Ağız kokusunun ilacı dereotu

Ağız kokusunun ilacı dereotu

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, salata, çorba, sos, balık ve et yemeklerinde kullanılan dereotu sebzesinin kötü ağız kokularını gidermede etkili olduğunu söyledi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, salata, çorba, sos, balık ve et yemeklerinde kullanılan dereotu sebzesinin kötü ağız kokularını gidermede etkili olduğunu söyledi.


Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, gaz söktürücü, yatıştırıcı ve hazmettirici özellikleri bulunan dereotunun nefes açmak ve kötü ağız kokulardan arınmak için yarım yada bir çay kaşığı tohumunun çiğnenmesinin yeterli olacağını belirtti. Dereotunun mide krampları ve spazmlarında da oldukça etkili olduğu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, tohumlarının kusma, hıçkırık ve karın şişmesi gibi rahatsızlıklara da iyi geldiğini kaydetti.

Dereotu tohumunun bal ile şerbet yapılarak içilirse kusmayı kolaylaştıracağını dile getiren Yrd. Doç. Uğur, "Tohumlarından yapılan çay, bağırsak yanmaları, karın ağrıları ve idrar yapamama gibi durumlarda fayda sağlamaktadır. Dereotu çayı yapmak için, ezilmiş 2 çay kaşığı dereotu tohumunu, kaynamakta olan suya atarak 2-3 dakika kaynatılması yeterlidir. On dakika kadar çayın demlenmesi beklendikten sonra, her yudumda nefesin açıldığı hissedilecektir. Çocuklara, gaz ve sancı durumlarında, seyreltilmiş çaydan daha az miktarlarda verilebilir. Salatalarda sıklıkla kullanılan taze yapraklarıda iştah açıcıdır" dedi.


Dereotunun aynı zamanda sindirime yardımcı ve idrar söktürücü özelliğininde bulunduğunu belirten Uğur,"Damarları açma, kan dolaşımını kolaylaştırma ve düzenli tüketilmesi durumunda, emzikli kadınların sütünü arttırma gibi özellikleri ile de halk reçetelerine girmiştir. Çürüme, ezilme, sancı, öksürük, uykusuzluk, sarılık, iskorbüt, ağrılı yerler, karaciğer, safra ve bağırsak problemleri, böcek sokmaları gibi rahatsızlıklarda kullanılmaktadır. Vietnam savaşı sırasında askerlerde görülen mide problemleri, dereotu ile giderilmeye çalışılmıştır.

Dereotu tohumlarının, sindirim sisteminde ishale neden olan birçok bakteriye karşı vücudu koruma özelliği vardır. Yapraklardan lapası yapılarak uygulanması durumunda rahimdeki enfeksiyonları temizler. Hayvanlar üzerinde yapılan denemelerde, damarlarda genişlemeyi arttırdığı ve buna bağlı olarak da kan basıncını düşürdüğü, solunumu teşvik ettiği ve kalp atış hızını azalttığı belirlenmiştir.

Yine fareler üzerinde yapılan denemelerde, dereotu yapraklarından çıkarılan
coumarin( vanilyaya benzeyen koku) 14 günlük kürü ile farelerin kan serumunda trigliserit seviyesinde yüzde 50, toplam kolesterol seviyesinde ise yüzde 20 azalma belirlenmiştir"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.