EMEP:Engelli Açıklaması
Türkiye'de yaklaşık sayılabilen 8,5 milyon engelli bulunuyor. Engelli yurttaşlar, eğitimden sağlığa, istihdamdan ulaşıma kadar her alanda onlarca sorunla boğuşuyor. Hükümet bütçe yaparken arkasına sığındığı kaynak yok iddialarından vaz geçmelidir.
ENGELLİYE YİNE BÜTÇE VE İŞ OLANAĞI YOK
Hükümet yeni bütçe çalışmalarında engellileri görmedi. Yeterli bütçe ayırmadı. Devlet dairelerindeki engellilerin yasal olarak çalıştırılması gereken kadroları yine boş kaldı. Hükümetin engellileri görmemelerini kabul etmiyoruz. Hükümetin engellilere bakışında engellilik var.
Türkiye'de yaklaşık sayılabilen 8,5 milyon engelli bulunuyor. Engelli yurttaşlar, eğitimden sağlığa, istihdamdan ulaşıma kadar her alanda onlarca sorunla boğuşuyor. Hükümet bütçe yaparken arkasına sığındığı “kaynak yok” iddialarından vaz geçmelidir.
Hükümet, yine engelliler için yeterli bütçe ayırmadı. Taslak olarak hazırladığı bütçede Özürlüler İdaresi Başkanlığı'na 9 milyon 622 bin TL ayrıldı. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı'na ayrılan bütçe 3 milyar 178 milyon TL. Bu yıl kurulan ve tartışmalara neden olan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'na ise 14 milyon 666 bin TL kaynak aktarılmasına karar verildi. Diğer kuruluşların bütçelerini incelemeden bunlar bile hükümetin engellilere bakışını ortaya çıkarmaktadır.
Hükümet, kendine bağlı olan devlet kurumlarında çalışması gereken engellileri çalıştırmamak için sudan gerekçeler yaratmaktadır. Hükümetin iddialarına göre engellilerin kadrolarda çalışabilmelerini gerektiren eğitimleri eksikmiş! Devlet dairelerinde yasalar gereği çalışması gereken kadro 38 bindir. Özürlüler Dairesi'nde bile engelli çalışanın parmakla gösterilecek kadar az olduğu bir ülkede devlet dairelerindeki eksiklik şaşırtıcı olmaz.
Devletin soruna yaklaşımı bir işveren mantığıyla olamaz. Kamu görevi, yani sosyal devlet yönü belirleyici olmalıdır. Kendi kurumlarındaki engelli kadrolarını anlamsız gerekçelerle doldurmayan hükümet, özel işyerlerin yasal olarak çalıştırması gereken engelli kadrolarının doldurulmasını nasıl sağlayacak? Kendi sorumluluğunu yerine getirmeyen, başkasına nasıl yaptırım uygulayabilecek? Devlet gerekçe üretmez, sorun çözer. Eğer engelliler çalıştırılacak kadrolar için eğitimli değilse, bu eğitimi sağlayacak olan da devletin kendisidir.
Çeşitli Bakanlıkların engelli sınavı açıp kurumlarında engelli çalıştırdıklarını iddia etmeleri inandırıcı değildir. Çünkü sınava girenlerin ancak beşte biri işe alınıyor. Bu da çalıştırılması gereken kadronun yarısı bile olmuyor.
Yerel yönetimler de 2012 yılı sonu itibari ile engellilerle ilgili tüm düzenlemeleri yapmak zorundalar. Yasalar gereği, engelliler sosyal yaşama katılabilmek için 2012 yılını mı beklemek zorundalar acaba? Bu düzenlemelerin bugün yapılmasına engel nedir?
3 Aralık Engelliler Günü kutlamalarının yapıldığı bugünlerde engellilerin sorunları daha da artıyor.
Engelli “acıma” değil, sosyal haklarını istiyor.
Engelliler çalışmak istiyor, iş istiyor; ekmeklerini kendileri kazanmak istiyor.
Şehirlerin yaşanabilir olmasını, sokaklarda engelsiz yaşamak istiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.