Düzgün'den İşsizlik Açıklamaları
çalışmaların 2011 yılında da artarak devam edeceğini belirten Vali Orhan DÜZGÜN, 2011 yılın Ocak ayında yaptığımız İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantımızda belirlenen işgücü yetiştirme programları kapsamında bugüne kadar 22 değişik meslek dalı
Düzgün'den İşsizlik Açıklamaları
İstihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulmasını, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere Yönetmelik gereği her 3 ayda bir toplanan ‘İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun Nisan ayı toplantısı, Vali Orhan DÜZGÜN Başkanlığında yapıldı.
Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya, Belediye Başkanı Seyit TORUN, Vali Yardımcısı İsmail KÜRECİ, ODÜ Ordu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr.Cavit YAVUZ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz UZUN, İş-kur İl Müdürü Mehmet DÖKTÜR, İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Hayri CANİK, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet ŞAHİN, İşçi Konfederasyonu Temsilcisi Gürsel GÜRSOY, İşveren Konfederasyonu Temsilcisi İsmail OKUYUCU, Öz Orman-İş Sendikası Temsilcisi Cengiz ÖZTÜRK, Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı İmdat AKTAŞ, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Aydın BOSTANCIOĞLU katıldı.
Toplantının başlangıcında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, “Bu toplantıda, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulumuzun, ilimizdeki işsizliğin azaltılması, nitelikli işgücü yetiştirilmesi ve işsizlerimizin vasıflı hale getirilmesi için aldığı kararlar doğrultusunda uygulanan projelerin değerlendirmesini yapacağız. 2010 yılında İş-Kur İl Müdürlüğümüz vasıtasıyla yürütülen projelerin ve 2011 yılının Ocak ayında yaptığımız toplantıdan buyana uygulanan projelerin değerlendirmesini bu toplantıda sizlerle birlikte yapacağız” dedi.
Vali DÜZGÜN, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda 2010 yılında çoğunluğu üretim ve istihdama yönelik 112 proje uygulandığını ve çoğunluğunu bu projeler kapsamında açılan kurslara katılan kişiler olmak üzere toplam 1.212 kayıtlı işsizin işe yerleştirildiğini söyledi.
Vali DÜZGÜN yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “2010 yılında iş isteği ile İş-Kur İl Müdürlüğümüze 5.091’i erkek, 3.024’ü kadın olmak üzere toplam 8.115 işsiz başvuruda bulunmuştur.
Bu işsiz vatandaşlarımızı iş sahibi yapabilmek için İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulumuzun almış olduğu kararlar doğrultusunda İş-Kur İl Müdürlüğümüzce, istihdam garantili kurslar, meslek edindirme kursları, işgücü yetiştirme kursları, işbaşı eğitim programları, Toplum Yararına Çalışma Projesi uygulanmıştır. 2010 yılında uygulanan toplam 112 projeye 2.436 kursiyer katılmış olup, bunlardan 1.989’u katıldıkları projeyi başarıyla tamamlamışlardır. İşsiz vatandaşlarımızı meslek ve iş sahibi yapmak için hazırlanan projelerle birlikte 2010 yılında toplam 1.212 işsiz vatandaşımız işe yerleştirilmiştir.
Bunun yanında meslek edindirmeye yönelik kurslar sonucu da çok sayıda işsiz vatandaşımız kendi işini kurarak iş sahibi olmuşlardır.”
Ordu’daki işsizliğin azaltılmasına ve işsizlerin vasıflı hale getirilmesine yönelik çalışmaların 2011 yılında da artarak devam edeceğini belirten Vali Orhan DÜZGÜN, “2011 yılın Ocak ayında yaptığımız İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantımızda belirlenen işgücü yetiştirme programları kapsamında bugüne kadar 22 değişik meslek dalında toplam 54 adet kurs açılmış olup, 594 işsizimiz bu kurslara katılmıştır.
2011 yılının Ocak-Şubat-Mart ayları itibariyle İş-Kur İl Müdürlüğümüze kayıtlı toplam 5.632 işsiz bulunmaktadır. 2011 yılının ilk 3 ayında bu işsiz vatandaşlarımızdan 213’ü işe yerleştirilmiştir. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulumuzun ilimizdeki işsizliğin azaltılmasına ve işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli, vasıflı ara eleman ihtiyacı yetiştirilmesine yönelik projeler, programlar, kurslar artarak devam edecektir. Bu çalışmaların yararlarını hep birlikte görmekteyiz.
Bu konuda yoğun çaba sarf eden başta İş-Kur İl Müdürümüz olmak üzere tüm kurul üyelerimize ve İş-Kur İl Müdürlüğü çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Vali Orhan DÜZGÜN’ün açıklamalarından sonra İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun Ocak/2011 ayı toplantısında alınan kararların bir değerlendirmesi yapıldı.
Toplantıda, İşletme Belirleme Komisyonu’nda görev alanların belirlenmesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce teklif edilen okullarda alan ve dal açılması/kapatılması tekliflerinin değerlendirilmesi, 2011 yılı eğitim planı çerçevesinde açılan kursların ve uygulanan staj programlarının değerlendirilmesi, İş-Kur ve KOSGEB işbirliği kapsamında işsizlerin kendi işlerini kurmalarına destek olunması amacıyla başlatılan girişimcilik eğitimleri, Yürütme Kurulu’nda görev yapan üyelerin görev sürelerinin uzatılması, atıl durumda bulunan okulların UMEM Projesi için Sürekli Eğitim Merkezi olarak tahsis edilmesi, 2011 yılı Toplum Yararına Çalışma Programı(TYÇP) uygulaması, okullarda mesleki bilgi, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesi için Çalışma Grubu oluşturulması, konularında değerlendirmeler yapıldı ve kararlar alındı.
Toplantıda ayrıca, özel sektör kuruluşları ve özel eğitim kurumlarınca Yürütme Kurulu’na sunulan; sosyal yardım kurumlarından yardım alanlara yönelik istihdam amaçlı mesleki eğitim programları düzenlenmesi, İş-Kur İl Müdürlüğü ile Ordu Meslek Yüksekokulu işbirliğinde 2. Kariyer Günleri etkinliği düzenlenmesi, elektrik tesis işletme bakım teknisyenliği mesleğinde 20 kişilik, kasiyerlik mesleğinde 25 kişilik, servis elemanı(garson) mesleğinde 50 kişilik, otellerde kat görevlisi mesleğinde 50 kişilik, su altı acil arama kurtarma mesleğinde 20 kişilik, estetisyenlik mesleğinde 50 kişilik kurs açılması ile vinç operatörlüğü kursu açılması talepleri değerlendirildi.
Vali Orhan DÜZGÜN, açılması talep edilen kurslarla ilgili yaptığı değerlendirmede ise, “Ordu ili turizm alanında her geçen gün gelişme göstermekte, yeni yeni turizm tesisleri Ordu’ya kazandırılmaktadır. Bu turizm tesislerinin ihtiyaç duyacağı nitelikli ara eleman ihtiyacını işsiz gençlerimizden karşılamak için özellikle otellerimizde ve restoranlarımızda hizmet sunumunu yapacak servis elemanı ve kat görevlisi yetiştirmek durumundayız. Bu meslek dallarında Halk Eğitim Merkezlerimiz vasıtasıyla kurslar açmalıyız. Mevcut turistik tesislerde çalışanlar da bu kurslardan istifade edebilirler” diye konuştu.
Toplantıda, 2010 yılında İş-Kur İl Müdürlüğünce Ordu ili genelinde gerçekleştirilen işgücü yetiştirme kursları, girişimcilik eğitimi, Toplum Yararına Çalışma Programları, eğitim, kurs, seminer programları hakkında İş-Kur İl Müdürü Mehmet DÖKTÜR tarafından Vali Orhan DÜZGÜN’e ve Kurul üyelerine bilgi verildi.
İş-kur İl Müdürü Mehmet DÖKTÜR verdiği bilgide, 2010 yılında eğitim projeleri için toplam 1.150.627 TL, Toplum Yararına Çalışma Programı için 522.320 TL, diğer proje ve programlar için 991.271 TL harcama yapıldığını, 112 proje uygulandığını ve bu projelere 2.436 işsiz vatandaşın katıldığını, söyledi. Mehmet DÖKTÜR, işini kaybeden işsizlere yönelik uygulanan işsizlik sigortası hizmetleri hakkında da bilgi vererek, “2010 yılında, 2.150 kişi işsizlik ödeneğinden yararlanmak üzere İş-Kur İl Müdürlüğü’ne başvurmuştur. Bunlarda 1.856’sı işsizlik ödeneği almaya hak kazanmış ve 3.912.896 TL. ödeme yapılmıştır. 2011 yılının ilk 3 ayında ise 513 kişi işsizlik ödeneğinden yararlanmak üzere İş-Kur İl Müdürlüğümüze müracaat etmiş olup, bunlardan 412’si işsizlik ödeneği almaya hak kazanmıştır. 2011 yılının ilk 3 aylık döneminde 874.566 TL işsizlik ödeneği ödenmiştir” dedi.
İş-Kur İl Müdürü Mehmet DÖKTÜR, İş-Kur Genel Müdürlüğünce İl Müdürlüklerinin 2010 yılı performans ölçümlerinin yapıldığını belirterek, “İş-Kur Genel Müdürlüğümüzce, İl Müdürlüklerinin 2010 yılı performans ölçümleri yapıldı. İşgücü piyasası oluşturma, işe yerleştirme, kurs açma ve işsizlik sigortası hizmetlerinin uygulanması bakımından İl Müdürlüklerinin 2010 yılında yaptıkları çalışmalar ve ortaya koydukları performans değerlendirildi. Ordu İş-Kur İl Müdürlüğü olarak, kurs açma çalışmalarında Türkiye’de 9. il konumundayız. İşgücü piyasasında etkinlik, istihdam sağlanması, işsizlik sigortası uygulamalarında da Türkiye ortalamasının üzerindeyiz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.