ÇEKÜL: SÖZEN ORDU'DA
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı(ÇEKÜL) Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin SÖZEN, Vali Orhan DÜZGÜN’ün daveti üzerine geldiği Ordu’da ikinci gününde tarihi, kültürel ve turistik yerlerde gezi ve incelemelerde bulundu.
Ordu’daki tarihi öneme sahip kültürel mirasın korunması ve turizme kazandırılması yönünde çalışmalar yapmak ve Ordu Belediyesince düzenlenen “Ordu Tarihini ve Kültürünü Nasıl Korur?” konulu konferansa katılmak üzere Ordu’ya gelen Prof.Dr.Metin SÖZEN, Vali Orhan DÜZGÜN’ makamında ziyaret etti.
Ziyarette, Ordu'nun tarihi ve kültürel yapısıyla ilgili ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin SÖZEN'e bilgi veren Vali Orhan DÜZGÜN, yapacakları çalışmalarda Prof.Dr.Metin SÖZEN’in tecrübelerinden ve deneyimlerinden yararlanmak için kendisini Ordu'ya davet ettiklerini söyledi. Vali Orhan DÜZGÜN, “Prof.Dr.Metin SÖZEN hocamla Kültür Bakanlığında, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünü yürütürken çok sık temasımız oluyordu. Çalışma konularımız birçok noktada ortaktı. Kendisiyle Artvin’de, Kayseri’de, Sivas’ta Türkiye’nin dört bir tarafında dolaşabiliyorduk, görüşüyorduk, buluşabiliyorduk. Türkiye’nin dört bir tarafını hocam bu güne kadar dolaşmış. Bu dolaşmanın meyvelerini de görmüş. Nasıl görmüş? Kültür varlıklarının korunmasında sahip çıkılmasında, vatandaşlarımızla yerel yönetimlerde çok ciddi bir bilinç oluşmasında görmüş. 10 yıl öncesine kadar kültür varlıkları, eski binalar, yerel yönetimler tarafından yıkılıp yerine plazmalar yapılması gereken binalar olarak görürken özellikle Tarihi Kentler Birliği’nin de etkisiyle kültür varlıklarımızın korunması sivil mimarlık örneklerimizin korunması, buralara değişik fonksiyonlar verilerek yeniden hayata kazandırılması için çok ciddi bir bilincin oluşturulmasında önemli katkısı olmuştur. Bu sahanın önemli duayenlerinden birisidir. Biz Ordu’da yürüteceğimiz çalışmalarda kendisinin de derin tecrübelerinden yararlanmak amacıyla kendisini Ordu’ya davet ettik. Dün gelirken Fatsa’da buluşmak suretiyle Kabakdağ Köyümüzde, Sarmaşık Kaplıcalarımızın bulunduğu Ilıca Beldesinde, sahil yolunda ve Yason Kilisesinde incelemelerde bulunduk. Bugün de Ordu Merkezde bir inceleme yapacağız. Saray hamamında, Nüfus Müdürlüğü binasında, Menekşe Sokak, Furtun Sokakta ki tescilli binaların restorasyonu gibi pek çok yerde kendisinin fikirlerinden istifade edeceğiz. Aralık ayında kamulaştırdığımız Sağralar Konağına verilecek fonksiyonla ilgili kendisinin bilgilerine, tecrübelerine başvuracağız. Yarın ise Belediye Başkanımızın ev sahipliğinde Ordu’da ki kültür varlıklarımızın korunması konusunda hocam Ordululara bir konferans verecek. Ben kendisini Ordu’da görmekten büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade ediyorum. Yapacağı incelemelerin Ordu’ya da önemli katkıları olacağını düşünüyorum” dedi.
Ordu Belediye Başkanı Seyit TORUN da, Prof. Dr. Metin SÖZEN’in daha önce de Ordu'yu ziyaret ettiğini ve o ziyaret sırasında Tarihi Kentler Birliği toplantısının Ordu'da yapıldığını hatırlatarak, Ordu'nun kültürel varlıklarının korunmasında kendilerine heyecan verenin Prof.Dr.Metin SÖZEN olduğunu ifade etti. Torun, yaptığı konuşmada; ''Ordu'nun Tarihi Kentler Birliğine üye olmasında sayın Sözen'in büyük katkıları olmuştur. Hatta onun sayesinde gerçekleşmiştir. Ordu'daki kültür varlıklarımızı yenilemek, iyileştirmek ve kullanıma sunmak için çalışmalarımız olacak'' dedi.
ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin SÖZEN’de makamda yaptığı konuşmada, Ordu’nun kendisi için çok farklı bir şehir olduğuna dikkat çekerek Ordu'nun tarihi ve kültürel anlamda farklı noktalara ulaşabilmesi için bütün bilgi ve birikimlerini aktarmaya her zaman hazır olduğunu söyledi.
Ordu'da ilin yöneticilerinin yerel yönetimlerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla iç içe uyum içerisinde çalışmalarının bir şans olduğunu sözlerine ekleyen Prof.Dr.Metin SÖZEN şöyle devam etti: ''Bir ildeki yönetici kadroları ile sivil toplum örgütlerinin beraberliği ve dayanışmaya dayalı, farklı boyutta bir ileri hedefi ortak saptamaları çok önemlidir. Buna biz yol haritası diyoruz. Ordu'da bu konuda büyük bir şans görüyorum. Hem içinde bulunduğum ÇEKÜL Vakfı ve hem de kuruluşuna katkı sağladığım Tarihi Kentler Birliği'nin kuruluşunda sayın valimizden önemli katkıları olmuştur. Bu çalışmaların hızla gelişmesinde katkıları oldu. Bu güçleri şimdi burada, orta bir dille, doğru bir hedefe ulaşmasına ihtiyacımız var. Ordu birikimle insan kaynağı bakımından Türkiye'de öncelikli ilerinden başında gelmektedir.''
Vali Orhan DÜZGÜN ile önceki gün Fatsa’nın Kabakdağı Köyüne giderek, buradaki sivil mimari örneği yapılarını inceleyen Prof.Dr.Metin SÖZEN, Fasta’nın Ilıca Beldesinde bulunan Sarmaşık Kaplıcalarını, Bolaman Beldesindeki Haznedaroğlu Konağını inceledikten sonra dün de Ordu’da ki incelemelerine devam etti.
Prof. Dr. Metin SÖZEN’in dünkü Ordu programında yer alan ziyaretler çerçevesinde, ilk olarak nüfus müdürlüğü binasında incelemelere başladı. Sözen daha sonra sırasıyla tarihi Saray Hamamı, Paşaoğlu Etnoğrafya Müzesinde, Ordu Valiliğince kamulaştırılan Sağralar Konağında, Kültür ve Turizm Bakanlığınca sokak sağlıklaştırması yapılacak olan Sıtkıcan Caddesi ile Menekşe Sokakta ve Furtun Sokaktaki tescilli binalarda incelemelerde bulundu.
Prof. Dr. Metin SÖZEN, Ordu Belediyesince, yarın saat 14.00’te TESK Hotel’de yapılacak “Ordu Tarihini ve Kültürünü Nasıl Korur?” konulu konferansa katıldıktan sonra Ordu’dan ayrılacak.
|
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.