ÇETKO:Şöför Esnafı

ÇETKO:Şöför Esnafı

Ayrıca, Yolcunun (müşterinin) önemli insan olduğunu unutmamaları gerektiğini, Yolcunun kendi işletmesini seçmesinin bir lütuf olduğunu bilmeleri gerektiğini, Yolcunun ticari bir araç olmadığını, yolcunun yapılan işin ana can damarı olduğunu ve müesseseyi

Çevre Ve Tüketici Hakları Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi toplumsal kalkınma, bilinçlenme, mutabakat adına yaptığı gönüllü ve ücretsiz faaliyetlerine bir yenisini ekledi. Şoför esnafına yönelik bir eğitim çalışması yapan Dernek esnafa önemli bilgiler aktardı.
 
 
“Şoför esnafı toplumun bir aynasıdır”
 
 
 
Çevre Ve Tüketici Hakları Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi,
Osmaniye, Hatay, Bingöl, Kayseri, Karaman, Niğde, Aksaray, Antalya, Isparta, Burdur, Kırşehir, Çankırı, Bolu, Denizli, Bursa, Zonguldak, Rize, Trabzon, 
Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Tunceli, Erzincan,  Diyarbakır, Bitlis, Kars, Kilis, Edirne, İstanbul, Mersin, Afyon, Adana, Gümüşhane, Düzce, Giresun, Iğdır, Malatya, Nevşehir, Sakarya, Tokat,  Trabzon, Yozgat, Mardin, Kırklareli, Samsun, Karabük, Kocaeli, Manisa ve Eskişehir, illerinden gelen birer kişiden oluşan toplam 54 şoföre meslek içi eğitimi verdi.
 
Mersin’de ÇETKODER ana binası konferans salonunda gerçekleşen seminerde slâyt gösterisi eşliğinde alkollü araç kullanımı, aşırı hız ve araç kullanırken emniyet kemeri takılması gibi çok önemli hususlarda bilgiler veren uzmanlar bu arada şoförlerin mesleki ve maddi manevi sıkıntılarını da dinlediler. 
 
Eğitim seminerinde Şoför esnafına önemli mesleki bilgiler aktaran, davranış şekli, hitabet sanatı ile ilgili açıklamalarda bulunan ve kılık kıyafet hususlarında da örnekli ve slâyt gösterili bilgiler aktaran Dernek önemli noktalara dikkat çekti.
 
Araç kullanırken, alkollü olmamak, emniyet kemerine mutlaka takmak, aşırı hız yapmamak, Durak harici yolcu almamak, Duruş ve kalkışlarda trafik kurallarına riayet etmek, şehir içinde yerleşim yerlerinde gereksiz ve aşırı korna çalmamak, araç içinde hijyene dikkat etmek, kokan, akan madde ve malzemeleri almamak, araç içinde yiyecek içecek tüketilmemesine özen göstermek, gürültü kirliliği oluşturacak teyp, radyo, cd çalar gibi aletlerin rahatsız etmeyecek kirlilik oluşturmayacak şekilde kullanılmasını sağlamak yaptığınız işin ruhu için önemlidir denildi.
 
Kullanılan aracın sigortası, kaskosu mutlaka olmalı ve günü geçirilmemeli. Bakım ve onarımı günlük, haftalık, aylık olarak sürekli elden geçirilmeli. Kabak lastikle, yağı suyu kontrol edilmeyen arızalı araç ile yola çıkılmamalı, Can taşıdığınızı unutmamalısınız denildi.
 
Eğitim seminerinde, Her zaman güler yüzlü olunması gerektiğinin altı çizilirken, Yolcu ile saygılı ve nitelikli iletişim kurmanın önemi, Yolcunun aklında farklılık yaratmanın yaratacağı faydalar, Güvenilirliliğin kazanılması, Yolcuya önem verildiğinin hissettirilmesi, Her zaman olumlu bir tavır içinde olunmasının önemi, Yolcu ile tartışmaya girilmemesi, Yolcuya haklı yada haksız olduğunu söylenmemesi veya böyle hissettirilmemesi, Yolcunun bakış açısını anlamak, Olası problemin nedenlerini açıklamak ama kendinizi haklı çıkarmaya çalışmamak, Dinleme becerisine sahip olmak, Yolcu ile empati kurabilmek, Dedikodu yapmamak, araç kullanırken titiz ve dikkatli olmak, Kendinizi sürekli geliştirmek ve yenilemek, Güzel konuşmak, Dış görünüşünüze dikkat etmek, giyim kuşam, kılık kıyafetin tertemiz, derli toplu olmasına özen göstermek, Saç sakal, bıyık temizliğine dikkat etmek, Sabırlı olmak, Mesleki açıdan (motor, teknik, kullanım) bilgi sahibi olmak, Sürekli kendini yenileyebilmek için kitap, dergi, gazete okumak gerekileceği aktarıldı.
 
Ayrıca, Yolcunun (müşterinin) önemli insan olduğunu unutmamaları gerektiğini, Yolcunun kendi işletmesini seçmesinin bir lütuf olduğunu bilmeleri gerektiğini, Yolcunun ticari bir araç olmadığını, yolcunun yapılan işin ana can damarı olduğunu ve müesseseyi ayakta tutan en önemli unsur olduğunu unutmamaları gerektiği hatırlatıldı.
 
Yine ayrıca şoför esnafının sunduğu hizmetin çok kutsal bir hizmet olduğunu, direk insana yapılan bir hizmet olduğunu ve işin özünde insan olunca da her şeye daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirttiler.
 
Bu arada, Şoför esnafının çalışkan olması, yaptığı işte detaylara özen göstermesi, dikkatli olması, dürüst olması, enerjik olması, insani ilişkilere önem göstermesi, yaptığı işin ruhuna uygun bir disiplin göstermesi, iş güvenliğine dikkat etmesi, meslek ahlakına sahip olması, sorumluluk bilinci içinde olması, yeniliklere açık olması, zamanı iyi kullanması ise işinde başarı getirecektir denildi.
 
Seminerin bitiminde ÇETKODER genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Şoför esnafı toplumun bir aynasıdır. Çok önemli bir görevi yerine getirmektesiniz. Sizlerin her biri toplumun aynı zamanda can ve mal güvenliği içinde önem arz etmektedir. Sizler emin ve güvenilir insanlar olmak durumundasınız. Çünkü herkesin ailesini, çoluk çocuğunu teslim ettiği asil insanlarsınız. Yaptığınız iş kutsal bir iştir. Şerefli bir iştir. Kötülerin ıslah olması, iyilerin ise sayısının artması dileğimle, hepinize başarı diliyorum. İnşallah buradan aldığınız eğitim daha faydalı sonuçlar doğuracaktır” dedi.
 
Eğitim semineri sonrası katılımcıları katılım belgesi verildi.
 
ÇETKODER den yapılan açıklamada “bu tür seminerlerimiz ücretsiz olarak toplumsal bilinçlenme ve kalkınma adına devam edecektir” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.