AB ile Kadınların Korunması Projesi
Vali DÜZGÜN, Kadın ve çocuklara yönelik şiddetin asgari seviyeye indirilmesi amacıyla hem kadınların hem erkeklerin eğitilmesi önem arz etmektedir. 2011 yılında bu konuda Orduda pek çok eğitim ve seminer düzenledik. 2011 yılının ilk aylarında özellikle
İçişleri Bakanlığı ile İngiltere Dışişleri Bakanlığı arasında yürütülen "AB Standartları Işığında Tehdit Altında Olan İncinebilir Grupların ve Özellikle Kadınların Korunması Projesi” çalıştayı Ordu’da yapıldı.
AB ile Kadınların Korunması Projesi
Belde Otel’de düzenlenen ve İçişleri Bakanlığı
Mülkiye
Başmüfettişleri Dr.Hüseyin Başol GÜLEÇ, Mehmet FİRİK, ve Mustafa ÜÇKUYU’nun konuşmacı olarak katıldığı çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, kadın ve çocukların şiddete maruz kalmadan hayatlarını devam ettirebilmeleri amacıyla İçişleri Bakanlığı ve İngiltere Büyükelçiliği arasında imzalanan bir protokolle incinebilir grupların başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere hayatlarını incinmeden, risk altında kalmadan devam ettirebilmelerini sağlamak için farkındalık eğitimi yapmak amacıyla çalıştayın düzenlendiğini ifade etti.
Vali DÜZGÜN, “Kadın ve çocuklara yönelik şiddetin asgari seviyeye indirilmesi amacıyla hem kadınların hem erkeklerin eğitilmesi önem arz etmektedir. 2011 yılında bu konuda Ordu’da pek çok eğitim ve seminer düzenledik. 2011 yılının ilk aylarında özellikle çocuklara yönelik fiziki ve cinsel istismarın önlenmesi konusunda Erciyes Üniversitesinden bir hocamızın katılımıyla kolluk kuvvetlerimize, anasınıfı öğretmenlerine, din görevlilerine, sosyal hizmet uzmanlarına yönelik önce il merkezinde daha sonra 18 ilçemizde bu eğitimleri gerçekleştirdik. Yine geçtiğimiz hafta Ordu Kültür Derneğimizce şiddetin önlenmesine yönelik olarak yine yoğun bir katılımla benzeri bilgilendirme eğitimi Hacettepe Üniversitesinden hemşerimiz Prof.Dr.Ayşe YALIN hocamızın katılımıyla yapıldı.” dedi.
Ordu ilinde de zaman zaman özelikle bayanlara ve çocuklara yönelik fiziksel istismarların yaşandığını üzülerek gördüklerini ifade eden Vali DÜZGÜN, şunları kaydetti; “Hedefimiz bundan sonra bu istismarların, bu şiddet olaylarının giderek azaltılmasıdır. Gerekli eğitim ve bilgilendirmelerle bu tarz olayların en aza indirilmesi ve risk altında olan kadınlarımızın, eşinden veya yakınından şiddet gördüğünde sığınabilecekleri bir mekanın bulunması, onları rehabilite edilebilecek bazı tesislerin, bakım kurumlarının ilimizde hizmet veriyor durumda olması gerekiyor. Bu amaçla Ordu Belediyesi ile beraber bir Kadın Sığınma Evi açılması konusunda çalışmalarımızda son aşamaya gelindi. Belediye Başkanlığı binayı kiralayacak, gerekli donanım ve tefrişatının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız tarafından yapılması konusunda bir çalışma başlatıldı. Gerekli donanımlar yapıldıktan, psikolog ve sosyal hizmet uzmanı v.b. personel görevlendirildikten sonra da 2012 yılının ilk aylarında Kadın Sığınma Evi Ordu’da hizmete girmiş olacak. Yine aynı şekilde değişik şekillerde şiddete maruz kalmış olan çocuklarımızın, vatandaşlarımızın rehabilite edilmesi amacıyla geçtiğimiz yıl Sosyal Rehabilitasyon Merkezi inşaatı başlatılmıştır. Bu merkezin de 2012 yılının ilk yarısında hizmete girmesini hedefliyoruz. Her iki kurum da bu kapsamda olan vatandaşlarımıza hizmet verecek iki önemli kurum olarak Ordu halkımızın hizmetinde olacak.”
Mülkiye Başmüfettişi Mehmet FİRİK, Mülkiye Başmüfettişi Dr. Hüseyin Başol GÜLEÇ ve Mülkiye Başmüfettişi Mustafa ÜÇKUYU tarafından projenin amacı, hedef kitle, projeden beklenen sonuçlar, proje kapsamında neler yapılacak, çalıştayın amacı ve sonuçları hakkında katılımcılara slayt eşliğinde bilgilendirmede bulunuldu.
Çalıştayda, Mülkiye Müfettişlerince yapılan bilgilendirmede; Türkiye’de kamu kurumlarının, tehdit altındaki kişilerin şiddete uğramaları veya öldürülmelerini engellemek için yasal önlemlerle çok çaba sarf edildiği, buna rağmen incinebilir grupların özelliklede kadınların halen Türkiye’de şiddete ve tehdide maruz kalmakta oldukları, bu olayların kitle iletişim araçlarında yer aldıkça, toplumun bundan olumsuz olarak etkilenmekte olduğu ve bu durumun kamu kurumlarına olan inançları sarsmakta olduğu ifade edildi.
Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu, ulusal ve uluslararası güvenilir kurumların resmi raporları, Avrupa Komisyonu 2010 Türkiye İlerleme Raporu’nda, kadına ve diğer tehdit altındaki kişilere yönelik şiddetle mücadelenin halen Türkiye için bir mücadele konusu olarak yer aldığını belirten Mülkiye Müfettişleri, tehdit alan incinebilir grupların korunması konusunda görevli ve yetkili olan kurumlar arasında uyum ve koordinasyon birlikteliğinin bulunmasının sorunun çözümü bakımından önemli olduğunu söylediler.
Mülkiye Müfettişleri, tehdit altındaki kişilerin korunması konusunda Mülki İdare Amirlerinin, Mülkiye Müfettişlerinin, adliye mensuplarının, baroların, üniversitelerin, kolluk güçlerinin ve diğer kurumların farkındalık, duyarlılık, bilgi ve işbirliği kapasitesinin seviyesinin yükseltilmesi ve yetkilerini bu grupların lehine kullanmaları gerektiğini belirttiler.
“AB Standartları Işığında Tehdit Altında Olan İncinebilir Grupların ve Özellikle Kadınların Korunması Projesi” çalıştayına Vali Orhan DÜZGÜN, İl Jandarma Komutanı İsmail GÜZEY, Belediye Başkan Vekili Emin KALYONCU, Baro Başkanı Av.Atilla ÖNAL, Cumhuriyet Savcısı Olcay SAPMAZ, Aile Mahkeme Hakimi Leyla İLTERBERK, Vali Yardımcıları Ömer ADAR, Mahmut AĞBAL ve Yemen BAYRAK, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, İlçe Kaymakamları, daire Müdürleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.