Afetin Hasarı Onarılıyor
Vali Orhan DÜZGÜN, 19 Ağustos 2011 tarihinde, Ordu Merkez, Perşembe, Gülyalı, Ulubey ve Kabadüz ilçelerinde yağan aşırı yağmur sonucu meydana gelen sel, su baskını ve heyelan nedeniyle oluşan afet durumunu değerlendirmek, yürütülen çalışmaların son durumu
Vali Orhan DÜZGÜN, 19 Ağustos 2011 tarihinde, Ordu Merkez, Perşembe, Gülyalı, Ulubey ve Kabadüz ilçelerinde yağan aşırı yağmur sonucu meydana gelen sel, su baskını ve heyelan nedeniyle oluşan afet durumunu değerlendirmek, yürütülen çalışmaların son durumunu gözden geçirmek, oluşan hasarlarla ilgili kurum yetkililerinden bilgi almak, bundan sonra alınması gereken tedbirleri görüşmek üzere ilgili kurum yetkililerinin katılımıyla koordinasyon toplantısı yaptı.
Afetin Hasarı Onarılıyor
İ
il Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde kurulan, 1 Şubat 2011 tarihinde hizmete giren ve 24 saat esasına göre hizmet veren İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi’nde yapılan toplantıya, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail GÜZEY, Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, Vali Yardımcıları Erdem KIYAK, Ömer ADAR, Mustafa İMAMOĞLU, Perşembe Kaymakamı Abdullah KÜÇÜK, Perşembe Belediye Başkanı Selami ÇARKÇI, İl Emniyet Müdürü Hakan KIRMACI, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, Karayolları 7. Bölge Müdür Yardımcısı Zeki Ali YAZICIOĞLU, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman IŞIK, DSİ 75. Şube Müdürü Coşkun ALP, Meteoroloji Müdürü Şükrü KOÇ, Defterdar Erol PİŞKİN, İl Sağlık Müdürü Dr.Yılmaz DÜNDAR, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Bulut ÇUBUK, İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Ömer DEMİRÖZ, İl Telekom Müdürü Hacı ÖZTÜRK, YEDAŞ İl Koordinatörü Ümit Yaşar KIŞLA, Karayolları 77. Şube Şefi Önder AYDIN, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat ÖZ, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Levent ÖZSOY, Kızılay Derneği Başkanı İlhan SAĞESEN katıldı.
Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu Milletvekilleri Fatih Han ÜNAL ve İhsan ŞENER’in de katıldığı toplantıda; 19 Ağustos 2011 tarihinde gece yarısından itibaren başlayan aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel, su baskınları ve heyelanların yol açtığı hasarları giderme çalışmaları ve ihtiyaçlar hakkında kurum yetkililerinden bilgi aldı.
Kurum yetkililerinden, meydana gelen afetle ilgili kurumlarınca yürütülen çalışmalar ve bundan sonra yapılması gereken çalışmalar hakkında genel bir değerlendirme alan Vali DÜZGÜN, afet dolayısıyla vatandaşların uğradığı zararların karşılanması ve oluşan altyapı hasarlarının giderilmesi için yapılacak çalışmalar konusunda detaylı bilgi aldı.
Toplantının sonunda basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Orhan DÜZGÜN, meydana gelen afetle ilgili şu bilgileri verdi:
Su Baskınları Temizlendi:
“19 Ağustos 2011 gecesi, ilimizde çok ciddi bir yağış başladı.18 saatlik süre zarfında metrekareye 150 kg yağış düştü. Bu 1975 yılından beri ilimizdeki en yoğun yağış miktarı. Bu yağıştan başta ilimiz merkez mahalleleri olmak üzere, merkeze bağlı köyler, Perşembe, Gülyalı, Kabadüz ve Ulubey ilçelerimiz etkilendi. Yağışlar sonucu, merkez ilçede 200 tane işyeri ve konutun zemin ve bodrum katları su altında kaldı. Ordu Belediyesinin çalışmalarına ilave olarak, Giresun, Fatsa, Ünye ve Perşembe Belediyesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve İl Telekom Müdürlüğü’nden sağlanan vidanjör ve motopomplarla su baskınları en kısa sürede giderilmeye çalışıldı ve büyük çoğunluğu temizlendi.
Karayolu ve Köy Yollarının Durumu:
Yağan aşırı yağmur nedeniyle 76 köy yolumuzun bağlantı yolları kullanılamaz hale geldi. Hem İl Özel İdaremizin hem de DSİ ve Karayollarının desteği ile 76 köy yolunun 56’sındaki çalışmalar tamamlandı. 20 köy yolumuzda da çalışmalar devam ediyor. Köylerimizin birden fazla alternatif yolları olduğu için, alternatif yollardan bu köylere ve beldelerimize ulaşılması söz konusu. Ordu-Perşembe yolunun Çerli Köyü sınırları içinde ve Karadeniz-Akdeniz yolunun Aydınlar Köyü sınırları içinden geçen karayolumuzda göçükler meydana geldi. Meydana gelen göçüklerle ilgili Karayollarımız gerekli çalışmaları yürütüyor. Ordu-Perşembe arasındaki yolda tek şeritten kontrollü bir şekilde trafik akışı sağlanıyor.
Irmak ve Derelerde Oluşan Tahribatlar:
DSİ sorumluluğundaki Civil, Akçaova, Karkın, Efirli, Perşembe ve Topal derelerinde bazı tahribatlar oluştu. Bu derelerde taşkın önlenmesine yönelik koruma tesisleri, istinat duvarı ve tahkimatlar yapılarak derelerin ıslahı yapılacak ve köprü ayakları temizlenecek.”
Zararların Karşılanması:
Gerek tarımsal ürünler, gerek konut ve işyerleri zarar gören vatandaşlarımız için de hasar tespit komisyonları oluşturuldu. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinesinde oluşturulan ekipler, tarımsal ürünlerin hasar tespitlerine başladı. Tarım ürünlerinin sigortalanması gereğince vatandaşlarımızın zararlarının tazmin edilmesi için mutlaka tarım ürünlerini sigorta ettirmeleri gerekiyor. Bunu bütün vatandaşlarımıza tekrar duyurmak istiyorum. Ticari emtiası ve işyeri zarar gören vatandaşlarımızın da İl Defterdarlığına başvurmaları gerekiyor. Defterdarlık bünyesinde oluşturulan komisyonca, işyerlerindeki malları ya da varlıkları zarar gören işyeri sahipleri, zararlarının tazmini konusunda veya vergi muafiyeti, istisnası sağlanması konusunda değerlendirmeler yapıldıktan sonra gerekli kolaylıklar gösterilecek.
Zararların Karşılanmasına Bakanlardan Destek:
İçişleri Bakanımız Sayın İdris Naim ŞAHİN 2-3 kez arayarak konu ve gelişmelerle ilgili bilgi aldı. Bugün de Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan BAYRAKTAR, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof.Dr.Veysel EROĞLU da arayarak bakanlıkları ile ilgili gereken desteği vereceklerini ifade ettiler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma ŞAHİN de Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü aracılığıyla mağdur vatandaşlarımız için gereken yardımı ve desteği sağlayacaklarını bildirdiler. Biz de ilk etapta Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan dün bir miktar yardım talep ettik. Buna ilave olarak, belediyelerimizin, köy yollarımızın altyapılarında meydana gelen hasarları gidermek amacıyla çalışma başlattık. Sağlıklı bir hasar tespiti yapıldıktan sonra Başbakanlık tarafından sağlanacak ödeneklerle altyapı ve yollarda meydana gelen hasarın giderilmesine çalışılacak.
Perşembe Yeniköy’deki Heyelan:
Perşembe Yeniköy’de 19.08.2011 günü saat 15.30 civarında oluşan heyelan sonucunda, bir ev 700 metre aşağı kaydı. Evin bahçesinde olan Nazım KONTAŞ ile evin içinde olduğu belirtilen eşi Nezaket KONTAŞ isimli vatandaşlarımız heyelana kapıldı. Bugün saat 13.00 civarında olay yerinden 3 km uzakta Nazım KONTAŞ’ın cesedi bulundu. Ölen vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Hanımı Nezaket KONTAŞ’ın çıkarılması için de başta Ordu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü uzmanları olmak üzere Samsun ve Giresun’dan gelen ekipler, tüm güçleriyle arama-kurtarma çalışmalarını yürütüyorlar.
Elektrik ve Telefon Hizmetleri:
Elektrik ve telekomünikasyon hizmetleri bakımından çok ciddi bir sıkıntımız yok. Bazı küçük aksaklıklar var. Onlarda kısa süre içerisinde çözümlenecek durumda.
Vatandaşlara Uyarı:
Fındık toplama ve patoz sezonu olduğu için bütün vatandaşlarımıza bir kez daha uyarıda bulunmak istiyorum. Vatandaşlarımızın fındık patozundan arda kalan malzemeleri, bahçe temizliğinden ortaya çıkan atıkları ve diğer her türlü atıkları dere yataklarına atmamalıdır. Çünkü atılan bu malzemeler menfezleri ve köprü ayaklarını tıkamak sureti ile taşkınlara sebep olabiliyor. Bu bazen kendi evlerinin bodrumuna da yansıyabiliyor. Onun için vatandaşlarımızın nemelazımcı olmadan, kendi atık ve çöplerini dere yataklarına atmamaları gerekiyor.
Mevsimlik Tarım İşçilerinin Durumu:
Bu felakette çok önemli bir hususta Uzunisa ilköğretim okulu bahçesinde konaklayan fındık işçilerinin durumu idi. Uzunisa Köyündeki geçici konaklama alanında yaklaşık 800 civarında Güneydoğu’dan gelen vatandaşımız konaklamaktaydı. Saat 02.30’dan itibaren sel sularının yükselmesi ve okulun arkasındaki cami tarafından yoğun miktarda su gelmesi sonucu, orada istihdam ettiğimiz güvenlik görevlisi vatandaşları uyandırarak büyük bir felaketin olmasını engellemiş oldu. Vatandaşlarımız kısa sürede orada yeni yapılan çok amaçlı salona, komşu evlere ve yüksek yerlere yönlendirilmek sureti ile tehlikeli bölgeden uzaklaştırıldılar. Kamu kurumlarına ait otobüs ve minübüsleri seferber ederek ve Fen Lisesinin pansiyonu hemen hazırlayarak 800 civarındaki fındık işçisini hemen bölgeden uzaklaştırdık ve yağmurdan sırılsıklam olmuş bu vatandaşlarımızı gece sabaha karşı Fen Lisesi pansiyonuna yerleştirdik. Kendilerine gerekli gıda ve giyim desteğini sağladık. Sağlık ekiplerimizi de hemen Fen Lisesine yönlendirerek üşüyen ya da tedavi ihtiyacı olan vatandaşlarımızın tedavisinde görevlendirdik. Çok şükür bir can kaybımız yok. Ancak, Uzunisa Köyündeki geçici konaklama alanı, özellikle arka bölgeden gelen su baskınına maruz kaldı. Burada bulunan çadırlar ve içindeki eşyaların büyük bir kısmı su içinde kaldı veya sel götürdü. Bu olay orada güvenlik görevlisi istihdam etmemizin ne kadar isabetli olduğunu gösterdi. Hem Güneydoğu’dan gelen vatandaşlarımızın, hem de köylerde, merkezlerde yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın gıda ve giyim ihtiyaçlarının karşılanması yönündeki çalışmalarımız devam ediyor. Uzunisa Köyünde konaklayan işçilerimizin durumuna benzer bir uygulamayı Efirli’de konaklayan işçiler için yaparak Anadolu Öğretmen Lisesi pansiyonuna naklettik. Kızılay'dan da bugün itibariyle 150 tane çadır temin ettik. Az sonra çadırların da dağıtımı yapılacak.
Afet ve Acil Durum Yardım Telefonu: 777 09 09
Aşırı yağan yağmur nedeniyle ilimizde yaşanan afet, minimum zararla atlatılmış oldu diyebiliriz. Bundan sonra bu tür afetlerin daha az olması için gereken tedbirleri almamız gerekiyor. Temmuz ve Ağustos ayları her zaman Karadeniz bölgesinde sel ve afetlerin yoğun olarak yaşandığı, her an olabileceği bir dönem. Bu sebeple, derelerin atıklarla doldurulmaması yönünde vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekiyor. Bu vesile ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz bünyesinde yeni oluşturulan ve 1 Şubat 2011 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayan İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi’nde ilk defa bir toplantı yapmış oluyoruz. Burası sürekli hizmet veren bir merkez. Bu merkezimizin telefonu 0(452) 777 09 09’dur. Sadece toplumsal bir afet olduğunda değil, boğulma gibi bireysel bir acil durum söz konusu olduğunda da hizmet vermektedir. Vatandaşlarımız polis ve jandarmayı arayarak bilgi veriyor ya da yardım istiyorlar. Onlarda buraya yönlendiriyorlar. Ancak doğrudan bu merkezimiz aranırsa daha çabuk ve etkin müdahale imkanı olabilir. Bu merkezimizin çalıştığını ve hizmet verdiğini tüm vatandaşlarımıza bu vesile ile tekrar duyurmak istiyorum.”
Vali Orhan DÜZGÜN konuşmasının sonunda, aşırı yağışlar sonucu oluşan afetten dolayı tüm Ordululara geçmiş olsun dileğinde bulunarak, afetin yaralarını bir an önce sararak, gündelik hayatın en kısa sürede normale dönmesi için canla başla çalışan kurum yetkililerine ve kamu görevlilerine teşekkür etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.