Çarşamba pazarı eski kimliğine mi dönüyor?...
Yazımıza bir soru ile başladık. Çünkü, henüz ortada verilmiş ve kesinleşmiş bir karar yok gibi. Çarşamba pazarının o eski günlerini görmüş ve oradan Pazar alışverişlerini yapmış birisi olarak, böyle bir düzenlemenin karşısında yer almamız söz konusu bile
Çarşamba pazarı eski kimliğine mi dönüyor?...
Yazımıza bir soru ile başladık. Çünkü, henüz ortada verilmiş ve kesinleşmiş bir karar yok gibi.
Çarşamba pazarının o eski günlerini görmüş ve oradan Pazar alışverişlerini yapmış birisi olarak, böyle bir düzenlemenin karşısında yer almamız söz konusu bile olamaz.
Ben 1960’lı yılların ortasında ortaokula başladım ve Saray hamamının arka kısmında yer alan Feratağa konağında oturuyordum. Gerçi konak yıkıntı halinde viraneye dönmüş vaziyette yine orada duruyor.
O zamanlarda Ordu’nun tek bir açık alanı, Çarşamba pazarının olduğu yerdi. Şehre gelen lunaparklar da orada kurulurdu. Çarşamba pazarı da orada kurulurdu.
O zamanlar lunaparkta en beğenilen gösterilerden birisi kurulan yerin yan yüzeyinde giden motorsiklet gösterileri olurdu. Biz oturduğumuz evden bu gösterileri seyredebiliyorduk.
Çarşamba günleri okuldan gelince büyüklerle birlikte sepeti kolumuza takar Pazar alışverişine çıkardık. O zamanlarda şimdiki gibi sağlığa zararlı naylon torbalar kullanılmıyordu. Herkesin cebinde taşıdığı bir filesi mutlaka bulunuyordu. Alınan sebze ve meyveler gazete kâğıdından yapılmış kâğıt torbalara konulurdu.
Herkes kendi kâğıt torbasını kendisi üretiyordu. O zamanlar şimdiki gibi envayi çeşit yapıştırıcılar da yoktu. Kâğıt torba veya yine gazete kâğıdından yapılmış kâğıt keseler buğday unundan yapılmış bulamaçla yapıştırılırdı.
Çarşamba pazarının içi parke taşları ile döşeli ve Pazar yerlerinin kurulması için özel yerler yapılmıştı. Aslında, o pazar yerinin kaldırılması ve bu günkü çarşı şekline dönüştürülmesi Ordu için pek de iyi bir proje değildi.
Şimdi duyuyoruz ki, Ordu Belediyesi Çarşamba pazarının olduğu yerdeki esnafı Yenimahalle’de yapımı devam eden Kapalı Pazar Yeri ve Katlı Otopark’a taşımak için düğmeye basmış. Bu çalışmayla, tarihi Çarşamba Pazarı eski kimliğine kavuşturulacakmış.
Projeye herkesin destek vermesi gerektiğini söyleyen Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, “Çarşamba Pazarı’nın içini Cumartesi Pazarı’na taşıyacağız. Yolda kurulan Pazar yerini de haftada bir gün, Çarşamba Pazarı’nın içinde kurduracağız. Hemen karşıda Cumhuriyet Meydanı’yla bu alanı birleştirerek, altı otopark, üstü butik işyerleri olmak şartıyla bir turizm alanı oluşturulabilir” demiş.
Böyle bir projeye herkesin destek vereceğini umuyorum. Çünkü gerçekten de bu projenin gerçekleşmesi şehrimiz açısından çok faydalı ve olumlu neticeler verecektir.
Bir kere Çarşamba pazarının olduğu yer geçmişte olduğu gibi tarihi haline kavuşacaktır. Çarşamba günleri yollara kurulan pazarın gürültüsü ve pisliğinden, aynı zamanda yolun trafiğe kapatılmasından da kurtulunmuş olunacaktır.
Başta da belirttiğim gibi, ben Çarşamba pazarının o eski günlerini yaşamış birisi olarak bu projeye canı gönülden destek veriyorum ve herkesi de destek vermeye davet ediyorum.
Oradaki esnafın da mağdur edilmeden başka bir yere taşınması iyi düşünülmüş. Öyle ya, oradaki işyerlerinden evlerinin nafakasını temin eden vatandaşlarımızın da düşünülmesi gerekirdi. Bu da düşünülmüş ve onlara ihtiyaçlarını karşılayacak yer gösterilmiş.
İnşallah bu proje gerçekleşir ve hayata geçirilir. Bazı projeler gibi sadece lâfta kalmaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.