Dev-Yol davasında karar
28 yıldır süren Dev-Yol davasında karar çıktı. 11 sanıktan 8i müebbet hapse mahkum edilirken, 1 sanık ise 16 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanıklardan Mehmet Beyaztaş, Ziya Arıkan, Yaser Hamiş, Muhtar S
Dev-Yol davasında karar
28 yıldır süren Dev-Yol davasında karar çıktı. 11 sanıktan 8"i müebbet hapse mahkum edilirken, 1 sanık ise 16 yıl 8 ay hapis cezası aldı.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanıklardan Mehmet Beyaztaş, Ziya Arıkan, Yaser Hamiş, Muhtar Sarıkaya ve Süleyman Eryılmaz ile sanık Beyaztaş'ın avukatı Kamer Beyaztaş katıldı.
Cumhuriyet Savcısı İsa Kaya, esas hakkındaki görüşünde, sanıklar Muhtar Sarıkaya, Ali Elbi, Erol Özcan, Ziya Arıkan, Yaser Hamiş, Mehmet Ayyıldız, Süleyman Eryılmaz ve Zakir Bayram'ın 765 Sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) ''anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak'' suçunu düzenleyen 146/1. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
Savcı Kaya, suç tarihinde yaşı küçük olan Zeynel Ordüzün'ün aynı suçtan 15 yıldan 20 yıla kadar hapse mahkum edilmesini, sanık Mehmet Beyaztaş hakkındaki davanın ise zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle ortadan kaldırılmasını talep etti.
Sanıklar ise esas hakkındaki savunmalarında beraat talebinde bulundu.
Beyaztaş: Biz değil, davayı açanlar ihlâl etti
Sanıklardan Mehmet Beyaztaş, 10 yıl boyunca tutuklu kaldığını belirterek, ''kendilerinin değil, davayı açanların Anayasayı ihlal ettiklerini'' öne sürdü.
Muhtar Sarıkaya ise dava nedeniyle girdiği her işten çıkarıldığını kaydederek, ''Savcılık belgeleri nereye gitsek arkamızdan geldi. 30 yıldır ne aile ne ev hayatı ne de bir şey kaldı. Bunun sonuçlarını daha çekecek miyiz?'' diye konuştu.
Eryılmaz: Bedeli varsa öderiz
Süleyman Eryılmaz da ''anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak'' suçundan yargılanmalarını gerektirecek bir durum olmadığını savunarak, ''O günkü koşullarda Devrimci Yol adlı bir derginin taraftarıydık. Bedeli varsa öderiz'' dedi.
Eryılmaz, ''Anayasayı kendilerinin değil, 12 Eylül"ü yapanların değiştirdiğini'' söyledi.
Davanın seyri
Adana Sıkıyönetim Mahkemesi, ''Yasadışı Devrimci Yol Örgütünü kurmak, sevk ve idare etmek, örgüt adına faaliyetlerde bulunmak, örgüte yardım etmek, adam öldürmek'' gibi suçlardan 343 sanık hakkında açılan davayı 16 Haziran 1981'de görmeye başladı.
Mahkemenin 1986'da verdiği hüküm, 1991'de Askeri Yargıtay tarafından bozuldu. Adana Sıkıyönetim Mahkemesinin, geçen süre içinde kapatılması nedeniyle dava Ankara Sıkıyönetim Mahkemesine gönderildi.
Sıkıyönetim mahkemelerinin yargı yetkisinin kaldırılmasıyla davanın görülmesine Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.
Mahkeme, 8 Haziran 2001'de, 101 sanıklı davada, sanıklardan 3'üne idam, 6'sına müebbet hapis, 2'sine de ağır hapis cezaları verdi.
Ancak, Yargıtay usul eksikliği nedeniyle 11 sanık hakkında verilen hükmü 2007'de bozdu.
http://haber.sol.org.tr/sites/default/files/imagecache/makale_genel/images/dy.png
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.