Çağatay Yolda Orduya Uğradı !
Çağatay Yolda programı ekibi, 3 gün boyunca Ordu ve ilçelerindeki tarihi ve turistik öneme sahip mekanlarda çekimler yapacak. Program çekimlerine, Boztepe, Kurul Kalesi, Yoroz Kent Ormanı, Çambaşı Yaylası, Yason Burnu, Ünye ve Fatsadaki çelimlerle başl
“Çağatay Yolda” Orduya Uğradı !
Ekranların sevilen ve beğenilen programı “Çağatay Yolda” yapımcısı Çağatay ŞAHİN, Vali Orhan DÜZGÜN’ün daveti üzerine Ordu’ya geldi. Ordu’nun tanıtımı için İstanbul’da Şubat ayındaki EMITT Fuarında Ordu Standı’nı ziyaret eden Çağatay ŞAHİN’i yaz mevsiminde Ordu’ya davet ettiklerini söyleyen Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu’nun turizm alanında gelişimi için tanıtıma büyük önem verdiklerini, Ordu’nun tanıtımı için her fırsatı değerlendirmeye çalıştıklarını ifade etti.
“Çağatay Yolda” programı ekibi, 3 gün boyunca Ordu ve ilçelerindeki tarihi ve turistik öneme sahip mekanlarda çekimler yapacak. Program çekimlerine, Boztepe, Kurul Kalesi, Yoroz Kent Ormanı, Çambaşı Yaylası, Yason Burnu, Ünye ve Fatsa’daki çelimlerle başlayan “Çağatay Yolda” programında, 2 Temmuz tarihinde başlayan Vosvos Festivali’ne de yer verilecek.
SKY Türk TV ekranlarında bu hafta sonu yayınlanacak olan programda, Ordu’nun doğal güzellikleri ve alternatif turizm imkanları ön plana çıkarıldı. 9 Temmuz 2011 Cumartesi günü saat 22.10’da yayınlanacak programın tekrarı ise 10 Temmuz Pazar günü saat 19.10’da yayınlanacak.
14 yıldır “Çağatay Yolda” programı ile dünyayı karış karış gezen Çağatay ŞAHİN, Vali Orhan DÜZGÜN ile bir de röportaj gerçekleştirdi. Ordu’nun her yönüyle tanıtılacağı ve turizm potansiyelinin yansıtılacağı programa konuk olan Vali Orhan DÜZGÜN, program yapımcısı ve sunucusu Çağatay ŞAHİN’in sorularını yanıtladı.
“Çağatay Yolda” programı yapımcısı ve sunucusu Çağatay ŞAHİN’in, Vali Orhan DÜZGÜN ile gerçekleştirdiği röportaj ise şöyle;
3 gün bizim için Ordu’yu tanıtmakta yeterli olmadı. Doğal güzellikleri, yeşilliği, tarihi dokusu, uzun sahilleri ile Ordu güzel bir şehir. Ordu ile ilgili neler anlatabiliriz?
Ordu, Doğu Karadeniz’in başlangıcında, yeşil ve mavinin büyüleyici güzelliğine sahip gerçekten güzel bir il. Yaylaları, dereleri, şelaleleri ile pek çok yörede olmayan güzelliklere sahip. Yaz mevsiminde güneşin sıcaklığından bunalanların kaçabilecekleri ortamlar sunuyor. Son yıllarda alternatif turizm dallarına ciddi yönelme var. Türkiye, dünyada en çok turist kabul eden ülkelerin başında yer alıyor. Ancak gelen turistlerin sadece %1’inin Karadeniz’e geldiğini görüyorum. Alternatif turizmin içerisinde, Ordu’nun sahip olduğu doğal güzelliklerle, yaylaları, kıyıları ile iyi bir potansiyele sahip olmasına rağmen, turizmden hak ettiği payı aldığını söyleyemeyiz. Onun için biz yöremizi daha çok tanıtmak, buranın yaylalarını, doğal güzelliklerini, kültür varlıklarını turizm sektörüne sunmak amacıyla birtakım çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların başında konaklama ve ulaşım geliyor. Şu anda ilimizde olan konaklama tesislerindeki eksiklikleri bir nebze olsa da gidermek amacıyla gerek İl Özel İdaresi’nden tahsis edilen arazilere, gerekse özel mülkiyetteki yerlere 4-5 tane otelin yapımı devam ediyor. Bunların 4’ü 2011 yılının ikinci yarısında açılacak. Yaylarımızın da doğal güzelliklerini bozmadan, yine oralara uygun yapılanmalar, butik oteller yapılması için projeler yürütüyoruz. Yaylalarımızı kış turizmine de açmayı düşünüyoruz. Çambaşı yaylasında kayak tesisi yapımı için etüd proje çalışmaları tamamlandı. İnşallah yakın dönem içerisinde bir kayak tesisi yapılması suretiyle buranın hem kış turizmine, hem de yaz turizmine hizmet etmesini istiyoruz. Turizm denilince sadece 2-3 aya yayılan değil, 12 aya yayılan turizm anlayışı çok daha önemli. Bundan sonraki çalışmalarımız da buna yönelik olacak.
Havaalanı projesi var galiba turizmin olumlu anlamada etkilenmesini sağlayacak değil mi?
Bir bölgede turizmin gelişmesi için, ulaşımın çok kolay olması lazım. Özellikle yurtdışından gelecek olan turistler, 3-5 saatlik uçak seyahatinden sonra tekrar 2-3 saat gibi kara yolculuğunu çok tercih etmiyorlar. Uçaktan indikten kısa bir süre sonra oteline transfer olmak istiyor. Havaalanının yapılması özellikle yurtdışı turizminin bölgemizde gelişmesi bakımından son derece önemli. Biliyorsunuz Karadeniz Bölgesinde duble yollar ile eskiye nazaran ulaşım çok daha hızlandı. Bunun da olumlu etkilerini görüyoruz. Eskiye göre ziyaretçi sayısında artış var. Bölgemizi tanıtmak için hem yurtiçi, hem de yurtdışı turizm tanıtım fuarlarına katılıyoruz. Katıldığımız fuarlarda olumlu tepkiler alıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren Ordu’da konaklama tesisleri belli standartlara kavuşacak ve konaklama tesislerinde çok ciddi artışlar olacak. ilimiz 4-5 tane yıldızlı otellere kavuşacak. Bu gelişmeler ile beraber belli standartlarda konaklama tesisleri isteyen seyahat acentelerinin de ilimize daha fazla yöneleceğini düşünüyoruz.
Ordu’nun çok güzel yaylaları var.Bu yaylaları tanıtma anlamında Vosvos Festivali’ne keyifli bir bahane diyoruz. Türkiye’nin dört bir yanından gelen vosvoslar beraberinde gelen insanlara yaylaların güzelliğini göstermiş oluyor. Gelenler fotoğraf çekiyor görüyorlar hem de yaylalarımız ekranlara daha renkli taşınmaya başlıyor. Bu anlamda bu proje ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Vosvos Festivali 1995 yılında başlamış ama daha sonra kesintiye uğramış. Vosvoslar, sadece Türkiye’de değil dünyada ilgi odağı olan bir araba türü. Rengarenk vosvosların Ordu’nun yaylalarında dolaşması, sahiplerinin buralarda kamp yapması yaylalarımızın tanıtımında olumlu bir etken olacak. Onun için Vosvos Festivali’ni tekrar başlattık. Pazar günü Boztepe’ye, Kurul Kalesi’ne yeni oluşturmayı düşündüğümüz Botanik Bahçesine uğradılar. Daha sonra Çambaşı Yaylasına çıktılar. Bir kaç gün orada kamp yaptıktan sonra değişik bölgeleri dolaşarak bu gezileri değişik basın-yayın organlarında yer alınca ilimizin tanıtımı adına olumlu bir katkı sağlamış olacaklar. Ayrıca, bu festivale katılanlar için ilimizde kalacakları süre içerisinde hem yaylalarımızın, hem bitki türlerinin, hem değişik kültür ve tabiat varlıklarının fotoğraflandırılması amacıyla fotoğraf yarışması açtık. Onların çekmiş oldukları fotoğrafları değerlendirmeye tabi tutarak ilimizin tanıtım broşürlerinde, tanıtım filmlerinde değerlendirmeyi düşünüyoruz.
Karadeniz Bölgesine baktığımızda kumsal anlamında en uzun kumsal Ordu’da. Bu kumsal ve sahiller ne derece değerlendirilebiliyor. Etraftaki ilçeleri çekebilmek adına neler yapılıyor?
Ordu’nun plajları deniz turizmine de imkan sağlayan yerler. İstanbul’dan, Ankara’dan, Sivas, Tokat gibi komşu illerden gelen vatandaşlarımızın buralarda tatil yaptıklarını bizzat kendim şahit oldum. Bu sene de bu plajların düzenlenmesi atıl yönden bekleyen bazı plajların turizme kazandırılması yönünde çeşitli çalışmalar başlattık. Ünye’deki Çınarsuyu tesisleri de bunlardan birisi idi. Ünye’den Gülyalı’ya kadar 7-8 yerde düzenlenmiş plajlarımız var. Buralarda da deniz turizminden faydalanmak mümkün. Geçtiğimiz sene Kurul Kayasında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları ile bölgenin kültür varlığını da turizmin hizmetine sunmaya çalışıyoruz. Sokak sağlıklaştırmaları, tarihi evlerin restorasyonları, Ünye Kalesi, Fatsa’da bu sene başlatacağımız Cıngırt kayasında arkeolojik kazı çalışmaları da bu kapsamdaki çalışmalarımız. Ordu, sahip olduğu doğal ve kültürel varlıklarının tanıtımı ve düzenlemesi ile artık geçilen değil, insanların kalacağı ve gezeceği bir il halinde gelmeye başlamıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.