"Doğu Karadeniz Turizm Master Planı"

"Doğu Karadeniz Turizm Master Planı"

Bakan GÜNAY, “Karadeniz Turizm Odaklı Kalkınma Projesi, Karadeniz'in doğasını, yaylasını, denizini, dağını, taşını, ören yerlerini, taze bir mısır ekmeği lezzetinde hazırlamak, Türkiye ve dünyaya sunmaya çalışmaktır" dedi.

 

Doğu Karadeniz Bölgesinin turizm odaklı kalkınmasını amaçlayan “Doğu Karadeniz Turizm Master Planı” çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığınca illere gönderilen ödenekler doğrultusunda yapılan çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY’ın başkanlığında, Giresun’da yapılan toplantıda değerlendirildi. 


"Doğu Karadeniz Turizm Master Planı" 


Giresun Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür ÖZASLAN, Giresun Valisi Dursun Ali ŞAHİN, Artvin Valisi Necmettin KALKAN, Bayburt Valisi Hasan İPEK, Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf MAYDA, Ordu Valisi Orhan DÜZGÜN, Rize Valisi Seyfullah HACIMÜFTÜOĞLU, Samsun Valisi Hüseyin AKSOY, Trabzon Valisi Dr. Recep KIZILCIK, Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Trabzon Milletvekili Faruk Nafız ÖZAK, Giresun Milletvekili Selahattin KARAAHMETOĞLU, Ordu Milletvekili İdris YILDIZ, Rize Milletvekili Nusret BAYRAKTAR, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet BALTA, Giresun Belediye Başkanı Kerim AKSU, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay KALDIRIM, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığının müsteşar yardımcıları, genel müdürleri, bölge ve bakanlık yetkilileri ile Doğu Karadeniz Bölgesindeki 8 ilin İl Özel İdaresi Genel Sekreterleri, İl Kültür ve Turizm Müdürleri katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Giresun Valisi Dursun Ali ŞAHİN, Ordu-Giresun arasında yapımına başlanılan havaalanının hizmete girmesiyle iki ilde müthiş bir kalkınma olacağını, ilimizin kültürel, ekonomik ve özelikle turizm yönünden kalkınmasına vesile olacağını ifade etti. 

Doğu Karadeniz kalkınma Ajansı(DOKA)’nın Doğu Karadeniz’de turizmin gelişmesine yönelik çalışmalarıyla ilgili sunumda bulunan DOKA Uzmanı Sevgi KAPLAN, Doğu Karadeniz Bölgesinin markalaştırılması ve tanıtılması için yoğun çaba harcandığını, bu maksatla toplam bütçesi 50 milyon TL’yi bulan 140 turizm projesinin DOKA tarafından desteklendiğini, uygulanan projelerle bölgenin turizmde önemli bir ivme kazanacağını söyledi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY da yaptığı konuşmada, siyasi ayrımcılıkları bir kenara bırakarak Doğu Karadeniz Bölgesi'nin turizmin nimetinden, bereketinden yararlanmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Bakan GÜNAY, “Karadeniz Turizm Odaklı Kalkınma Projesi, Karadeniz'in doğasını, yaylasını, denizini, dağını, taşını, ören yerlerini, taze bir mısır ekmeği lezzetinde hazırlamak, Türkiye ve dünyaya sunmaya çalışmaktır" dedi. 

Türkiye'de son 25 yılda turizmin devlet politikası haline geldiğine değinen Bakan GÜNAY, ''Türkiye'nin önünde bir hedef var. 2023 yılında Türkiye'yi dünyada önemli tüm alanlarda ilk 10 ülke arasına sokmaya çalışıyoruz. Turizmde bunu şimdiden başardık. Şuanda dünya turizminde ilk 10'un içindeyiz. Dünyada şuanda önümüzde Amerika ve Çin var. Avrupa'da da Fransa, İtalya ve İspanya var. İngiltere ile gelecek yıl başa baş seviyeye geliyoruz. Yarıştığımız ülkeler, turizm kavramının dünyada ortaya çıktığından beri turizmde özdeşleşmiş ülkelerdir'' dedi.



Turizmin Türkiye'nin daha çok güney ve batısına kümelenmiş vaziyette olduğunu, turisti mümkün olduğu kadar Anadolu içlerine çekmeye çalıştıklarını kaydeden Bakan GÜNAY konuşmasını şöyle sürdürdü; “'Deniz turizminin yanına tarih, kültür, doğa sporları, kış, kongre, gastronomi turizmini katmaya, el sanatlarımızı geliştirmeye ve turizm sunumumuzu bununla zenginleştirerek insanımızın daha fazla para kazanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu açıdan baktığımızda Doğu Karadeniz önemli bir potansiyel olarak önümüzde duruyor. Dünyada küresel ısınma var. Karadeniz'in bir ölçüde bakir ve bundan sonra dikkat edersek koruyabileceğimiz temiz bir potansiyeli var. Türkiye'nin güney kesimine dünyaca meşhur bir mavi yolculuk var. Karadeniz'e de bir 'Yeşil Yolculuk' hayal ettik. Samsun'dan Artvin'e kadar, Gümüşhane ve Bayburt'u da kapsayan bir çerçevede 'Yeşil Yolculuk' turizmi geliştireceğiz. Burada doğanın içinde doğayı bozmayan, asıl unsurlarını ikinci planda bırakmayan, yapılaşması ağaç boyunu asla geçmeyen, gezerken doğayı, havanın temizliğini, bereketini, lezzetini hissedeceğiniz bir 'Yeşil Yolculuk' hayal etmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri, Çevre ve Şehircilik ile diğer bakanlıklarımızın katkılarına ihtiyacımız var.''

Mera ve yayla arazilerinin turizm amaçlı kullanılabilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına belli bir bedel ödendiğini, bunun da yatırımcıyı son derece zora soktuğunu vurgulayan Bakan GÜNAY, bu konuda parlamentoda yeni bir düzenleme yapıldığını, meraların turizme kazandırılırken ot bedeli ödeme yükünden kurtulunduğunu, bunun bölgede yatırım yapmak isteyenlerin ve planlamaların önünü açacağını söyledi.

Toplantıya katılan Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Rize, Trabzon illerinin valileri de birer konuşma yaparak, Doğu Karadeniz Master Planı çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca gönderilen ödenekler doğrultusunda yapılan hizmetler ve çalışmalar hakkında Bakan GÜNAY’a ve toplantıya katılanlara bilgi verdiler. 

Ordu Valisi Orhan DÜZGÜN de bu çerçevede yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Doğu Karadeniz Bölgemizin turizmden hak ettiği payı alabilmesi için Ordu ili olarak Sayın Bakanlarımızın desteği ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Öncelikle yayla yollarının yapımı amacıyla ilimize gönderilen 1 milyon TL’le ödenekle, Çambaşı Yaylasını, Beyağaç ve Yeşilce Beldelerine bağlayacak olan yolun ihalesi geçtiğimiz yaz yapıldı. Bu yolun sathi kaplaması ve asfalt hazırlık işlemleri tamamlandı. Ancak, yaz ve sonbahar aylarının yağışlı geçmesi nedeniyle bu çalışma sonlandırılamadı. Ama İlkbahardan itibaren havaların ısınmasıyla birlikte Mayıs-Haziran aylarında çalışmalara başlanacak ve yaz aylarında tamamlanmış olacaktır. Giresun Valiliği ile koordineli olarak Çambaşı Yaylasını Giresun’un Paşakonağı Yaylasına bağlayacak olan projeyi de beraber yürütüyoruz. Bundan sonra gelecek ödeneklerle de Çambaşı Yaylasından Paşakonağı Yaylasına giden ve ilimiz sınırları içinde kalan 9 km’lik yolun asfaltlanması için gerekli çalışmaları hızlı bir şekilde yapacağız.” 

Ordu’da turizmin geliştirilmesine yönelik çalışmalara da değinen Vali DÜZGÜN, Ordu’nun en gözde turistik mekanı olan Boztepe’ye Samsun istikametinden yeni bir çıkış yolunun yapımın gerçekleştirildiğini, Çambaşı Yaylasına Kış Sporları Merkezi projesinin uygulama aşamasına geldiğini, İl Özel İdaresine ait arsaların turistik tesis yapımı için tahsis edildiğini, ilimizdeki mevcut otellere yeni otellerin eklenerek turizm işletme belgeli konaklama kapasitesinin son 1,5 yıl içerisinde %35 oranında arttığını, Çambaşı Yaylasına ‘Yayla Tatil Köyü’ tarzında turistik tesislerin yapımı için yeni yatırımcılarla görüşmeler yaptıklarını, Karadeniz’in ilk ‘Botanik Bahçesi’ proje çalışmalarının tamamlandığını ve Orman ve Su İşleri Bakanlığınca projenin yapımının gerçekleştirileceğini, Menekşe Sokak ve Ünye Kadılar Yokuşunda kültür varlıklarının restorasyonuna başlandığını söyledi. 

Toplantıda, ayrıca Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Trabzon Milletvekili Faruk Nafız ÖZAK, 23. Dönemde Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanlığı görevinde bulunan Rize Milletvekili Nusret BAYRAKTAR, Giresun Milletvekili Selahattin KARAAHMETOĞLU, Ordu Milletvekili İdris YILDIZ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet BALTA, Giresun Belediye Başkanı Kerim AKSU, “Doğu Karadeniz Master Planı”nın müellifi olan Turan BARLAS da birer konuşma yaparak, “Doğu Karadeniz Master Planı”nın uygulamalarıyla ilgili görüş ve düşüncelerini dile getirdiler. 

Yaklaşık 4 saat süren toplantının sonunda bir değerlendirme yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, “Bu zamana kadar neler yaptık bundan sonra neler yapacağız onların üzerlerinde çalışacağız. Her şeyden önce böyle bir projeyi fikreden ve bu noktaya gelmesinde emeği olanlara teşekkür ediyorum. Karadeniz Bölgesi’nde çok sayıda arkadaşlarımız çok büyük emekler sarf ettiler. Ama en büyük emek hem fikir açısından, hem de çeşitli alanlarda en yoğun emeği sarf etmesi açısından eski Bayındırlık Bakanımız Sayın Faruk Özak’la eski Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Sayın Nusret Bayraktar’a aittir. Çevre ve Şehircilik, Kalkınma, Orman ve Su, Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı ve bütün bakanlıklarımız en üst düzeyde bu projeye destek veriyorlar.” dedi.

Bir milyara yakın insanın dünyayı gezmeye başladığını belirten Bakan GÜNAY konuşmasını şöyle sürdürdü; “Siyasi ayrımları bir tarafa bırakarak bu projeyi hep birlikte yapacağız. Biz Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizm nimetinden faydalanmasını istiyoruz. Eskiden dünyayı gezen sayısı 100 milyonun altındayken şimdi bir milyara yakın insan dünyayı gezmeye başladı. Bir trilyon dolara yakın bir meblağda bu piyasada gelir olarak dolaşıyor. Dünyada 100’e yakın ülke turizmden gelir sağlamaya çalışıyor. Biz turizm konusunda son 25 yıldır çalışma başlattık. Türkiye’nin önünde bir hedef var biliyorsunuz, 2023 yılında Türkiye’yi dünyada önemli bütün alanlarda ilk onun içine sokmaya çalışıyoruz. Turizmde biz bunu başardık. Şu anda dünya turizminde gelir itibariyle ilk 10 içindeyiz.

Gelen itibarıyla da 7. geldi. Önümüzde Amerika ve Çin var. Avrupa’da da Fransa, İspanya ve İtalya var. İngiltere ile bu yıl ya da gelecek yıl başa baş seviyeye geliyoruz. Turizmde Mısır ve Yunanistan’ın 2,5-3 katı civarındayız. Bu yükün büyük bölümü güneyine ve batısına kümelenmiş vaziyette.

Bu yıl Antalya’ya 11 milyon turist taşınacak. Bunun Antalya ekonomisine sağladığı katkıyı düşünün. Şu an İstanbul, standartların üstünde bir turizm merkezi.

Hedefimiz İstanbul’u 15 milyon turistin üzerine taşımak. Türkiye’yi 50 milyonun üzerine taşımak. 2023 eşiğinde Hedefimiz 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir elde etmektir. Geriye dönük baktığımızda bunu yapabiliriz. 2003 yılında 13 milyonla aldık şu an 30 milyona ulaştık. Bu vizyonla bakarsak hem gelirde hem de genelde 2023 yılında 50 milyona ulaşabilir.”

Turisti Anadolu’ya çekmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan GÜNAY son olarak şunları kaydetti; “Yeni destinasyonlar oluşturmaya çalışıyoruz yeni turizm alanları oluşturmaya çalışıyoruz. El sanatlarını geliştirmeye ve turizm sunumunu el sanatlarıyla zenginleştirmeye desteklemeye ve insanımızın da bundan gelir elde etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Böyle bakarsak Doğu Karadeniz Bölgesi önemli bir potansiyeldir. Geçmiş zamanlarda yapılan yanlış yerleşimler yaylalarımızı çok büyük bir ölçüde tahrip etmiş durumda. Bundan sonra dikkat etmeliyiz. Türkiye’nin kuzeyiyle Doğu Karadeniz’de Samsun’dan Artvin’e kadar çıkan Gümüşhane’yi ve Bayburt’u da kapsayan bu çerçeve de doğa içinde doğayı bozmayan, yapılaşması ağaç boyunu geçmeyen doğayı hissedeceğiniz yeşil bir güzergah inşa etmeyi planlıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.