Birol Ertan:KKTC SEÇİM SONUÇLARI

Birol Ertan:KKTC SEÇİM SONUÇLARI

Yavru vatan KKTC’de yerel seçimler ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan boşalan 1 milletvekilliği için ara seçim yapıldı. KKTC seçimleri demokratik bir ortamda gerçekleşti ve son 1 yılda yapılan üç seçimde de en ufak bir olay yaşanmadığı için KKTC’de demok

KKTC SEÇİM SONUÇLARI 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doç. Dr. Birol Ertan

 

 

 

 

 

Siyaset Bilimci 
 

 

Yavru vatan KKTC’de yerel seçimler ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan boşalan 1 milletvekilliği için ara seçim yapıldı. KKTC seçimleri demokratik bir ortamda gerçekleşti ve son 1 yılda yapılan üç seçimde de en ufak bir olay yaşanmadığı için KKTC’de demokrasinin kazandığı söylenebilir. Ne var ki, seçimde bir belirsizlik atmosferi oluştu. Milletvekilliği ara seçimlerinde 8 oy farkla seçimleri kazandığı ilan edilen Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun kızı Resmiye Canaltay’ın sabah saatlerinde Yüksek Seçim Kurulu açıklaması ile toplama yanlışı yapıldığı için 2 oy farkla seçimi kaybettiği bildirildi. Bu durum, akşam saatlerinde seçim kutlamalarına başlayan UBPliler açısından sabah saatlerinde hüzün yaşanmasına da neden oldu. 

Gazimağusa ilçesindeki ara seçimlerde toplam 162 sandıkta son iki sandığa kadar at başı bir yarış yaşandığını belirtmek gerekir. Son sandıklara kadar CTP-TDP ittifakının adayı Hüseyin Angolemli seçimi kazanır görünürken, tüm sandıkların açılmasıyla çok az bir oy farkıyla (8 oy) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kızı ve iktidardaki Ulusal Birlik Partisi’nin adayı Resmiye Canaltay seçimi kazandı. Daha sonra geç saatlerde yapılan itiraz sonucunda Yüksek Seçim Kurulu’nca açıklama yapıldı ve toplama hatası olduğu nedeniyle Hüseyin Angolemli’nin seçimi kazandığı açıklandı. Eğer yeni bir gelişme olmazsa, iktidar partisi UBP’nin 50 üyeli KKTC parlamentosundaki milletvekili sayısı değişmedi ve 24 olarak kaldı. 

Yerel yönetim seçimlerine gelince, ülke genelinde 28 beldede belediye başkanlığı seçimleri yapıldı. UBP-DP ittifakının büyük partisi olan iktidardaki UBP, 10 olan belediye sayısını 12’ye yükseltti. Ülkede 5 ilçeden üçünde belediye başkanlığını alan UBP, Başkent Lefkoşa, Güzelyurt ve İskele’de seçimleri kazandı. Anamuhalefet partisi ve geçmiş hükümetin büyük ortağı CTP, 5 önemli ilçeden 2’sinde (Gazimağusa ve Girne) belediye başkanlığını mevcut belediye başkanlarıyla yeniden kazanmış oldu.  

Seçimlere katılım oranı,  özellikle başkent Lefkoşa’da çok düşük gerçekleşti ve ilk kez % 60’ın altına düştü. Bu durumu, son 1 yılda yapılan üç seçimin seçmenlerde bıraktığı yorgunluğa bağlayabiliriz. 

Seçimlerde yaşanan en büyük sürpriz ise Gazimağusa ilçesindeki oy oranları % 70’e varan UBP-DP ittifakının, belediye başkanlığını yeniden CTP adayına kaptırması oldu. Bu durumu, UBP-DP ittifakının adayının başarısız seçim kampanyasına bağlamak mümkündür. Aynı ilçede yapılan ara seçimlerde DP destekli UBP adayı Resmiye Canaltay’ın seçimi büyük farkla kazanması beklenirken 2 oy farkla kaybetmesi de iktidar partisi açısından bir kayıp olarak değerlendirmek gerekir.

 

Yerel seçimlerde iktidar partisi UBP ve ana muhalefet partisi CTP, bekledikleri sonuçları almış görünüyor. UBP-DP ittifakının diğer partisi olan DP de aday gösterdiği 8 beldeden 5’inde seçimleri kazandı. 3 beldede ise bağımsız belediye başkanlarının seçimi kazandığını görüyoruz. Parlamentodaki diğer partiler olan TDP ve ÖRP ise hiç belediye başkanlığı kazanamadı. Ancak, YSK’dan son yapılan açıklama ile TDP’nin ara seçimdeki adayı milletvekili seçildiği için TDP’de bayram havası egemen. 

Seçim sonuçlarına göre, UBP-DP ittifakı, 28 belediyenin 17’sini kazanırken, ana muhalefet partisi CTP ise 8 belediyede seçim kazanabildi. Geriye kalan 3 belediye başkanlığını da muhalefet partilerinin desteklediği bağımsız adaylar kazanmış oldu. 

Seçim sonuçları, iktidar partisi UBP açısından bir ölçüde başarılı, bir ölçüde başarısızlık getirmiştir. Bunun nedeni, 28 belediyenin 12’sinin kazanılmasına rağmen, ara seçimdeki milletvekilliğinin 2 oy farkla kaybedilmesidir. UBP’nin ittifak yaptığı DP de aday gösterdiği 8 beldede 5 belediye başkanlığı kazanarak seçimi kayıpsız atlatmıştır. Ana muhalefet partisi CTP de seçimlerden büyük bir zararla ayrılmıştır denilemez. Diğer partiler ise yerel seçimlerde sıfır çekmişlerdir.  

KKTC’de yerel seçimler, ülkedeki siyasi atmosferi etkileyebilecek sonuçlar yaratmayacaktır. Ne var ki, ara seçimde yaşanan kargaşa sonu erdiğinde daha net bir değerlendirme yapmak mümkün olacaktır. Şu andaki duruma göre, yerel seçimlerde aradığını bulmuş görünen UBP, ara seçimlerde milletvekilliğini kaybederek seçimlerde yara almış görünümündedir.  

Seçimlere katılan ve önceki hükümetin ortağı olan, AK Parti destekli olduğu izlenimi vermeye çalışan ÖRP ise seçimlerde hiçbir belediye başkanlığı kazamadığı gibi ara seçimlerde de beklediği ölçüde oy alamadı ve Gazimağusa’da milletvekilliği ara seçimini kaybetti. 

KKTC seçimlerinin yavru vatan KKTC’ye ve Kıbrıs Türk halkına yararlı sonuçlar getirmesini diliyoruz.   

Notlar :

UBP : Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun uzun yıllar Genel Başkanlığını yapmış olduğu, iktidardaki Ulusal Birlik Partisi

CTP : Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk partisi

DP : Kurucu Cumhurbaşkanı  Rauf R. Denktaş’ın oğlunun liderliğindeki Demokrat Parti

TDP : KKTC parlamentosundaki CTP ile birlikte diğer sol parti olan Toplumcu Demokrasi Partisi

ÖRP : Önceki hükümetin koalisyon ortağı olan ve AK Parti ile yakın ilişkileri bulunan Özgürlük ve Reform Partisi 

KKTC YSK’dan son yapılan açıklamaya göre, milletvekilliği ara seçimini 2 oy farkla muhalefet partisi adayı Hüseyin Angolemli kazanmış, Cumhurbaşkanı  Derviş Eroğlu’nun kızı Resmiye Canaltay kaybetmiştir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.