Aflatoksinsiz Findık Toplantısı Yapıldı
Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini, ihracatının yüzde 70'ini elinde bulunduran ve milli ekonomiye yılda yaklaşık 2 milyar dolar seviyelerinde döviz girdisi sağlayan fındık ürününün en büyük sorunu olan aflatoksine karşı proje geliştirildi. Özellikle
Aflatoksinsiz Findık Toplantısı Yapıldı
Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini, ihracatının yüzde 70'ini elinde bulunduran ve milli ekonomiye yılda yaklaşık 2 milyar dolar seviyelerinde döviz girdisi sağlayan fındık ürününün en büyük sorunu olan aflatoksine karşı proje geliştirildi.
Özellikle rakip Avrupa ülkelerinin uluslararası piyasalarda Türk fındığının fiyat ve talebini olumsuz etkilemek için istismar ettiği aflatoksinin önüne geçebilmek amacıyla hazırlanan proje kamuoyuna tanıtıldı.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) tarafından hazırlanan ve Ordu Ziraat Odası, Ordu Üniversitesi ve EUROGEMS(İtalya) ortaklığında, Ordu İl Tarım Müdürlüğü ile TÜBİTAK-MAM'ın iştirakiyle yürütülecek olan Avrupa Birliği hibe destekli projenin tanıtımı Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Projenin tanıtım toplantısına, Vali Yardımcıları Erdem KIYAK, Salih YÜCE, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık YARILGAÇ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, İl Tarım Müdürü Musa SAĞLAM, OTSO Başkanı Servet ŞAHİN, OTB Başkanı Necdet GÜRSOY, Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Dursun GÜRSOY, Ziraat Odası Başkan Vekili Onur ŞAHİN, AB Uzmanı Murat BAŞER ve çok sayıda fındık üreticisi katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Erdem KIYAK, projenin sadece Ordu için değil Orta ve Doğu Karadeniz tarımı için çok önemli olduğunu söyledi. KIYAK, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yapılan tarımda, fındığın ilk sırada yer aldığını belirterek, “Fındığın hem üretim miktarı, hem kalitesi, hem de uzun süreli dönemlerle fındık fiyatlarının düşürülmemesi mümkünse yükseltilmesi bu bölgenin refahı bakımından da çok önem arz etmektedir. Bu nedenle zaten yurtdışı fiyat baskısıyla karşı karşıya kalan fındığımızı, en üstün niteliklerle üretmeli ve pazara sevk etmeliyiz. ‘Aflatoksinsiz Fındık’ projesi bu bakımdan çok önemli. Yalnız Ordu ili için değil öyle sanıyorum ki, başka illerdeki fındık üreticisinin de ilgisini çekecek, aydınlatacaktır” dedi.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan OTSO Başkanı Servet ŞAHİN de, aflatoksinin Türk fındığının uluslararası pazardaki rekabet gücünü azalttığına dikkat çekti. Fındıkta aflatoksin oluşumunun birçok sebebi olduğuna işaret eden ŞAHİN, bu konuda sektörün tüm taraflarının ortak mücadele ve davranış içinde olması ile bir sonuç alınabileceğini belirtti. ŞAHİN, "Projemiz Türk fındığının önünde en büyük engel olarak duran aflatoksin oranının minimum seviyeye indirilmesi, fındık üreticisinin uğradığı zararın azaltılması, fındığın sağlıklı bir şekilde tüketiciye sunulmasını hedeflemektedir. 12 aşamadan oluşan proje, eğitim çalışmaları, yurtdışı çalışma ziyaretleri, patoz standardı ve proje çıktılarının yayınlanması aşamalarından oluşmaktadır. Bu kapsamda ODÜ, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odası, sanayi ve üretici kesim ile fındık ayıklama alanı olan patoz sektörü hep birlikte bu ortak mücadelenin içinde olması gerekmektedir. Bu çalışmanın sonunda AB Gıda Güvenliği ile uyumlu kaliteli, sağlıklı ve katma değerli fındık üretiminin sağlanmasını beklemekteyiz" dedi.
Tanıtım toplantısında konuşma yapan AB Uzmanı Murat BAŞER, Ordu Ziraat Odası Başkan Vekili Onur ŞAHİN ve Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektörü Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ da birer konuşma yaptılar. Konuşmacılar, fındıkta bir küflenme sorunu olan aflatoksinin uluslararası rekabet gücünü azaltan bir sorun olduğu, bu sorunun ancak lisanslı depoculuk, patoz standardının uygulanması, üreticinin ve sanayicin eğitilmesiyle aşılabileceğini belirttiler.
Konuşmaların ardından, Türkiye ve AB “Sivil Toplum Diyalogu II Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı” kapsamında hazırlanan ‘Ordu’da Aflatoksinsiz Fındık’ projesi, slayt sunu eşliğinde katılımcılara tanıtıldı.
Projenin tanıtım toplantısı, katılımcılara sunulan kokteyl ile son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.