AB Uyum, Danışma ve Yönlendire Kurulu Toplantısı Yapıldı
Halil BERK Başkanlığında, yapılan AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısına, AB Hibe Programlarından yararlanmak üzere proje hazırlayan ve proje ofisi oluşturan ilçe kaymakamları, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, mesle
AB Uyum, Danışma ve Yönlendire Kurulu Toplantısı Yapıldı
Türkiye'nin Avrupa Birliği katılım sürecinde gerçekleştirilen yasal ve idari reformların tam olarak hayata geçirilmesi, takibinin sağlanması, kamuoyu nezdinde Avrupa Birliğine üyelik sürecinin daha sağlıklı anlaşılabilmesi, Avrupa Birliği mali kaynaklarının kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, özel kuruluşlar ve kişiler tarafından daha verimli kullanılması, valiliklerce etkin hale getirilmesi ve önderlik edilmesinin sağlanması amacıyla, İçişleri Bakanlığı'nın 2010/6 no'lu genelgesi ve Ordu Valiliğinin 2010-1 sayılı yönergesi ile kurulan ve 3 ayda bir toplanan AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu, 3’üncü toplantısını yaptı.
AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu, daha önce gerçekleştirilen 1’inci ve 2’nci toplantılar sonrasındaki dönemin değerlendirmesi, AB-DİK çalışmalarının kısa sunumu ve değerlendirmesi, kurum ve kuruluşların AB hibe programları kapsamında yaptıkları çalışmalar, kurum ve kuruluşların yönerge kapsamında proje ofisi oluşturup oluşturmadıkları, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı(DOKA)’na sunulacak turizm altyapı projelerinin değerlendirilmesi, ileriye dönük hazırlıklar ve çalışmaları içeren gündemle, İl Tarım Müdürlüğü toplantı salonunda toplandı.
Vali Yardımcısı ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği İl Daimi Temas Noktası Temsilcisi Halil BERK Başkanlığında, yapılan AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısına, AB Hibe Programlarından yararlanmak üzere proje hazırlayan ve proje ofisi oluşturan ilçe kaymakamları, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, meslek kuruluşları temsilcileri ile sivil toplum örgütlerinin yöneticileri katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Halil BERK, toplantıda, Ordu ilinin AB Hibe Programlarından en üst düzeyde yararlanabilmesi için bugüne kadar yapılan çalışmaların ve bundan sonra yapılması gereken çalışmaların değerlendirileceğini belirterek, şunları söyledi: “Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezine bağlı olarak tüm ilçe kaymakamlıklarında, yatırımcı proje hazırlayabilecek il müdürlüklerinde, meslek kuruluşlarında, meslek odalarında, proje hazırlama yetkisine haiz sivil toplum örgütlerinde ve derneklerde, talep doğrultusunda o talebi olumlu karşılayan ilgili merkezde dâhil 6 belediye başkanlığımızda proje ofislerinin kurulması kararlaştırıldı. 2010 yılı başında Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından yayınlanan genelgeyle, yine bu genelge paralelinde 2010 yılı Haziran ayında İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle her İl’de Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Temas Noktası kurulmasına karar verildi. Valilik bünyesinde bir vali yardımcısı koordinasyonunda bu merkezler her İl’de oluşturuldu. Bu merkezlerin oluşturulmasıyla birlikte, bu merkezlere ana iki görev yüklendi. Birincisi; bu merkezler özellikle Avrupa Birliği giriş süreci içerisinde bundan sonra kaynakların doğrudan para aktarımı ile değil, hazırlanacak proje doğrultusunda gerçekleştirileceği düşünülmektedir. Onun için bu merkezler, Avrupa Birliği doğrultusunda projeler hazırlayacak. Ancak, sadece Avrupa Birliğine yönelik projeler değil, Türkiye’ye yönelik uluslararası organizasyonlar, çeşitli örgütler tarafından açılan proje teklifleri doğrultusunda da proje hazırlayabilecek. Veya ilgili bakanlıklar tarafından proje hazırlanarak, kaynak transferine yönelik projeler hazırlayacak. Yine aynı paralelde bölgesel kuruluşlar haline gelen kalkınma ajanslarına yönelik de projeler, yine bu merkez ve merkeze bağlı proje ofisleri tarafından hazırlanacak. İkincisi; 50 yıllık bir süreç içerisinde Avrupa Birliği üyeliği 2004 yılında müzakerelere başlanmasıyla belli bir kıvama gelmiş ve önümüzdeki yıllarda da açılan 35 bölümün belli bir sürede kapatılması öngörülerek Avrupa Birliği sürecinde hızlı bir şekilde Türkiye’nin ilerlemesi öngörülmüştür. Bu paralelde özellikle bölgesel ve yerel olarak halkımızda, ilçelerde, hatta köylerde yaşayan vatandaşlarımızda, Avrupa Birliği bilincini artırmak, Avrupa Birliğini anlatmak göreviyle de bu proje ofislerimiz ve merkezimiz görevlendirilmiştir. Bu iki ana görevle görevli olan proje ofislerimiz faaliyetlerini yürütmektedir”
Ordu Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi(AB-DİK) Direktörü Ersin ERDOĞAN da AB Merkez Proje Ofisi’nin yaptığı çalışmalar hakkında toplantıya katılanlara bilgi verdi. AB-DİK Merkez Direktörü Ersin ERDOĞAN verdiği bilgide şunları kaydetti:” Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından 2010 yılı Ocak ayında 81 ilde Avrupa Birliği Daimi Temas Noktaları oluşturulması ve AB Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulları’nın faaliyete geçirilmesi neticesinde AB ile ilgili çalışmalara hız veren Ordu Valiliği, bu kapsamda Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi ile Proje Ofislerinin Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönergesini, AB Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu’nun çalışma esasları ile birlikte yeniden güncellemiştir. AB Uyum ve Danışma Kurulun 1. ve 2. olağan toplantıları merkezimiz sekretaryasında yapılmış olup, ilimizin AB konularında yapması gereken çalışmaları ve yol haritasını belirlemiştir. Merkezimiz tarafından ülkemiz genelinde TR-90 bölgesi için açılmış her hibe programı için proje önerileri hazırlanmış ve başvuruları yapılmıştır. Ordu ilinde 47 AB Proje Ofisinin kaymakamlıklar ve kurumlar bünyesinde kurulması çalışmaları başlatılmış, bu ofisler için 146 personelin görevlendirilmeleri sağlanmıştır. Görevlendirilen personeller, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ve Ordu Valiliği işbirliğinde kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin teknik kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla 9 Mart-22 Haziran 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen 28 günlük ve 168 saat süren bir eğitime tabii tutulmuşlardır. Eğitimlere katılan 118 kişiden 97 si kursu başarı ile tamamlayarak AB konuları ile ilgili olan, kalkınma ajansları gibi kurumlarda dahil olmak üzere bir çok kurum tarafından tanınırlığı olan Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinin de onayladığı bir sertifika ile AB uzmanlıkları tescil edilmiştir. Proje ofislerinin kurulması ve gerekli insan kaynaklarının yetiştirilmesi ile birlikte Ordu ili AB’ye katılım öncesi süreçte tüm ilçeleri ile birlikte kurumsal yapılandırmasını tamamlamış ve insan kaynaklarını sağlamış, Türkiye genelindeki ilk 4 ilden biri durumuna gelmiştir” dedi.
AB-DİK Merkez Direktörü Ersin ERDOĞAN, hazırlanan projelerle Ordu’nun AB Hibe Programlarından elde ettiği hibenin son yıllarda arttığını da belirterek, “2007-2008 döneminde ilimizde uygulanmış 18 proje ile elde edilmiş hibe miktarı yaklaşık 4 milyon 300 bin avro olmuş ve bu miktar itibari ile ilimiz 15 proje ile ülke genelinde 29. sırada yer almış idi. Bu miktarın azlığının nedeni kurumlarımızda bu konu ile ilgilenecek insan kaynaklarının ya olmayışı ya da olanların bu konu ile ilgili teknik kapasitelerinin yetersizliği idi. Son 1 yıl içinde Ordu Valiliği tarafından 13 proje ile ilimiz adına elde edilen hibe miktarı 11 milyon avroya yaklaşmıştır. Bununla birlikte son 2 yılda ilimizde elde edilen hibe miktarı ise 28 proje ile yaklaşık 45 milyon avroya ulaşmıştır. Ordu ilinin 29. Olduğu 2008 yılında 1. olan Kayseri’nin elde ettiği hibe miktarı sadece 18 milyon avrodur. Nereden nereye geldiğimiz planlı çalışma dönemine geçişimizin de bir göstergesidir” dedi.
Toplantıda, Kurul İzleme Komitesi Başkanı Celal EKER de, kurum ve kuruluşların proje ofislerinin çalışmalarıyla ilgili ‘İzleme Raporu’nu okuyarak, şu bilgileri verdi: “Merkez ilçe, kaymakamlıklar, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarında olmak üzere toplam 47 proje ofisi kurulmuştur. Kurulan 47 proje ofisinden; Ordu Valiliği 24, Ordu Belediye Başkanlığı 1, Ordu Üniversitesi 4, Ünye 1 , Fatsa 3, Kumru 2, Ulubey 1,Kabataş 2, Kabadüz 1, Gülyalı Kaymakamlıkları 2, Tarım İl Müdürlüğü 1, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası 3, Arıcılık Enstitüsü 1, Ordu Gazeteciler Derneği 1 ile Goncader Eğitim Gönüllüleri Derneği 2 olmak üzere 14 proje ofisi tarafından toplam 49 adet proje yapılmıştır. Diğer 33 proje ofisi tarafından bugüne kadar herhangi bir proje yapılmamıştır” dedi. Celal EKER, Ordu’da, 2007-2010 yılları arasında uygulanan toplam 19 projeden toplam 4.311.600 avro hibe sağlandığını, 2010-2013 yılları arasında uygulanmakta olan toplam 7 projeden ise 39.689.013 avro’luk hibe elde edildiğini, 2011-2012 yıllarında uygulanacak 2 projeden de toplam 266.574 avro’luk hibe ile birlikte 2007 yılından buyana uygulanan toplam 28 projeden Ordu’ya 44.267.188 avro’luk hibe sağlandığını, sözlerine ekledi. EKER, kabul edilen ve halen uygulanan 5 önemli projeyi de şöyle sıraladı: Ordu Belediyesince hazırlanan Ordu Atık Su Arıtma Tesisi Projesi (Bütçesi 29.8 Milyon Avro), Arıcılık Araştırma Enstitüsünce hazırlanan Arım Balım Peteğim Projesi (Bütçesi 9.4 Milyon Avro), İl Özel İdaresince hazırlanan Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var Projesi (Bütçesi 128.5 Bin Avro), Ordu Gazeteciler Derneğince hazırlanan Haberimiz Haberiniz Olsun Projesi (Bütçesi 294 Bin Avro), Ordu Valiliğince(İl Milli Eğitim Müdürlüğü) hazırlanan Okuldaki Çocuğum Projesi (Bütçesi 81.5 Bin Avro)
Konuşmaların ardından, toplantıya katılanlar AB Hibe Programlarından ve DOKA programlarında daha fazla hibe desteği sağlanması konusunda yapılması gereken çalışmalarla ilgili görüş ve önerilerini dile getirdiler.
Vali Yardımcısı ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği İl Daimi Temas Noktası Temsilcisi Halil BERK, toplantının sonunda yaptığı değerlendirmede, AB Hibe Programlarından, DOKA programlarından, uluslar arası programlardan ve diğer bakanlık düzeyinde açılacak programlardan en üst düzeyde yararlanmak üzere proje oluşturulması konusunda kurulan tüm proje ofislerinin etkin hale getirilmesi gerektiğini, açılan hibe programlarının en hızlı şekilde proje ofislerine duyurusunun sağlanması için teknolojinin tüm imkanlarından sağlanacağını, bu amaçla AB-DİK bünyesinde bir web sayfası oluşturulacağını, AB Hibe Projeleri kapsamında yurt dışı gezi ve incelemelerde elde edilen bilgi ve tecrübelerin kamuoyu ile paylaşılması yönünde çalışma yapılacağını, belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.