendirildi. Ayrıca, bütün katılımcılara Vali Orhan DÜZGÜN tarafından teşekk
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, kivi üreticilerini teşvik etmek amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Kivi Hasat Şenliği”nin bu yıl 5’incisi gerçekleştirildi.
5’inci Kivi Şenliği Yapıldı
Karapınar Mahallesi'ndeki İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne ait kivi bahçesinde gerçekleştirilen “Kivi Hasat Şenliği”ne, Vali Orhan DÜZGÜN, Garnizon Komutanı Albay İsmail GÜZEY, Cumhuriyet Başsavcısı Metin USLU, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, daire müdürleri ve kivi üreticileri katıldı.
Ordu Üniversitesi folklor ekibinin ve mahalli sanatçıların gösterisi ile başlayan “Kivi Hasat Şenliği” töreninde bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, şenliğin önemine vurgu yaparak Ordu'da kivi üretiminin her yıl yaygınlaştığına dikkat çekti.
Ordu'da 5 bin tonu aşan bir kivi üretiminin olduğunu vurgulayan Vali DÜZGÜN, şunları kaydetti: “İlimizde 7-8 çiftçimizin 1994 yılında başlatmış olduğu kivi üretimi, son yıllarda ilgili kurumların destekleriyle artarak bugün yılda 5 bin tonu aşan rakamlara ulaştı.
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye genelinde iller arasında üçüncü sırada olan kivi üretimimiz bu yıl ikinci sıraya yükselmiştir. Kivi, özellikle havaların soğuk olduğu dönemlerde ciddi bir ‘C Vitamini’ deposudur. 12 ay tüketilebilen ancak 12 ay boyunca tüketilmesi için de soğuk hava depolarına gerek duyulan bu ürünümüz, son aylarda ilimizde kurulan soğuk hava depolarında muhafaza edilmektedir. Halen yüzde 30'luk bölümü soğuk hava depolarında muhafaza edilen kivi üretimi için soğuk hava depolarının mevcudiyeti ve artması, hem fiyat istikrarının sağlanması hem de önümüzdeki dönemlerde ürünün tüketiciye ulaştırılması bakımından çok önemlidir."
Kivi üretiminde hedefin Türkiye 1’inciliği olduğunu söyleyen Vali DÜZGÜN, “Kivi, fındığa alternatif bir ürün değil. Sulama imkanı bulunan bölgelerimizde kivi, fındığa göre belki 5-6 kat daha fazla gelir getiren ürünümüz. Ama bu ürünün kontrollü bir şekilde üretiminin artırılması, üreticilerimizin mağdur olmaması açısından önemli. Bunun da kontrolü, yeterli miktarda soğuk hava depolarının olması ve kivinin sadece toplandığı şekilde değil, konsantre ürünler, reçel, meyve suyu gibi farklı bir şekilde tüketiciye sunulmasıyla üreticimiz açısından daha ekonomik olarak değerlendirilebilecektir.
Cesaretle kivi yetiştiriciliğine başlayan çiftçilerimizi tebrik ediyorum. Bugüne kadar bir çoğunun yapmış olduğu yatırımların, vermiş oldukları emeklerin boşa gitmediğini görmek, bizim adımıza sevindirici, memnuniyet vericidir.
Ordu ili 3’üncülükten, 2’nciliğe yükseldiği kivi üretiminde fındıkta olduğu gibi Türkiye’de birinci sıraya yükselecek ve halen ülkemizin yeterli miktarda kivi ihtiyacını karşılayamadığımız, bir kısmını ithal ettiğimizi düşünürsek önce yurtiçi piyasamızın ihtiyacının karşılanması, gelecekte de fındıkta olduğu gibi ihracata yönelik kivi üretiminin de yapılacağı bir dönem arzu ediyorum” diyerek, kivi yetiştiriciliğinde emek veren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kivi üretimine destek veren İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi yetkililerine teşekkür etti.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM da törende yaptığı konuşmada, "İlimizde 1994 yılından itibaren hobi olarak başlanan ve yine son 5-6 yılda Bakanlığımız ve Valiliğimizin değerli katkıları ile üretim alanı, üreticisi hızla artan ve bugün ülkemizde üretimde ilk 3 içinde olduğumuz bu meyve türü ilimiz iklimini ve toprağını çok sevmiştir. Düne kadar ilimizde bu bilinmezlik meyve türü, bugün bölgemiz hatta ülkemiz için ciddi ekonomik değer taşımaktadır. Bu hususta katkıda bulunan 17 yıldır çok güzel gelişmelere vesile olan herkesi buradan şükran ve minnetle anıyorum.
Bugün artık Ordu kivisi vardır.Lezzet ve aroma bakımından da en ön sıradadır.Sadece "Ordu markası "olarak taçlandırılmayı beklemekte ve hak etmektedir. Ülkemiz kivi üretimi 2010 yılında 26.554 ton dolayında, tüketim miktarı ise resmi rakamlara göre 40.000 tonun üstünde olduğu görülmektedir. Dolayısıyla kivi meyvesi ithal eden ülke konumundayız.
En çok kivi ithal ettiğimiz ülke ise İran'dır, İran kivisi aroma, lezzet ve sınıf bakımından Ordu kivisinden çok geridedir.
Ülkemizin dünya kivi üretimindeki payı ise % 2 dolayındadır. İlimiz kivi üretimi rekoltesinin ise bu yıl yapılan saha çalışmalarında 5.170 ton olacağı öngörülmektedir. Bu bağlamda ilimiz kivi üretimi her geçen gün artmakta bugün yaklaşık 2.500 dekarlık alanda, 150.000 kivi ağacı ve yaklaşık meyve veren 115.000 ağaçla ciddi bir tarımsal üretim potansiyeline sahiptir.
Ancak yıllar itibariyle kivi üretim artış miktarları ve yeni kurulan kivi bahçelerinin de sayısı göz önüne alındığında ilimizin yakın dönemde ilk sırayı zorlayacağı görülmektedir. Ki bugün bir o kadar alanda daha desteklendiği takdirde ekonomik ve verimli bir şekilde kivi üretecek potansiyelimiz mevcuttur. Diğer taraftan ilimiz küresel ısınma ve kuraklık riskinden en az etkilenen iller arasında yer alması nedeniyle kivi üretimi bakımından şanslı iller arasındadır.” dedi.
Konuşmaların ardından, 118 kivi yetiştiricisinin katıldığı 'En Güzel Kivi' yarışması ile 'En Güzel Kivili Pasta' yarışmasında dereceye girenler, Vali Orhan DÜZGÜN tarafından çeyrek altın ve plaketle ödüllendirildi. Ayrıca, bütün katılımcılara Vali Orhan DÜZGÜN tarafından teşekkür belgesi ve kivi budama makası hediye edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.