Ermenilerin baltalarla saldırısı
Fransa, Ermeni soykırımı ile ilgili kararlar alıp Türkiyeyi köşeye sıkıştırmaya çalışacağına, Gaziantepe kadar gelip Ermenilerle işbirliği yapmak suretiyle topraklarımızı işgal etmeye kalkışmasının hesabını versin.
Ermenilerin baltalarla saldırısı
Geçmişimizde bilhassa Ermenilerle aramızda geçmişte yaşanan olaylarla ilgili, zaman zaman elime geçen canlı şahitleri tarafından anlatılan olayları, tarihe ışık tutmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasına yardımcı olunması bakımından hep sizlerle de paylaşmayı düşündüm. Fransa başta olmak üzere bütün Avrupa ve diğer ülkelerin Ermeni soykırımının tanınması için ülkemize yaptıkları baskı ve dayatmalara cevap olmak bakımından yaşanmış ve bizzat olayı yaşayan kişi tarafından anlatılan aşağıdaki olayı da dikkatlerinize sunuyorum:
“Gaziantep'te, Çanakkale Savaşı, Gaziantep savunması ve Cumhuriyet'in ilânına şahit olduğunu belirten 102 yaşındaki Hatice Köşe, düğün hazırlığı yapan dayısının, kına gecesi elleri kınalandıktan sonra Çanakkale'ye savaşmaya gittiğini söyledi. Köşe, nüfus kaydına göre 1904 doğumlu olduğunu, 8 çocuk ve 104 torunu bulunduğunu, çocuklarının da yaşlı olması sebebiyle kendisine bakamadıklarını, bu yüzden yaklaşık 5 aydan bu yana Gaziantep Huzurevi'nde kalmaya başladığını belirtti.
Tarihte yaşanan birçok olaya şahitlik ettiğini, Çanakkale Savaşı, Antep savunması ve Cumhuriyet'in ilânına şahit olduğunu anlatan Köşe, Çanakkale Savaşı sırasında yaşanan olayları hatırladığını, savaş başlamadan önce seferberlik ilân edildiğinde şehir meydanında davul-zurna çalınarak, halka duyuru yapıldığını ifade etti.
Dayısının düğün hazırlığı yaptığı sırada Çanakkale Savaşı'na çağrıldığını kaydeden Köşe, yaşanan o günleri şöyle anlattı: ''Ninemle meydandan geçerken davul-zurna çalındığını gördük. Ama ortada düğün yoktu. Ne olduğunu sorduğumuzda, 'Seferberlik ilân edildi, savaş var' dediler. Ben o sıralarda çocuktum. Ama yaşanan olayları net şekilde hatırlıyorum. Savaş sıralarında dayım düğün hazırlığı içindeydi. Kına gecesi yaptık. Kınası yakıldıktan sonra askerler geldi. Dayım elleri kınalı kınalı helâllik alarak savaşa gitti. Geldiğinde kulakları sağır olmuştu. Top patlama seslerinden sağır olduğu söylendi. Antep savunması da burada çok zor geçti. Fransızlar şehri kuşattıklarında çatışmalar yaşandı. Eline silahını alan savunmaya gitti. Benim kardeşim de Şahinbey ile birlikte Fransızlara karşı savaştı. Çok zor günler geçirdik. Zerdali çekirdeğinden ekmek yapıp yedik. Bu yüzden zehirlenenler oldu. Savaş çetin şartlarda geçti, ama memleketi düşmana teslim etmediler.''
Köşe, Ermenilerin Gaziantep'e geldiklerinde Gaziantep'e sahip çıkmaya çalıştığını ifade ederek, ''Bu savaşta Anteplileri Ermeniler öldürdü. Daha sonra işgale gelen Fransızlarla birlikte hareket ederek, şehrin kuşatılmasına yardımcı oldular'' dedi.
Ermenilerin, şehre geldikleri günden sonra Anteplilerle anlaşmayı reddettiğini kaydeden Köşe, şöyle konuştu: ''Ermenilere 'ellik gâvuru' derdik. Gaziantep'e geldiklerinde ibadet etmeleri için onlara kiliseler ve evler yapıldı. Ancak, buraya yerleştikten sonra, 'Antep bizim olsun' dediler, topraklarımıza sahip olmak istediler. Tabii büyüklerimiz, şehrin ileri gelenleri buna izin vermedi. Durum böyle olunca Ermeniler baltayla saldırmaya başladı. O zaman biz buna 'Balta Savaşı' dedik. Çünkü baltalarla savaşıldı.''
Fransa, Ermeni soykırımı ile ilgili kararlar alıp Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışacağına, Gaziantep’e kadar gelip Ermenilerle işbirliği yapmak suretiyle topraklarımızı işgal etmeye kalkışmasının hesabını versin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.