Bölge Yarışmaları”na 40 ekip katıldı

Bölge Yarışmaları”na 40 ekip katıldı

“19. Türkiye Halk Dansları Yarışması”nın Ordu’da gerçekleştirilen ‘Bölge Yarışması’ konusunda değerlendirmelerde bulunan Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Sanat Koordinatörü ve Türkiye Halk Dansları Yarışması Genel Sanat Yönetmeni Şinasi PALA, Ordu’da çok bü

 

Bölge Yarışmaları”na 40 ekip katıldı

 

Halk danslarını çağdaş sevgi sanatlarına taşımak, ülke tanıtımına katkıda bulunmak, gençlerin kendi kültürlerini bilmelerini ve yaşatmalarını sağlamak amacıyla Kültür Bakanlığı ile Sabancı Vakfı işbirliğiyle bu yıl 19’uncusu düzenlenen “Türkiye Halk Dansları Yarışması”nın, ‘Bölge Yarışması’ndan birisi 5 ilin katılımıyla Ordu’da gerçekleştirildi.

Ordu Kültür Sanat Merkezi(OKSM)’nde gerçekleştirilen ‘Türkiye Halk Dansları Bölge Yarışması’na, Ordu’dan ERFAD GSK Ertan Öztürk Folklor Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü, Giresun’dan GİFSAD Gençlik ve Spor Kulübü, Trabzon’dan İmece Folklor Eğitim Merkezi, Batman’dan Folklor Araştırma ve Spor Kulübü, Van’dan Karayolları Yolspor Kulübü Halk Oyunları Topluluğu katıldı.

Yarışmaya katılan halk dansları toplulukları, Türkiye’nin değişik üniversitelerinde görev yapan öğretim görevlilerinden ve Halk Dansları konusunda uzman kişilerden oluşan 10 kişilik jüri ve kalabalık izleyici topluluğu önünde "stilize dal” kategorisinde yöresel oyunlarla hünerlerini sergilediler. 

Türk Halk Müziği ezgileri eşliğinde yöresel oyunlarını, artistik figürlerle bütünleştirerek sahneleyen Halk Oyunları Toplulukları, yarışmanın jürisinden en yüksek puanı alabilmek için etkileyici gösteri sunmaya çalıştılar.

Vali Orhan DÜZGÜN, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Gamze AYRIM, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Sanat Koordinatörü Şinasi PALA’nın da izlediği “Ordu Bölge Yarışması”nda, jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda en yüksek puanı Trabzon ve Ordu illerinden katılan ekipler aldı.

Bu yıl 19’uncusu düzenlenen “Türkiye Halk Dansları Yarışması”nın, İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Ordu illerinde yapılan “Bölge Yarışmaları”na toplam 40 ekip katıldı. Bölge Yarışmalarına katılan tüm topluluklar arasında genel klasmanda ilk 5’e giren topluluklar, 17 Mayıs 2011 tarihinde final gecesinde yarışarak “Final Ödülleri”ni alacak, 6 ve 10 arası sıralamaya giren 5 topluluk “Bölge Ödülü”, 11 ve 30 arası sıralamaya giren 20 topluluk da "Katılımı Teşvik Katkısı" alacak.

“19. Türkiye Halk Dansları Yarışması”nın Ordu’da gerçekleştirilen ‘Bölge Yarışması’ konusunda değerlendirmelerde bulunan Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Sanat Koordinatörü ve Türkiye Halk Dansları Yarışması Genel Sanat Yönetmeni Şinasi PALA, Ordu’da çok büyük bir izleyicinin katılımıyla güzel bir bölge yarışması yapıldığını söyledi. Şinasi PALA, Türkiye Halk Dansları Yarışması’nın amacıyla ilgili de şu açıklamaları yaptı: “Bu yarışma, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile önemli özel sektörlerimizden biri olan Sabancı Holding ile düzenlediğimiz bir yarışma. Amacımız kendi kültür ve sanat dallarımızdan birisi olan halk danslarımızı yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak. Burada yöreleri birbirleriyle yarıştırmak gibi bir düşüncemiz yok. Belli bir ödül ödeyebilmemiz için de ödüller Yönetmeliğini kullanıyoruz ve dolayısıyla da bir yarışma diyoruz. Halk danslarımızı çağdaş sevgi sanatlarına taşımak, ülke tanıtımına katkıda bulunmak, gençlerimizin boş zamanlarını böyle bir meşgale içinde olmaları için teşvik etmektir asıl amacımız. 19 yıldan bu yana bu Halk Dansları Yarışmasını yapıyoruz. Bu yarışmanın parasal ödülleri ve organizasyonu Sabancı Vakfı tarafından karşılanıyor. İlk 10 dereceye giren ekiplerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na talepleri olması halinde yurtdışında ülkemizi temsil edebilme şansı tanıyoruz”
halk-danslari-toplulk.jpg
Ordu’da gerçekleştirilen bölge yarışması hakkında da açıklamalarda bulunan Şinasi PALA, “Bu yarışmanın bölge yarışmalarını yıllardır Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon ilinde yapıyorduk. Ordu Valimiz Sayın Orhan DÜZGÜN, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yapmıştı. Sayın Valimizin sıcak ilgisi ve şehrin sosyal yapısı göz önüne alınarak, bu yarışmanın bölge yarışmasını Ordu’da yapmaya karar verdik. Ordu’daki bu işle ilgili altyapının olması, çok güzel bir Kültür Merkezimin olması ve de buradaki yöneticilerin sıcak kanlığı, Ordu’yu tercih etmemizin nedenleri oldu. Türkiye’de denize bu kadar sıfır olan bir Kültür Merkezi, sadece İstanbul Haliç’te Sütlüce Kültür Merkezi var. Konum olarak da şehirdeki yaşam olarak da Ordu’ya uluslararası bir festivalin yakışacağını düşünüyorum.” dedi.

“19. Türkiye Halk Dansları Bölge Yarışması”nı da değerlendiren Şinasi PALA, “Yarışmanın değerlendirmesini, Türkiye’nin değişik illerindeki üniversitelerde görev yapan akademisyenlerden ve halk oyunları konusunda uzman olan kişilerden oluşan 10 kişilik jürimiz yapmakta. Ama ben mesleki olarak baktığımda, yarışmaya katılan ekipler son derece önemli yol katetmişler. Çünkü büyük şehirlerin dışında faaliyet gösteren bu tip topluluklar hem eleman açısından hem stüdyo, müzik açısından hem de ekonomik anlamda çok iyi şartlara sahip değiller. Bütün bunlara rağmen bugün izlediğimiz Batman, Diyarbakır, Ordu, Giresun ve Trabzon’dan gelen 5 ekip de çok büyük fedakarlıklara bu başarıyı yakalamışlar. Ben kendilerini tebrik ediyorum” diye konuştu.

Ordu’da ilk defa Halk Dansları Bölge Yarışması’nın yapıldığını söyleyen Vali Orhan DÜZGÜN de yarışma sonunda yaptığı değerlendirmede, Ordu’nun bir kültür, sanat ve turizm kenti olduğunu söyleyerek, Ordu’da bu tür etkinliklerin bundan sonra da devam edeceğini söyledi. Vali DÜZGÜN, “Ordu halkı sanata ve kültüre çok değer ve önem veriyor. Ordu insanının bu yapısı ve özelliği dolayısıyla Ordu’da bir çok yerel sanat toplulukları kurulmuş ve etkin bir şekilde faaliyetlerini sürdürmekte. Bizim de, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde yapılmakta olan çeşitli sanatsal ve kültürel etkinliklerin Ordu’da yapılması yönünde girişimlerimiz oluyor. Bu tür girişimlerimiz sonucu bir çok sanatsal ve kültürel etkinliğin Ordu’da gerçekleştirilmesini sağladık. Bu etkinliklere sanatsever Orduluların çok büyük ilgileri ve de destekleri oldu. Bugün de Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde Türkiye’nin önemli kültürel etkinliklerinden birisine Ordu ili olarak evsahipliği yaptık. Bu etkinliğe de Orduluların ilgisi yoğun oldu. Bu tür etkinliklerin Ordu’da yapılması, gerçekleştirilmesi Ordu ili adına, Ordulular adına gurur vericidir. Bundan sonra da bu tür etkinliklere ve organizasyonlara Ordu ili olarak evsahipliği yapmaya devam edeceğiz. Sanatsever Orduluları daha çok ulusal ve uluslar arası etkinliklerle buluşturacağız” dedi.

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.