AB Hibesi Tamam
TORUN konuşmasında şu görüşlere yer verdi; ... 4 yıl önce başladığımız ve bugün artık somut sonucunu aldığımız bu proje bize her zaman moral verdi, motivasyonumuzu sağladı. Aslında bu projeye başlarken Orduda Derin Deniz Deşarjı çalışmasını belli bir
TORUN konuşmasında şu görüşlere yer verdi;
...“ 4 yıl önce başladığımız ve bugün artık somut sonucunu aldığımız bu proje bize her zaman moral verdi, motivasyonumuzu sağladı. Aslında bu projeye başlarken Ordu’da Derin Deniz Deşarjı çalışmasını belli bir noktaya getirmiştik. Fakat bu projenin konumu ile birlikte sadece Ordu’yu değil Karadeniz adına da, dünya adına da gelecek nesillere inanıyorum ki Ordu ile ilgili bu önemli projeyi kazandırmış olduk. Bu projede geçmişten beri emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum"
Başkan Torun bu sözlerle "Derin Deniz Deşarjı" için yapılan masraflarında boşa gittiğini açıklamış oldu...
Torun'un bu sözleri tıpkı "Seceaat arz ederker Sirkatin söylermiş" sözünü hatırlattı bize...
Özetle: demek ki, Ordu Kent Gazetesinin gereksiz olarak bulduğu ve itiraz ettiği " Derin Deşarj" adlı ve denize 2000 Metre döşenen borular ve diğer masraflar için harcanan proje ve uygulamada ortalama 8 Milyon lira " DENİZE ATILMIŞ" oldu...
Bakalım Ordu Belediye Meclisinin çok kıymetli üyelerinin bu yazıyı okuyunca tavırları ne olacak...
Nevzat Akata
22 Milyon AVRO'luk yardımla yapılacak proje
Uygulamaya geçecek
Ordu Belediye sitesinde yayınlanan haberi yayınlıyoruz...
Avrupa Birliği Komisyonuna 2007 yılında yapılan başvuru sonrasında finansmanı Hibe olarak kazanılan Ordu Atıksu Arıtma Tesisi Projesi'nin açılış değerlendirme toplantısı yapıldı.
Ordu Belediyesi tarafından Avrupa Birliği Komisyonuna müracaat edilerek kabul gören ve Türkiye’de ilk olan bu proje, aynı zamanda ülkemizde AB'den alınan en büyük hibe olma özelliği ile de ön plana çıkıyor.
Yüksek seviyede çevre korumasına ulaşmak ve AB atıksu sektörü direktiflerine uyarak Türkiye’nin AB’ye katılımını sağlamak, Ordu Belediyesinde Türk ve AB mevzuatlarına uyan etkili bir atıksu yönetim sistemi kurarak Karadeniz’in kanalizasyon deşarjının olumsuz etkilerinden korunmasını hedefleyen bu proje ile birlikte, Ordu kıyılarında deniz suyunun kalitesinin yükselmesini sağlayarak sahil sularının yüzmek için uygun hale getirilecek, deniz suyundan kaynaklanan negatif etkileri azaltarak turizm ve balıkçılık sektörlerindeki aktiviteleri artırılacak, maliyet etkin yöntemi ile 2025 de 217,115 kişi için ve 2045 de 292,157 kişi için sürdürülebilir su ve atıksu arıtma hizmetleri verilecek. Ayrıca bu proje, İşletme maliyetleri su kaçakları nedeniyle harcanan bedelin minimize edilerek azaltılması ile Ordu Belediyesinin su ve kanalizasyon hizmetlerinin ucuzlamasını ve geliştirilmesine katkı sağlayacak.
İlk etapta 2 aşamadan oluşan projenin kapsamında, İnşaat ihalesinin kontrolü, 57 km içme suyu hatlarının rehabilitasyonu, 30 km kanalizasyon hatlarının rehabilitasyonu, içme suyu hatlarındaki sızıntıların tespiti ve ıslahı, kaçak atıksu bağlantılarının tespiti ve ıslahı, yağmur suyu hatlarına yapılan kaçakların tespiti ve ıslahı, OSKİ’ nin kurulması, proje bütçesi içinde yeni ihalelerin hazırlanmasının ardından, Ordu Atıksu Arıtma Tesisinin yapılması, Kumbaşı Arıtma Atıksu Arıtma Tesisinin modernizasyonu ve Cumhuriyet Atıksu Arıtma Tesisinin Ordu Atıksu Arıtma Tesisine bağlanması işlemi gerçekleşecek. Projenin 25,635,000 Euro bütçesinde AB katkısı %85’lik oranla 21,789,707 Euro, Bakanlık katkısı %6’lık oranla 1,538,097 Euro, Belediye katkısı ise %9’luk oranla 2,307,150 Euro olarak yer alıyor.
Başkan Seyit TORUN Belediye Meclis Salonunda yapılan toplantıda proje ile ilgili düşüncelerini paylaşırken yapılacak olan Atıksu Arıtma Tesisinin yanı sıra içme suyu ve kanalizasyon hatlarında da sorunların ortadan kaldırılacağını belirtti. Başkan Seyit TORUN konuşmasında şu görüşlere yer verdi;
“ 4 yıl önce başladığımız ve bugün artık somut sonucunu aldığımız bu proje bize her zaman moral verdi, motivasyonumuzu sağladı. Aslında bu projeye başlarken Ordu’da Derin Deniz Deşarjı çalışmasını belli bir noktaya getirmiştik. Fakat bu projenin konumu ile birlikte sadece Ordu’yu değil Karadeniz adına da, dünya adına da gelecek nesillere inanıyorum ki Ordu ile ilgili bu önemli projeyi kazandırmış olduk. Bu projede geçmişten beri emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.
Ordu Belediyesi olarak Ordu kentinin geleceğini sağlam temeller üzerine inşa etmemiz gerektiği bilincini her zaman üzerimizde taşıyoruz. Bu proje ile birlikte birçok kazanımımız olacak. Sadece Atık Su Arıtma Tesisi değil hem içme suyu hem de kanalizasyonda kazanımlarımız olacak. Şu anda elde ettiğimiz içme suyunun %50’sini eski olan şebekede kaybediyoruz. Bu yatırım ile birlikte hem suyumuzun kalitesi artacak, hem de maddi kazanımlarımız olacak. Karedeniz bölgesi su kaynağı olarak çok zengin bilinir ancak böyle değil. Çok yüksek maliyetlerle suyu elde ediyoruz.
Ordu’nun geleceği için yapılan en önemli yatırımlardan biri olan bu proje ile birlikte turizm kenti olma yolunda alt yapıda yaşanan sorunları ortadan kaldırarak, denizinin kirlenmediği bir kent olacağız.”
AB Yatarımlar Daire Başkanı Ercan TORTOP ise yaptığı konuşmada Ordu Belediyesinin bu projesinin Avrupa Birliği Komisyonunun Türkiye’de kabul ettiği ilk proje olduğunu söyleyerek, “ Aradan 4 yıl geçti. Uzun bir zaman gibi gözükse de hızlı geçti. Ordu projesi AB’nin Türkiye’de kabul ettiği ilk proje. İlk proje uygulamasını Ordu’da başlatıyoruz. 12-13 Belediye’de bu projeyi takiben projelerini devam ettirdiler. Geçen zamanda önemli ilerlemeler kaydedildi. Bu proje için çok uğraştık. Önümüzdeki 2-3 yıllık süreç içerisinde hem atık su arıtma tesisi inşaatının tamamlanması, hem içme suyu çalışmalarının yürütülmesi hem de kanalizasyonla ilgili çalışmaların tamamlanması adına önümüzde önemli bir maraton var” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.